Sepsiszentgyörgyön szabadtéri kiállítással ünneplik a Magyar Fotográfia Napját

Piknikszerű hangulatban, szabadtéri kiállítással ünneplik a magyar fotográfia napját Sepsiszentgyörgyön. Az Erzsébet park zenepavilonja előtti sétányon, augusztus 25-én, vasárnap 14 és 20 óra között várják a fotósokat vagy fényképészet iránt érdeklődőket, tájékoztatott az esemény szervezője Toró Attila.

A hatodik éve szervezett szabadtéri kiállításon székelyföldi fotóklubok és független fényképészek mutatják be alkotásaikat, illetve arra is alkalmat teremt a piknikszerű esemény, hogy kötetlen hangulatban szóba álljanak egymással, ismerkedjenek és megosszák tapasztalataikat. „Ez a nap alkalom arra, hogy a társadalom figyelmét a fotókultúrára és egyben a fotótörténeti értékekre irányítsuk”, mondta Toró Attila

A magyar fotográfia napjának megünneplését a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége (MAFOSZ) kezdeményezte annak kapcsán, hogy 1840. augusztus 29-én, a Magyar Tudós Társaság ülésén Vállas Antal bemutatta, miként lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon, vagyis ezen a napon készült Magyarországon először nyilvános rendezvényen fénykép (dagerrotípia).

Toró Attila felidézte, hogy 1839. január 9-én a Francia Tudományos Akadémia hivatalosan bemutatta a dagerrotípiát, aminek szabadalmát pár hónappal később, 1839. augusztus 19-én a francia kormány megvásárolta, majd a találmányt szabadon hozzáférhetővé tette bárki számára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?