Kultúra

 • Új szemüvegek az Erdélyi Magyar Filmszövetségnél

  A filmkészítés minden területét lefedő szakosztályok létrehozását tűzte ki célul az Erdélyi Magyar Filmszövetség, amely szombaton tartotta évi közgyűlését. Az egyre bővülő szervezet különleges díjat adott át három tiszteletbeli tagjának.
 • Berlinale: román rendező kapta az idei Arany Medvét

  Călin Peter Netzer román rendező Poziţia Copilului (A gyermek fekvése) című filmje kapta a legjobb alkotásnak járó Arany Medvét a 63. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén szombaton. A román dráma pénteken elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját is
 • Berlinale: FIPRESCI-díjat kapott a román versenyfilm

  Călin Peter Netzer román rendező Pozitia Copilului (A gyermek fekvése) című filmje kapta péntek este a 63. Berlin Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját.
 • Szent György napok: Kiscsillag, Smiley, Neoton és Péterffy Bori a programban

  Újabb nagy nevekkel gazdagodott az idei Szent György napok fellépőinek sora. Az Erdély legnagyobb városünnepeként számon tartott sepsiszentgyörgyi városnapok fellépőinek 90 százalékát leszerződték, jelentették be a szervezők azon a találkozón, amelyre a támogatókat és partnereket hívták meg, és ahol Janicsák Veca adott kiskoncertet.
 • Kós Károly Emlékév a Székely Nemzeti Múzeumban

  A sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum az egész 2013-as évet névadójának, Kós Károly emlékének szenteli. A 130 éve született polihisztorra nemcsak a szentgyörgyi székhelyen, hanem kihelyezett rendezvényekkel Baróton, Kézdivásárhelyen és Bukarestben is megemlékeznek.
 • Jövőre halasztották az Enescu zenei versenyt

  Csak 2014-ben szervezik meg a George Enescu nemzetközi zenei versenyt, elválasztva a hasonló nevet viselő - szintén zenei - fesztiváltól, amelyet idén szeptemberben tartanak meg.
 • Vulkán-természetek: a szépségkirálynő, a fúria és a múzsa

  Nap mint nap meghatározzák életünket, még akkor is, ha erről fogalmunk sincs. Vannak köztük nagyon öregek és fiatalabbak, gyönyörűek és jelentéktelenek, vonzó vörösek és halálosan veszélyes szürkék. Uralkodók karrierjét képesek kettétörni és művészek százait ihletik meg. Nem, ezúttal nem a nőkről van szó.
 • Osonó Színházműhely: Monaco előtt Kolozsváron

  Az Osonó Színházműhely Ahogyan a víz tükrözi az arcot című előadását február 22-én, 23-án és 24-én Kolozsváron is bemutatja. A 2011-ben színre vitt előadás az elmúlt időszakban világhírnévre tett szert, játszották már számos európai városban és Thaiföldön is. Idén ez az előadás fogja képviselni Romániát és Kelet-Európát a négyévente megrendezésre kerülő monacói világfesztiválon.
 • BAFTA: az Argo-akció kapta a fődíjat

  Ben Affleck Argo-akció című alkotása kapta meg a két fő trófeát a Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap éjszakába nyúló fényes londoni díjkiosztóján, míg Steven Spielberg történelmi eposza, a Lincoln a tíz jelölésből csak egyet nyert el.
 • Grammy-díjak: Dan Auerbach tarolt

  A fun. kettőt, Gotye és a Mumford & Sons pedig egyet-egyet vitt el vasárnap az 55. Grammy-díjkiosztó gála legfontosabb díjai közül, de a legtöbb elismerést - négyet - idén Dan Auerbach, a Black Keys énekes-gitárosa kapta.
 • Égen korcsolyázni, Hold mögött csónakázni

  Zsigmond Júlia recenziója a Blanka birodalmáról
 • Sebestyén Mihály a Látó színpadán

  A 2013-as év első Irodalmi Színpadát tartotta szombaton este az Ariel Gyermek és Ifjúsági Színház új épületében a Látó, ahol Sebestyén Mihály íróval Demény Péter szerkesztő beszélgetett.
 • Ajándékot adott és kapott a tízéves Agnus Rádió

  Hitünkért, közösségünkért és kultúránkért – ezt a három irányelvet követi a kolozsvári székhelyű Agnus Rádió immár tíz éve. Az Erdélyi Református Egyházkerület rádióadója szombat este, gálaműsorral, tortával és tíz gyertyával ünnepelte jubileumát.
 • Feltárják a levéltárak a Kárpát-medence lakóinak adatait

  A történelmi Magyarország lakóiról, tanulóiról megmaradt hiteles személyi adatok gyűjtését tűzték ki célul a magyar levéltárak az egész Kárpát-medencére kitekintő országos projektben. A program célja informatika eszközökkel feltárni a történelmi Magyarország lakóiról megmaradt hiteles személyi adatokat a 16. századtól kezdve a fellehető iskolai és egyházi anyakönyvek alapján, s ezt közkinccsé tenni. 
 • Kiválók gálája Szatmáron, politikai beütésekkel

  A kulturális életben és sportban legjobb eredményeket elért személyeket és egyesületeket díjazták a péntek este Szatmárnémetiben megrendezett Kiválóságok Gálája nevű rendezvényen, amelyen nem jelent meg a helyi RMDSZ vezetése.
 • Gyermekdarabot játszanak a Figurások Csíkban

  Marc Chagall képei ihlették azt a gyermekdarabot, amelyet a Figura Stúdió Színház Csíkszeredában és Csíkkarcfalván mutat be a napokban. A Szamár a torony tetején című mesejáték egy kisfiúról szól, aki nekivág a nagyvilágnak, hogy megkeresse „Holdon lakó" édesanyját.
 • Tehetséges gyerekeket vár a Kolozsvári Magyar Opera

  A Kolozsvári Magyar Opera 7-16 év közötti, jó hangú és színészi adottságokkal rendelkező gyerekszereplőket keres a VALAHOL EURÓPÁBAN című musical bemutatására. A szereplőválogatás időpontja: febr. 16-án, 11.00 órakor.
 • Egész napos programmal ünnepel szombaton az Agnus Rádió

  A kolozsvári székhelyű Agnus Rádió szombaton, február 9-én ünnepli 10-ik születésnapját. A jubileumot egész napos rendezvénysorozattal teszik emlékezetessé a kolozsvári magyar közösség számára.
 • Csütörtökön kezdődik a Berlinále

  Százhúszezer vendéget várnak Berlinbe a csütörtökön kezdődő Nemzetközi Filmfesztiválra, köztük 19 ezer filmes szakember és 4 ezer újságíró. A jegyárusítás első órájában már tízezer jegyet kapkodtak el az interneten, a belépők ára egyébként megfizethető: 9 és 13 euró között mozog.