Performansz a Könyv Napján a Teleki Tékánál

Különleges kezdeményezéssel lépett az utca olvasni szerető járókelői elé kedden, a Könyv Nemzetközi Napján alkalomra Marosvásárhelyen a Teleki Könyvtár munkaközössége: saját könyveik közül válogatták ki a könyvtárosok és hozták el azokat a, többnyire szépirodalmi alkotásokat, amelyeket ők már elolvastak, és úgy gondolták, mások is szívesen elolvasnák.

Délben pont 12 órakor egy könyvespolcot helyeztek a Teleki Téka kapuja elé, amelyre több doboz könyvet raktak fel. Volt köztük magyar- és világirodalmi, magyar és román nyelvű alkotás is, verses- és novelláskötet, regény, műfordítás, ismert és kevésbé ismert szerzők művei.

A kapura magyar és román nyelven is kiírták az akció lényegét, vagyis azt, hogy a Könyv Napja alkalmából megajándékozzák az olvasót egy-egy könyvvel. Cserébe csupán annyit kérnek, hogy ki-ki írja fel egy darab papírra azt, hogy miért szeret olvasni, mit jelent számára az olvasás.

Rövid kis nézelődés után elfogytak a könyvek, felnőttek és fiatalok, nyugdíjasok, középiskolások, egyetemisták jöttek, megvizsgálták a kínálatot és ízlésüknek megfelelően választottak.

A Bolyai Farkas Elméleti Líceum egyik gimnazista osztálya Kiss Éva Evelyn tanárnővel épp erre az akcióra érkezett a könyvtár elé. A tanárnő a maszol.ro-nak elmondta, rendszeresen elhozza tanítványait a Tékába, ahol a keresztény irodalom óra keretében régi bibliákkal, zsoltáros könyvekkel ismerteti meg őket. „Erről nem tudtunk, véletlen, hogy épp most értünk ide. Nagyon jó ez az akció és a diákok is örülnek neki” – mondta a pedagógus.

Lázok Klára, a Teleki-Bolyai Könyvtár osztályvezetője érdeklődésünkre elmondta, sajátos módon akarták megünnepelni a könyvnapot, megajándékozva az olvasót, ugyanakkor felhívni a járókelők figyelmét is az olvasásra. 

Kimaradt?