Felújítják a nagyváradi városházát

Augusztus 9-én írták alá a nagyváradi városháza felújítási szerződését, a munkát a tervek szerint augusztus 20-án kezdik el.

A mai polgármesteri hivatal építésének története 1895-ig nyúlik vissza, akkor tett javaslatot Busch Dávid városi főmérnök egy új városháza építésére. A pályázatra kilenc pályamű érkezett, de egyik sem felelt meg a kiírásnak a 700 ezer koronában megszabott építési költségek túllépése miatt. A bírálóbizottság ifj. Rimanóczy Kálmán, Hübner Jenő, Jaumann Benedek és Láng Adolf terveit ajánlotta megvételre, végül az első hármat vásárolták meg.

A városháza építőbizottsága 1898-ben azt javasolta, hogy a megvásárolt tervek alapján ifj. Rimanóczy Kálmán készítsen egy új tervet, s mivel ő adta a legelőnyösebb árajánlatot is, a kivitelezésre is vele szerződtek. Az alapozást 1902. február 26-án kezdték el, az ünnepi megnyitót pedig 1904. január 10-én tartották meg.

Másfél év a felújításra

A műemléképületet a szatmárnémeti Euras Kft. újíthatja fel, a munkálatok értéke áfa nélkül 14,8 millió lej, ezt a nagyváradi önkormányzat költségvetéséből fedezik. A városháza teljes felülete 5 508 négyzetméter, a beépített terület 1 137,4 négyzetméter, az épülethez 765,3, nem külső terület tartozik. Az épület négyszintes és az óratorony is szerves része.

A felújítást egyébként a toronnyal kezdik, a Körös (ma T. Vladimirescu) utcai oldalon a homlokzatot és a tetőt is felújítják, majd főhomlokzattal folytatják a munkát. A tervek szerint a főtér felőli részen és az oldalszárnyakon az eredeti állapotba hozzák a tetőt, de a teljes tetőszerkezeten elvégzik a szükséges javításokat, valamint mind az utcára, mind a belső udvarra néző homlokzatokat felújítják.

Az épület főszárnyát a turistának is megnyitják majd, ezért a főbejáratot, a díszlépcsőt, az első emeleti folyosót is felújítják, és visszaállítják a díszterem és a kisterem eredeti állapotát, előbbinek a mennyezetét is megerősítik, illetve a polgármesternek és tanácsadóinak irodáit is felújítják.

Kapcsolódók

Kimaradt?