A Hé, Magyar Joe! és Földes László Hobo Kolozsvárra jön

Október 13-án, vasárnap 19 órától a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében a budapesti Nemzeti Színház Hé, Magyar Joe! című előadása látható Vidnyánszky Attila rendezésében. A koncert-színházi előadásban Földes László Hobo és Rácz József lép színpadra.

A Hé, Magyar Joe! szövegét Földes László Hobo írta, aki így vall az előadás létrejöttéről: „Az ötlet a semmiből csapott le rám. Jimi Hendrix világhírre juttatott egy féltékenységi gyilkosságról szóló bluest, a Hey Joe-t, amit én negyven éve lefordítottam, és azóta is játszom. Valamiért eszembe jutott, hogy ha nekem amerikai nevem van, azaz a „Hobo”, akkor a „Joe” is lehet magyar, és egy ültő helyemben leírtam a gyilkos élettörténetének vázlatát."A szerző ismertetője szerint Joe Magyar József néven született a hetvenes évek végén. Apja a rendszerváltás után bankár lett, verte a fiát, az anyja színésznő volt, bármit eljátszott, csak anya nem volt. Józsi utálta az iskolát, futballista akart lenni. Megismerte a bluest, és a legjobban a Hey Joe tetszett neki. A BKV Előre ificsapatában középcsatárt játszott, és minden gól után a dal egyik sorát kiabálta: „Lelövöm az asszonyt!” Ezért nevezték el Joe-nak.

"Nem vágyott nagy életre, csak villamosvezető lett, és feleségül vette az első nőt, aki lefeküdt vele. A nő azt hitte, a bankár apuka majd arany életet biztosít nekik, ám hamar rájött, hogy ez soha nem teljesülhet, és megcsalta a férjét. Joe rajta kapta őket és miután az asszony megalázta, az apja vadászpuskájával lelőtte. Utána kihívta a rendőröket, feladta magát, mindent bevallott. Súlyos ítéletet kapott, tizenhat évet húzott le a börtönben, ahol naponta küzdött a lelkiismeret-furdalással és a szégyennel. Aztán kiszabadult és itt találta magát a mai Magyarországon, ami nem hasonlított arra, ahol ő felnőtt. Az utcán élt, munkát nem kapott, végül utcazenész lett, így találkozott egy néhai osztálytársával, aki munkát és szállást adott neki" - idézi a színház közleménye Földes László Hobót.

A 2018-ban bemutatott előadás zenéjét Gál István, Pengő Csaba, Kiss Zoltán és Igali Csanád jegyzi. A kolozsvári előadásra jegyek vásárolhatók a színház jegypénztárában, valamint online.

A blues-esttel egybekötött színdarab október 11-én, pénteken 19 órakor az Aradi Kamaraszínházban, október 12-én, szombaton pedig a Nagyváradi Állami Filharmónia Enescu-Bartók termében is megtekinthető.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?