Elstartolt a Filmszereda harmadik kiadása

Gyermekprogramokkal, nyitókoncerttel, premier-vetítéssel és közönségtalálkozóval kezdődött el a harmadik Székelyföldi Mozgókép Fesztivál Csíkszeredában. A vasárnapig tartó rendezvény a közelmúlt legjobb magyar és román alkotásai mellett a nemzetközi filmipar néhány kiemelkedő alkotását is bemutatja.

Az idén kevesebb filmet bemutató filmfesztivál hétfői, nulladik napján a Taci sau faci (Megteszed, vagy hallgatsz) román komédiát láthatták a nézőt. A második napon felélénkült a fesztiváludvar és a Csíki Mozi épülete, már délutántól várták a legkisebbeket, akik gyermekfoglalkozásokon vehettek részt, majd a Manu, a legsirályabb fecske című német animációs film várt a fiatalabbakra.

Közben „programon kívül” a fesztiváltéren felállított óriáskivetítőn a helyi sportbarátok követhették az FK Csíkszereda focicsapatának kupaszereplését. Aki nagyon elkeseredett a székelyföldi csapat kiesésén (egy nullás vereséget szenvedtek a Metalul Buzău vendégeként), azok a Csíki Kamarazenekar nyitó hangversenyén vigasztalódhattak. Természetesen nemcsak a sport-, hanem a kultúrabarátokat is várták a kora esti eseményre, amelyen a legismertebb filmslágerek is felcsendültek.

A keddi napon mutatták be – Romániában első alkalommal – a Déva című játékfilmet, amelyet Szőcs Petra rendezett. A filmet követő közönségtalálkozón jelen volt a filmben a főszereplő Katót alakító Csengelle Nagy is. A Filmszereda további programjában a filmek mellett lesz borkóstoló, animációs műhely-foglalkozások és koncertek is.

A részletes program a www.filmszereda.ro oldalon található.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?