Látva lássanak – a Petőfi Irodalmi Múzeum Ady-vándorkiállítása Kolozsváron

A száz éve elhunyt  költőóriás, Ady Endre szellemi hagyatékát, életpályájának főbb állomásait villantja fel a Petőfi Irodalmi Múzeum Látva lássanak című vándorkiállítása, amely a  kolozsvári Szentegyház utca, 4. szám alatti kiállítótérben látható.

Az Ady–kiállítás megnyitója | Forrás: Facebook

A Kincses Kolozsvár Egyesület, a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Szent Mihály-plébánia közös szervezésében létrejött kiállítást Kémenes Lóránt római-katolikus főesperes és Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója nyitották meg.

A házigazda, Kémenes Lóránt Ady és Kolozsvár kapcsolatát villantotta fel megnyitó beszédében. Amint a Maszolon olvasható Ady-sorozatban is megírtuk, a költő 1909-ben érkezett a kincses városba, gyógykezelésre. Az itt töltött egy hónapnyi ideje nem telt a legjobban, és emiatt panaszos leveleket küldözgetett Lédának Párizsba, amelyekben unalmas, poros városnak nevezi Kolozsvárt, ahol gyakorlatilag semmi sem történik. „Most ismét itt van Ady Endre a városunkban, ráadásul a Kolozsvári Magyar Napokon, ha látná ezt a forgatagot, egészen biztosan megváltozna a véleménye Kolozsvárról” – fejezte be gondolatmenetét Kémenes Lóránt.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum igazgatója beszédének elején Ady költői nagyságára reflektált: „100 esztendeje halt meg a magyar költőóriás, akitől talán az is tud idézni, aki utoljára az iskolapadban olvasott verset. Tízből tíz magyar tudja, hogy ki volt Ady Endre, a magyar pantheonban ott ül Szent István királyunk balján, és nem politikai nézetei okán, hanem azért, mert úgy közelebb van a szívhez. Ady szív-költő volt, nem ész-költő, mi, magyarok akkor is érezzük a szeretetét, amikor épp a földbe döngöl súlyos szavaival.”

A továbbiakban Demeter Szilárd rátért a tárlat ismertetésére, amely hét egységben, tizennégy táblán Ady-idézetekkel, képekkel és kurátori tájékoztató szövegekkel követi nyomon a költő életét, bemutatva annak legfontosabb eseményeit és állomásait. A család, szülőföld, tanulmányok, a nagyváradi pezsgő élet, a Léda szerelem, Boncza Berta, a háború, a Csucsán töltött hónapok és a költő korai halála szerepel a kiállításban.

Az életút bemutatása során találkozhat a látogató Ady életművének legfontosabb témáival, mint például a művészlét tudatos megélésével, a költői öntudat erős jelenlétével, Ady magyarságélményével, messianisztikus, látomásos költészetével, háborúellenességével.

Az augusztus 29-ig naponta 10–17 óra között látogatható tárlat, amelynek anyagát Kárpát-medence-szerte bemutatják – hangsúlyozta Demeter Szilárd múzeumigazgató,  és elmondta azt is, hogy már eddig is több helyszínen megfordultak. Maga a kiállítás címe is, a Látva lássanak erre is utal, hogy minél több településen szeretnék megmutatni a nagyon koncentrált tárlatot, amely a fotók, versek, visszaemlékezések, levélrészletek segítségével felvillantja az összes fontos témát azokkal a helyszínekkel, amelyek reprezentatívak az életmű szempontjából.

Kapcsolódók

Kimaradt?