Fiatal erdélyi alkotók Faust-feldolgozásával nyit évadot az Andrei Mureșanu Színház

Szeptember 25-én este héttől mutatják be a sepsiszentgyörgyi Andrei Mureșanu Színház évadkezdő előadását, a Faust Family-t, Nagy Botond rendezésében, Kali Ágnes és Horváth Benji feldolgozásában.

A romantika saját magával harcoló tudós figurája helyett – aki eltékozolta életét a hiábavaló keresésekben –, egy fiatal onkológus orvosnő kerül a középpontba, aki önmaga is szenved attól a betegségtől, melyet másokból igyekszik kiűzni. Munkájának megszállottjaként eltávolodik családjától, melyet – a fiatal szerzők olvasatában – saját poklának érez, ahol bármikor megkísértheti a sátán, újabb és újabb alkut ajánlva fel neki. Olyan alkuról van itt szó, amit a ma embere gyakran megköt, anélkül, hogy egyáltalán tudna róla. „A védőszentek ideje lejárt, és elmúlt a fényes jövőbe vetett remény is. 160 éve, a romantika korában Goethe Faustja a földi örömökért adja el lelkét. Ma, az információ korában, mikor személyes élvezeteinkért tesszük tönkre a földet, nem is jövünk rá, milyen alkukat kötünk. Látni szörnyűséges, könnyebb homokba dugni a fejünket. De a közönyösség sosem marad következmények nélkül, és az elfelejtett paktumok napvilágra kerülnek” – idézi a színház közleménye Kali Ágnest.Mivel az éles határok a földi világ, a mennyország és a pokol között mára már megszűntek, a három világ elkülöníthetetlenné vált, mintha egy másba olvadtak volna, a sepsiszentgyörgyi román társulat új produkciójának képi világa éppen a pokol jelenlétét sugallja az emberi életben. „Kimondhatatlanul örülök, hogy a Faust Family tagja lehetek, és részt vállalhatok ebben a kreatív kalandozásban a fausti univerzum körül. Furcsa környezetet szerettem volna teremteni, a penészt, az enyészetet idéző színvilággal és természetes anyagokkal, a bomlás színeivel, melyek közel hoznak a természet nyersességéhez” – mondta Andreea Săndulescu, az előadás látványtervezője. Hozzátette, egyszerre intim és nyomasztó környezetet tervezett az előadáshoz, mert a pokol intim, „itt van a nappalidban, az ebédlőasztalod alatt, csupán pár milliméterre a talpad alatt és minden lépéssel, ahogy közeledsz a halálhoz, a nyomás egyre erősebb, a megbánások egyre mélyebbek” – fogalmazott.

A pörgős és szórakoztató dialógusok, néhol nevetséges szituációk mellett a Faust Family reflexióra, önvizsgálatra késztet. „Ebben az előadásban többek között a családomról beszélek. Egy családról, melynek nem tudom lenne-e ereje újraéleszteni azt a melegséget, melytől mindannyian elváltunk abban a pillanatban, mikor elhagytuk az anyaméhet… talán pár pillanatra sikerülhet újrateremteni. Ezen az előadáson dolgozva saját kamaszkorom nézőjévé váltam, és elérhettem egy a saját igazságomnál mélyebb valóságot, egy univerzális igazat, mely folyamatosan fejünk fölött lebeg. Azt az igazságot, hogy mindannyian a halál felé menetelünk. És közben beleütközünk Mefisztó és Puck kérdéseibe: - Lemondhatunk a múltról? – Nem teszünk mást, csak belefulladunk. - Rövid az emlékezet? - A tudás rövidebb. – Rövid a kultúra? – Rövidebb a család. - Rövid a történelem? – Az élet rövidebb. – Hosszú a játék? – Az idő végtelen” - vallja Nagy Botond rendező készülő előadásáról.

A 14 éven felülieknek ajánlott előadást játsszák Claudia Ardelean, Sebastian Marina, Sergiu Aliuș, Fatma Mohamed, Mirela Bucur, Mona Codreanu, Camelia Paraschiv, Nagy Attila és Alexandrina Ioana Costea. Zeneszerző Claudiu Urse, román fordítás Dósa Andrei.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?