Ha ősz, akkor HolnapFeszt és a könyvmaraton Nagyváradon

Szeptember 19–21. között tartják meg a VII. HolnapFesztet a felújított Ady Endre Emlékmúzeumban, november 7–9. között pedig a Nagyváradi Könyvmaraton újdonságokat is kínáló XI. kiadását szervezik meg, és más programokat is kínálnak.

Két nagyobb rendezvénnyel jelentkezik idén ősszel a Várad kulturális folyóirat és a Holnap Kulturális Egyesület (HKE), ezekről hétfőn Szűcs László, a Várad folyóirat igazgatója és Simon Judit szerkesztő, a HKE vezetője számoltak be.

Visszatérő váradiak, gasztrokönyvbemutató

Az idei évad első programja a HolnapFeszt, ennek a csütörtöki Élő Várad-performansz kivételével az Ady-múzeum add majd otthont. A 2019-es HolnapFesztnek is lesznek Váradról indult, vagy váradi kötődésű vendégei, pénteken például Vindis Andrea kolozsvári színművész, Darvay Nagy Adrienne színháztörténész és Szabó K. István rendező, s Nagyváradon lesz Demeter András színművész, a Román Televízió tv-színház igazgatója is. Szombaton Újvárosi Kerekes Gyöngyi képzőművésszel és Boka László irodalomtörténésszel, az Országos Széchenyi Könyvtár tudományos igazgatójával is találkozhatnak, ő H. Szabó Gyulával, a Kriterion Könyvkiadó igazgatójával mutatja be a Kuncz Aladár-életműsorozatot.Szeptember 21-én, szombaton, a magyar dráma napján összeér a HolnapFeszt és a Szigligeti Színház programja, ugyanis előbb Nádasdy Ádám „prózai fordításában” felolvasószínházi előadást láthatnak Katona József Bánk bán című művéből, ezt követően pedig Kőrizs Imre egyetemi oktatóval beszélgetnek majd az előadás alkotói. A Holnapfeszt részletes programját itt olvashatják.

Szeptember 27-én lesz a HolnapFeszt utórendezvénye, ennek keretében Király Kinga Júliával találkozhatnak a váradiak, akinek Az újrakezdés receptjei című könyvéről (a szerzővel itt beszélgettünk) lesz szó, s a holokauszt-túlélőktől gyűjtött receptek egyikét el is készítik majd.

Könyvmaraton Adyról rögtönzött drámákkal

November 1-jén a Kaláka együttes és Bogdán Zsolt kolozsvári színművész közös, Vannak vidékek című Kányádi-estjére (videós beszámolónk itt olvasható) várják majd a váradiakat a Nagyváradi Állami Filharmónia termébe, árulták el a szervezők.

November 7–9. között a XI. Nagyváradi Könyvmaratonnak – ennek a Szigligeti Színház is társszervezője – ad majd otthont a Szigligeti Stúdió. A könyvmaratonon többek között Egressy Zoltán íróval találkozhatnak a Szigligeti Társulat Tündér Lala című előadásának apropóján, hangzott el.

Az idei könyvmaratonon rendhagyó program is lesz: meghívtak ugyanis három szerzőt, Lovassy Cseh Tamást, Bíró Árpád Leventét és Demény Pétert, illetve három rendezőt, Hunyadi Istvánt, Tasnádi-Sáhy Pétert és Mátyás Zsolt Imrét, akik sajátos feladatot kapnak. A maraton első estéjén sorshúzást tartanak az írók között: nekik az Ady Endre nagyváradi éveiből vett mozzanatokból kialakított három téma közül kell majd választaniuk, és egy nap alatt darabot írniuk belőle. A rendezők között másnap kisorsolják a frissen született műveket, nekik egy napjuk lesz rá, hogy felolvasószínházi előadást készítsenek a darabokból, a Szigligeti Színház – szintén sorsolás útján kiválasztott – művészeivel. Az alakításokat szombaton este láthatják majd, s azokat, illetve az alkotókkal készült beszélgetéseket a Várad decemberi számában is olvashatják majd az érdeklődők.

Szűcs László azt is elmondta: az intézményfenntartó Bihar Megyei Tanácsnál kedvezően bírálták el a Várad folyóiratnál az elmúlt öt évben végzett menedzseri munkáját, így benyújthatja pályázatát a következő időszakra. Lezárult a várad-velencei kultúrház átalakítását célzó ROHU projekt közbeszerzési eljárása is, ennek értéke körülbelül 750 ezer euró, s a célja, hogy az épületet multifunkcionális kulturális központtá alakítsák. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?