Holdkirály, főzőverseny és Ákos-koncert a Partiumi Magyar Napok zárónapján

Halételek versenyeztek, politikusok fröccsöztek, a gyerkőcöket Ki mit tud és különleges meseelőadások, a nagyobbakat az Ismerős Arcok várták a szatmárnémeti Partiumi Magyar Napok vasárnapi forgatagában, az Ákos-rajongók pedig már kora délelőtt megérkeztek az esti koncert helyszínére.

Tűzrakással és zöldségaprítással indult a PMN zárónapja is a szatmárnémeti Kossuth-kertben – ez alkalommal a halételek, pontosabban készítőik mérték össze tudományukat és titkos receptjeiket. De nem csak bográcsok körül volt nagy a tolongás, hanem a kisszínpad előtt is: a Holdkirály palotájába repítette az aprónépek seregét a bábelőadás, aztán kezdődött a Hétpróba és a gyermek Ki mit tud.

Közben pedig egyre többen vették birtokukba a Népi játszókertet, álltak sorba a fonottkosár-körhintánál (sőt, a bátrabbak annak hajtására, pontosabban tekerésére is vállalkoztak), majd ismét a színpad elé csüccsent a gyermeksereg és tátott szájjal nézte az Öregapám mesefáját. Közben a Borkertben már fröccsöztek a politikusok. A PMN hagyományos találkozóján kötetlenül beszélgethettek, kérdezhették a város és megyevezetőket, valamint a Szatmár megyei honatyákat a fesztiválozók.

Akinek inkább valami kreatívabb tevékenységhez volt kedve, azt a szintén hagyományosnak számító kisbútor festő workshop várta, amelynek keretében régi bútordarabokat varázsolhattak újjá szakemberek hasznos tanácsai nyomán. S még jóformán meg sem száradt a festék a hokedlin, amikor színpadra lépett a Teddy Queen.

A gyergyói fiatalokat a pop-rockot játszó Térerő váltotta, majd az Ismerős Arcok köszöntötték örömmel a fesztiválozókat, egyben előadótársaikat, hiszen talán nem is hangzott el olyan slágerük, amit a közönség ne énekelt volna velük együtt. A Kossuth-kerti kavalkád a Compact Discóval és elektronikus zenével ért véget.

A fesztiválozók ezután egy emberként indultak meg a hatalmas tömeg befogadására alkalmas Aushopping parkolójába, ahol Ákos megakoncertje zárta, vagyis inkább koronázta meg a 18. születésnapját ünneplő Partiumi Magyar Napokat.

A legelhivatottabb Ákos rajongók egyébként már kora délelőtt megérkeztek Budapestről és Miskolcról, hogy biztosítva legyen helyük az első sorban. Hogy a rekkenő hőségben való, egész napos várakozást valamennyire kellemesebbé tegyék, a szervezők napernyővel és ülésre-heveredésre alkalmas babzsákokkal kedveskedtek nekik.

Kapcsolódók

Kimaradt?