Székely Csaba-darab nyitja a székelyudvarhelyi dráMÁt

A Harag György Társulat Semmit se bánok című, fanyar humorú előadása nyitja hétfőn, szeptember 16-án Székelyudvarhelyen a dráMA kortárs színházi találkozót.

Székely Csaba drámája szatmári ősbemutatója óta több fesztiválra is meghívást kapott, a Lendvai Zoltán által rendezett előadás nyitotta például a visegrádi VéNégy Fesztivált, de az előadás meghívást kapott Románia legrangosabb színházi seregszemléjére, a Nemzeti Színházi Fesztiválra (FNT - Festivalului Naţional de Teatru) is, közölte a Harag György Társulat.A Semmit se bánok című ősbemutató a múlttal való szembenézés drámája, és megkísérel bemutatni egy olyan belső utazást, amelynek végállomása az önmegismerés és felelősségvállalás.

Azok a férfiak, akik a ’89 előtti román titkosrendőrségnek, a Securitaténak dolgoztak, és embereket kínoztak, családokat tettek tönkre, ártatlanokat börtönöztek be, igen ritkán tanúsítanak megbánást tetteikkel kapcsolatban. Általában olyan hazafiakként tekintenek magukra, akik az ország érdekében cselekedtek. Sokan közülük a mai román hírszerző szerv, a SRI kötelékében dolgoznak tovább, mások nyugdíjas éveiket élik valahol félrevonultan. A Semmit se bánok főszereplője, Dominik, az utóbbiak közé tartozik. Nyugdíjasként él, és ő sem tartja magát felelősének azért, amit a múltban elkövetett. A mű azonban felveti a kérdést: mi történik, ha egy ilyen ember, egy egykori securitatés tiszt, rájön, hogy tönkretette az egyetlen olyan ember életét, akit szeret?

Az előadásban, amelynek bemutatójáról itt írtunk, Rappert-Vencz Gábor, Nagy Csongor Zsolt és Keresztes Ágnes játszik. A díszletet Bátonyi György tervezte, a jelmezek Szabó Anna munkáját dicsérik. A produkció ügyelője és súgója Fábry Zoltán.

A Semmit se bánok Szatmáron legközelebb szeptember 21-én, 19 órai kezdettel, bérletszünetben látható.

Kapcsolódók

Kimaradt?