Magyar dráma napja: Kötő József emlékülést rendez az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

Emlékülést tartanak Tanár - direktor - történész - politikus címmel Kötő József születésének 80. évfordulóján a budapesti Bajor Gizi Színészmúzeumban, a Petőfi Irodalmi Múzeum - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet szervezésében pénteken, a magyar dráma napja alkalmából.

A szeptember 20-án péntek 14 órakor kezdődő eseményen a 2015-ben elhunyt Kötő József életpályáját a magyar dráma napja alkalmából, Bartha Katalin Ágnes színháztörténész, Bodó A. Ottó dramaturg, Gajdó Tamás színháztörténész és Nánay István kritikus méltatja.A rendezvény vendégeit Bodolay Géza, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet igazgatója köszönti - olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint írják, Kötő Józsefet a Romániai magyar irodalmi lexikon dramaturgként és színháztörténészként határozza meg, életrajzából azonban kiderül, hogy igazgatta a kolozsvári Állami Magyar Színházat, dolgozott az RMDSZ országos társadalomszervezési titkáraként, közművelődési alelnökeként, jelentős szerepet vállalt az EMKE újjászervezésében és a kolozsvári magyar nyelvű színházi képzés újraindításában.

Kötő József műveinek felsorolásából kiderül, hogy az erdélyi színházi élet minden jelensége érdekelte. Megírta az első összefoglalást a romániai magyar drámákról, összegezte Senkálszky Endre kolozsvári színész pályafutását, kiadta Janovics Jenő A Hunyadi téri színház című emlékezését, s összeállította a két világháború között Erdélyben szereplő színészek lexikonját.

A rendezvény részletes programja szerint Nánay István Találkozásaim Kötő Józseffel, Bodó A. Ottó Oktató katedrán és miniszteri székben címmel emlékezik a színházi szakemberre. Bartha Katalin Ágnes Kötő József és a Szabédi Emlékház színházi hagyatéka címmel, Gajdó Tamás pedig A megnyugvás ösvényein. Kötő József, a színháztörténet-író címmel tart előadást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?