Kultúra

 • Elhunyt Komár László

  Meghalt Komár László énekes szerda hajnalban. A 68 éves énekes már évek óta súlyos, gyógyíthatatlan betegségben szenvedett, de betegségét titokban tartotta, mert "nem akarta, hogy sajnálják".
 • A színházbajárás reneszánszát éli Nagyvárad

  Az elmúlt évadhoz képest 40 százalékkal növekedett a színházi bérletet vásárlók száma Nagyváradon, ráadásul a diákbérletesek száma megduplázódott – közölték a Szigligeti Színház vezetői sajtótájékoztatójukon, amelyen az évad első bérletes előadásáról, A sevillai borbélyról is szó esett.
 • Zománcba álmodott Báthory-címerek a Minerva-házban

  A Báthoryak címereinek sárkányos világába kalauzol Makrai Zsuzsa nyírbátori zománcművész Reneszánsz Báthory-címerek című kiállítása Kolozsváron. A címerek több évszázados múltba vezetnek vissza, a műalkotások maguk is négy évtizedes gyűjtőmunka és zománckép-készítés eredményei. A Minerva Művelődési Egyesület székházának (Jókai/Napoca u. 16. szám) Cs. Gyimesi Éva termében 39 színes, fakeretbe foglalt címerre talál a látogató. Az egyedi tartalmat és látványt nyújtó kiállítást többnyire diákok, nyugdíjasok és szakemberek látogatják.
 • Kolozsvár: báb- és marionettszínházak fesztiválja

  Több helyszínen kezdődött meg Kolozsváron a PUCK Báb- és Marionett Színházak Nemzetközi Fesztiválja. A rendezvénysorozat – amely már 11. kiadását éri meg – a hazai neves társulatok mellett Magyarországról, Angliából és Hollandiából is vár vendég társulatokat.
 • Ötezer ártatlan énekel némán egy jobb világért

  Csak óvatosan lépkedjünk, bringázzunk, görkorizzunk vagy eget bámuljunk Kolozsvár sétálóutcáján: a cipőnk orránál ugyanis 5000 agyagfej sorakozik összevissza kígyózó, tömött sorban. Alkotójuk, Andrei Antonescu Pandea besztercei szobrászművész „Ártatlanok kórusának" nevezi a különös agyagsereget.
 • Andrei Margán röhög csütörtöktől a fél világháló

  Derültséggel vegyes döbbenetet váltott ki a világháló fórumain Andrei Marga víziója a Román Kulturális Intézet (ICR) küldetéséről. A kolozsvári filozófus nemrégiben vette át az intézmény vezetését, s közölte, új irányt szabadna az ICR működésének.
 • Mo Jen kapta a 2012-es irodalmi Nobel-díjat

  Mo Jen kínai írónak ítélte oda a 2012. évi irodalmi Nobel-díjat a Svéd Akadémia csütörtökön Stockholmban.
 • Bernarda Alba háza: túlfűtött vágyak, talpig feketében

  A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem új évadának első bemutatójára készül, amelyet október 12-én, pénteken este 7 órától a Stúdió 2.1. Színházban (Levél utcai bábszínház) láthat a közönség.
 • Fesztiváldíjat nyert Elek Judit filmje Louisville-ben

  A legjobb film díját nyerte el Elek Judit Visszatérés - Retrace című alkotása a Louisville-i Nemzetközi Filmfesztiválon az Egyesült Államokban - tájékoztatta a Magyar Nemzeti Filmalap (MNF) kedden az MTI-t.
 • Őrült fizikusok a kolozsvári színpadon: elgondolkodtatnak és nevettetnek

  Friedrich Dürenmatt A fizikusok című drámáját mutatják be a Kolozsvári Állami Magyar Színházban pénteken. A világháború után íródott, „hidegháborús" darabot Lori Petermann amerikai rendezőnő állította színpadra.
 • Új székházban kezdte az évadot a vásárhelyi bábszínház

   Az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház az ősztől birtokba vette új, Nyomda utcai székházát, az egykori zsidó kultúrházat. Bár a 2012/2013-as színházi évad már megkezdődött, a hivatalos megnyitóra, székházavatóra november 2-4 között kerül sor – ekkor szakmai konferenciát is tartanak.
 • Kolozsvár: ha Kelet és Nyugat Tháliánál találkozik…

  Kelet és Nyugat találkozása a színházban: ez volt az elmúlt hétvégén, a kolozsvári Nemzeti Színházban tartott négynapos rendezvénysorozat témája.
 • Örmény ládafiából kikerülő ruhacsodák, korszerűsítve

  Az örmény népviselet elemeiből alkotott ma is hordható, egyedi női- és férfiruhákat Simó Júlia ruhatervező, a Casa Rustica vezetője. A kolozsvári Györkös Mányi Albert emlékházban kedd este bemutatott kollekciót – amint a művésznő elmondta – egy örményországi utazás ihlette.
 • Új lendülettel indít az idei könyvvásár

  Az Örkény- és Caragiale-centenárium jegyében tartják meg idén a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt november közepén.
 • Még várat magára az erdélyi műemlékek feltérképezése

  Erdély-szerte nem történt még meg a műemlékek és műemlék jellegű épületek helyzetének, jelenlegi állapotának a felleltározása. A topográfiai felmérésre azért is égetően nagy szükség van, mivel a ma még álló épületek közül nagyon sok két-három év múlva már eltűnik – hangzott el a Gyorsuló metamorfózis, Városi műemlékeink helyzete az ezredfordulót követően című műemlékvédelmi konferencián, Marosvásárhelyen.
 • Négynapos színházi találkozó Kelettől Nyugatig

  Vava Ştefănescu nemzetközi hírű koreográfus különleges performanszával kezdődött a kolozsvári Nemzeti Színház négynapos fesztiválja, amely idén a „Kelet-Nyugati találkozások" (Întâlnirile Est-Vest) címet viseli.