Kultúra

 • Ponta sem vesz részt a Párizsi Könyvszalonon – elment a kedve

  Victor Ponta kormányfő sem megy a párizsi Könyvszalonra, helyette Daniel Barbu kulturális és örökségvédelmi miniszter fogja képviselni Bukarestet.
 • Egy szál sárga rózsával búcsúznak pénteken Cipőtől

  A Republic zenekar azt kéri a rajongóktól és az érdeklődőktől, hogy egy szál rózsával vegyenek végső búcsút Bódi Lászlótól, azaz Cipőtől. Az énekes-dalszerzőt pénteken 15 órakor temetik a kistarcsai köztemetőben, ahol édesapja is nyugszik.
 • Andrei Marga durván nekiment Andrei Pleșunak

  Andrei Pleșu „szisztematikusan hazudozik”a Román Kulturális Intézet (ICR) tevékenységéről és az intézmény vezetőjének személyéről – közölte kedd este az ICR igazgatója. Andrei Marga arra reagált, hogy a neves filozófus, esszéíró a román értelmiségi elit több más személyiségével együtt bojkottálni készül az idei Párizsi Könyvszalont.
 • Barbu támogatja Csíksomlyó felvételét az UNESCO-listára

  A csíksomlyói búcsú UNESCO Világörökségi-listára való felvételének prioritásként kezelését kérte Antal István Hargita megyei RMDSZ-es képviselő Daniel Barbu művelődésügy minisztertől a képviselőház és a szenátus az UNESCO-val kapcsolatot tartó együttes bizottságának ülésén.
 • Falanszter világ – kiállítás a Haáz Rezső Múzeumban

  Gidó Szende Melinda FALANSZTER VILÁG című képzőművészeti tárlatát nyitják meg a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeumban.
 • Marga miatt nem mennek Pleşuék a Párizsi Könyvszalonra

  Nem vesz részt több jeles román értelmiségi idei Párizsi Könyvszalonon, Európa egyik legrangosabb könyvkiállításán és -vásárán, amelynek idén Románia a díszvendége.
 • A Kaiser Chiefs és a Ska-P az első kolozsvári Félszigeten

  A Félsziget Fesztivál tizenegyedik kiadásának vendége lesz az egyik legjobb brit koncertzenekar, a Kaiser Chiefs. A leedsi csapat, amelynek nevéhez tucatnyi közismert sláger fűződik – köztük a 2007-es év legnépszerűbb nemzetközi sikerdalának számító Ruby – a július 18-21. között zajló fesztivál első napjának lesz a főzenekara.
 • Egy díszlettartó szög okozta Pethő Anikó színpadi balesetét

  Elmarad a Kolozsvári Állami Magyar Színház soron következő, Julie kisasszony című előadása, amelyben a pénteki balesetben megsérült Pethő Anikó játssza a főszerepet. 
 • Boc: a Temesvárt támogató miniszter mondjon le!

  Megvetésre méltónak nevezte Daniel Barbu kulturális és örökségvédelmi minisztert Emil Boc. Kolozsvár polgármesterének felháborodását az váltotta ki, hogy a kulturális tárca vezetője egyértelműen Temesvár mellett foglalt állást az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címért folyó harcban. Emil Boc polgármester szerint a kulturális miniszternek le kell mondania, mert nem tartja tiszteletben a verseny európai szabályzatát.
 • Bábszínház világnapja Temesváron, három napos előadás-sorozattal

  Világszerte ünneplik március 21-én a Bábszínház világnapját, mely évente százezres nézőtömegeket mozgat meg, főként gyermekeket. 2000-ben, a németországi Magdeburgban szervezett XVIII. Bábművészek Nemzetközi Uniójának Kongresszusán született az ötlet, miszerint ki kellene nevezni egy nemzetközileg elismert bábjátszási világnapot. Végül 2002-ben, az Amerikai Egyesült Államokban, Atlantában állapodtak meg a március 21-jében és kinevezték a Bábszínház világnapjának.
 • Első ízben tartottak Kalotaszegen legényes néptáncversenyt

  Ide nézz a figurára címmel először tartottak kalotaszegi legényes néptáncversenyt a hétvégén Bánffyhunyadon.
 • Színpadi baleset miatt félbeszakadt az előadás Kolozsváron

  Színpadi baleset miatt félbe kellett szakítani pénteken este a Kolozsvári Állami Magyar Színház Don Juan ünnepélyes vacsorája című előadását.
 • Nemzeti ünnep az ETV-ben, immár Kolozsváron is

  Március 15-étől a DIGI kábelszolgáltató kolozsvári előfizetői is nézhetik az Erdélyi Magyar Televízió (ETV) műsorait. Az RCS-RDS céggel folytatott tárgyalások eredményeként az országos kábelszolgáltató mától az ETV-t is beemelte a kolozsvári digitális csomagjába, így Sepsiszentgyörgy, Kovászna és Gyergyószentmiklós után egy újabb, jelentős számú magyar közösség számára lett elérhetővé az erdélyi magyar közszolgálati jellegű televízió.
 • A nemzeti ereklyékről készült színdarab Gyergyóban

  A Figura Stúdió Színház idén is új előadással készül a magyar szabadságharc és forradalom emlékére. A március 15-én, péntek este 7 órától bemutatásra kerülő produkció a Klenódium címet viseli. Az utóbbi évekhez hasonlóan az idei ünnepi műsor is koprodukcióként jön létre, ez alkalommal a város színjátszó köre, a Szín-kron csoport tagjai kapnak szerepet az előadásban.
 • The Human Body: Bukarestbe érkezik a felkavaró kiállítás

  Tiltakozó levelet kapott a bukaresti Természettörténeti Múzeum igazgatója a fővárosban is bemutatásra kerülő "The Human Body" (Az emberi test) című kiállítás miatt. Dumitru Murariu akadémikust, a Grigore Antipáról elnevezett intézmény vezetőjét a levél aláírói etikátlansággal vádolják, és azt állítják, a kiállítással nyerészkedési céljai vannak.
 • Március 15.: ünnepi hangulat az otthonülőknek is

  A magyar forradalom és szabadságharc emlékének szentelheti a holnapi napot az is, aki az időjárás, egészségi állapot vagy más miatt nem vesz részt a közösségi ünnepléseken: a magyar közmédia igényes műsorkínálattal várja nézőit és hallgatóit március 15-én. A választékban helyszíni közvetítések, ifjúsági műsorok és az ünnepi hangulathoz illő filmek szerepelnek.
 • Zenemű Márton Áronról - újra

  Újabb erdélyi körútra indul a Márton Áron életét feldolgozó zenemű. A Népemért vállalom című zeneművet március 15-én Gyulafehérváron a Szent Mihály Székesegyházban, március 16-án Sepsiszentgyörgyön a Szent József Templomban,  17-én Gyergyószentmiklóson a Művelődési Házban, 18-án Marosvásárhelyen a Nemzeti Színházban mutatják be. Az előadások kezdési időpontja 19 óra.