Banksy szerint hamis a róla szóló kolozsvári kiállítás

A titokzatos brit grafittiművész weboldalán a „fake” (hamis) alcím alatt szerepel az alkotásai reprodukcióit bemutató bukaresti és kolozsvári kiállítás. A szervező Events ügynökség szerint nincs szükség Banksy jóváhagyására olyan kiállításhoz, amelyen magántulajdonban levő reprodukciókat mutatnak be.

A névtelen alkotó elsősorban a jegyárakat nehezményezi a nevéhez kapcsolódó kiállítások kapcsán. Mint írta, a hozzájárulásával rendezett kiállítások többsége ingyenes, illetve legtöbb négy dollárért tekinthető meg, ehhez képest az általa „hamisnak” tartott kiállítások jegyárai 6 és 49 dollár között mozognak. A kolozsvári és a bukaresti kiállítás pedig az olcsók közé tartozik 9,5 dolláros (kb. 40 lej) belépőjével.A szervezők a Mediafax hírügynökségnek azt mondták, Banksy jóváhagyására nincs szükség a kiállítás megszervezéséhez, mivel nem eredeti munkákat mutatnak be, hanem magántulajdonban levő reprodukciókat. Közleményükben hangsúlyozzák, hogy nem Banksy kiállításáról, hanem egy Banksyről szóló kiállításról van szó, ezért is használták kommunikációjukban az „unauthorized exhibition” (nem jóváhagyott, nem hivatalos kiállítás) kifejezést.

Azt is kiemelték, hogy a Lány léggömbbel című graffiti reprodukcióját, amely megsemmisítette önmagát, miután 1,4 millió fontért megvásárolták, tulajdonosa egy német múzeumnak adta bérbe, ahol kiállították, és szintén belépőjegy ellenében lehet megnézni.

A Bukarestben és Kolozsváron kiállított munkák reprodukciós és kiállítási jogát az eredeti Banksy-művek tulajdonosaitól szerezte meg a The Art of Banksy brand tulajdonosa, a Statu Company, pontosítottak a szervezők.

A több mint 50 festményt, fotót, sablont és 3D-s tárgyat, valamint az arctalan művész munkásságáról szóló videókat felvonultató kiállítás november 3-ig látogatható Kolozsváron, a Hunyadi tér (Piața Ștefan cel Mare) 18. szám alatt található Vaida Voevod Házban. A The Art of Banksy című anyagot először 2016-ban állították ki Isztambulban, azóta Párizst, Amszterdamot, Londont, Rómát, Berlint, Torontót, Montrealt, Tel Avivot, Berlint is megjárta.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?