A Bélesi tó környékének történeteit dolgozták fel fiatal dokumentumfilmesek

Végéhez közeledik a 14. Aristoteles Workshop, az egyik legfontosabb kelet-európai dokumentumfilmes műhely, amelyet Jósikafalván szerveztek meg a francia-német Arte televízió és a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház- és Televízió Karának közreműködésével. A helyszínen jelenleg öt dokumentumfilm utómunkálatai zajlanak.

A szervezők közleményben ismertették az öt hét alatt leforgatott filmek válotzatos témáit. A David Power brit rendezőből, Prokop Bence romániai operatőrből és Julia Elger német vágóból álló csapat egy testvérpár történetét követte, akik az anyjukat ért baleset után titokzatos kalandba keverednek, olyan dolgokat fedeznek fel, amelyekről korábban sejtelmük sem volt és egymáshoz is közelebb kerülnek.Bronte Stahl amerikai rendező a szabadulás és elszigeteltség határán mozgó főszereplőt választott, az olasz Lorenzo Fabbro operatőrrel és a romániai Claudia Alexandru vágóval készített filmben arra keresik a választ, hogy mit jelent a felelősségvállalás.

Voicu Mureșanu vágóként vesz részt a műhelymunkán, de úgy döntött, hogy saját filmet is készít: Jósikafalva környékének varázslatos tájaival belső utazását mutatja be. Emellett Ieva Salakyte litván rendezővel közösen utazta be egy öreg furgonnal Kolozs megyét, kalandjaikból külön dokumentumfilm áll majd össze.

Sam Bassett brit rendező és Olya Chernykh ukrán operatőr az álmok világát rekonstruálja, azt vizsgálva, hogy hogyan segíthet ez a világ a mentális egészség fenntartásában, a traumáink túllépésében.Pénteken közös vetítés keretében mutatják be alkotásaikat, ahol Lotte Mik-Meyer és Laurent Becue-Renard rendezők látják el őket tanácsokkal.

Az Aristoteles Workshop 2006-ban indult Dan Nuțu és Cristina Hoffman kezdeményezésére, a francia-német Arte televízió közreműködésével, 2018 óta pedig a Babeș-Bolyai Tudományegyetem Színház- és Televízió Karával együtt szervezik meg. A műhelyben készült legsikeresebb alkotások elérhetőek a cinepub.ro internetes oldalon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?