Díjazták az elmúlt színházi évad legjobb teljesítményeit – erdélyi alkotók is remekeltek

A Radnóti Színház 10 című előadása nyerte el a legjobb előadás díját, a Színházi Kritikusok Céhe vasárnap este rendezett gáláján – rendezője Sebestyén Aba, zeneszerzője Cári Tibor. Székely Csaba 10 című műve a legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg kategóriában is remekelt. 

A színházi kritikusok 1979 óta minden évben díjakkal jutalmazzák az elmúlt színházi szezon legjobb teljesítményeit. Pogány Judit életműdíjat kapott. A céh posztumusz különdíjjal tisztelgett a nemrég elhunyt Radnai Annamária dramaturgi és fordítói munkássága előtt – közölték a szervezők.

Az idén 40. alkalommal megrendezett gálán, amelyet a Katona József Színházban tartottak, az életműdíj mellett 15 kategóriában adták át a 2018/2019-es színházi évad legkiemelkedőbb színházi teljesítményeit elismerő díjakat, és ezen az eseményen hirdették ki az évad legjobb magyar drámaíróját is.

A legjobb új magyar dráma/színpadi szöveg kategóriában Kelemen Kristóf Megfigyelők és Székely Csaba 10 című műve kapott díjat. A Radnóti Színház 10 című előadása emellett a legjobb színházi zene díját is begyűjtötte, a zeneszerző Cári Tibor volt.

A Trafó Kortárs Művészetek Házában létrehozott Megfigyelők pedig az évad legjobb független színházi előadásának járó díjat is elnyerte. A legjobb rendezés díját a Katona József Színház Platonov előadásának ítélték oda, a darab rendezője Székely Kriszta. A legjobb zenés/szórakoztató előadás díját a székesfehérvári Vörösmarty Színház Chicago előadása kapta.

Vidéki színház, a pécsi Bóbita Bábszínház nyerte el az évad legjobb gyerek- és ifjúsági előadásának járó díjat is a Lúdas Matyi előadásáért. Mészáros Blanka kapta az évad legjobb főszereplője elismerést a Katona József Színház Jeanne d'Arc – a jelenidő vitrinében című előadásért, a legjobb férfi főszereplő  pedig Görög László lett a Miskolci Nemzeti Színház A velencei kalmár című előadásában nyújtott alakításáért.  

Az Örkény Színház Patika című produkciójából emelték ki a legjobb női és a legjobb férfi mellékszereplőt: Kerekes Éva, illetve Znamenák István vehette át a díjat. A legígéretesebb pályakezdőnek járó díjat Tarnóczi Jakabnak ítélték oda a színikritikusok.

Az évad legjobb új magyar drámája elismerést Pass Andrea kapta az Eltűnő ingerek című drámáért. A legjobb díszlet tervezője Cziegler Balázs; A vihar, Budapest Bábszínház.

Kapcsolódók

Kimaradt?