„Kolozsvár a legmagasabb hőfokon izzik” – küszöbön a jubileumi Kolozsvári Magyar Napok


-A A+Példaértékű eseménysorozattá nőtte ki magát a Kolozsvári Magyar Napok, amely tíz évvel ezelőtt jelképes összegekből, kérdőjelek sokaságával indult: mára Erdély-szerte példát mutat a városoknak, és egész magyar napok mozgalmat indított el – tudtuk meg Gergely Balázs főszervezőtől, a Kincses Kolozsvár Egyesület elnökétől kedd délelőtt az eseményt megelőző sajtótájékoztatón.

A főszervező mellett Oláh Emese alpolgármester és Szabó Lilla programigazgató is kiemelte, melyek lesznek a tízéves KMN különlegességei, újításai és ajánlott programjai. Kiderült, a paletta színes, a várost és a kulturális értékeket helyezi középpontba.

Gergely Balázs nosztalgiázva gondolt vissza a tíz évvel ezelőtti állapotokra: az átalakított Főteret szomorkásan elevenítette fel, majd büszkén hangsúlyozta, ők voltak az elsők, akik éltek az új lehetőségekkel, és a Kolozsvári Magyar Napokkal belakták a lekövezett területet. Ennek emlékére a központban jubileumi fényképkiállítást szerveznek, hogy megmutathassák, honnan indult és mivé alakult a hátrahagyott tíz év során a kolozsvári „magyarnapozás”.

Hozzátette, bár az idei az első igazi ünnepe az eseménysorozatnak, nem szeretnék túlzásba vinni az önünneplést, így az évforduló különlegességét a programkínálattal jelzik, amely „még színesebb, még kedvesebb, még bűbájosabb, mint az eddigiek”. A főszervező arra is rávilágított, a nívós kínálat a helyi önkormányzat nagy összegű hozzájárulása, valamint a helyi üzleti szféra támogatása nélkül nem valósulhatott volna meg, ugyanis „a szék negyedik lába és a billegés elkerülése a helyi üzletemberek támogatásának köszönhető”.

 

A Kolozsvári Polgármesteri Hivatal kezdetektől fogva társ volt a KMN szervezésében, a tízéves évfordulót azonban eddig nem látott összeggel támogatták: a kezdeti jelképes 3 ezer lej tíz év alatt 530 ezer lejre növekedett. Oláh Emese alpolgármester beszámolója alapján az is kiderült, az önkormányzat az a közönség számára láthatatlan pillér, amely adminisztrációt lát el a szervezés folyamatában. Annak ellenére, hogy a kötelezettségeik nem engedélyezik az eseményszervezést, a szervezői csapat úgy gondolta, Oláh Emese alpolgármester ugyanolyan mértékben igazgatja a „minifesztivált”, mint ők, így a sajtótájékoztató során hálából szervezői pólóval ajándékozták meg az alpolgármestert.

600 program 133 helyszínen – de hol tanácsos mindenképpen megjelenni?

Szabó Lilla programigazgatótól megtudtuk, a tizedik születésnapját ünneplő KMN a 156 partnernek köszönhetően 600 programot kínál 133 helyszínen. Ezek között több olyan is lapul, amely unikum az eseménysorozat történetében: a nyitógálán például az Állami Népi Együttes a Kolozsvári Magyar Napoknak szánt ajándékkal lép fel, és bemutatja erre az alkalomra készített A kolozsvári piactéren című előadását. Emellett a Magyar Operaház Gördülő Operája is egyediségnek örvend, ugyanis először érkezik Kolozsvárra.

A rengeteg program közül közel 100-at a gyermekfoglalkozások töltenek be: a Romkert, a Múzeumok sétánya és a Mikó kert szolgál helyszínéül a gyermekzsibongásoknak és a felhőtlen szórakozásnak. Az apróságok kiemelt szerepe mellett a felnőtt közeg is bőven hozzájut a számára legkellemesebb programokhoz: 50 filmvetítés, 25 tárlat és versenyek is szerepelnek a palettán.

Nem lehet csupán egy újdonságot kiemelni a programból, mert a szervezők megannyi újítással hozakodtak elő az idei KMN-t illetően: Szabó Lilla kiemelte, figyelemreméltó a magyar pásztorkutyák napja, amelynek során magyar kutyafajtákat mutatnak be az érdeklődőknek. De a Magyar Állami Operaház szabadtéri előadása vagy a 15. Finnugor Írókongresszus is kiemelkedő. Hozzátette, érdemes körüljárni a várost, mert az ünneplés folyamán irodalomárok, idegenvezetők és művészettörténészek vezetik az érdeklődőket. A részletes program megtekinthető a 10. Kolozsvári Magyar Napok honlapján.

Közlekedés, útlezárások, megvilágítás – mire számíthatnak a „magyarnapozók”?

A Kolozsvári Magyar Napok ideje alatt csütörtöktől vasárnapig, azaz augusztus 22-25. között a 102-es villamos, a 30-as, 31-es, 32-es és 35-ös buszok, valamint a 25-ös trolibusz menetrendjét az önkormányzat meghosszabbította, így 22:30 helyett 23:30-ig üzemelnek a járatok.

A rendezvény teljes időtartama alatt útlezárásokra számíthatnak a járművekkel közlekedők: augusztus 14-26. között a Főtér keleti oldalán egy sávot lezárnak a Szentegyház utca sarkáig, de augusztus 19-én és augusztus 21-25. között lesznek olyan alkalmak is, amikor a Főtér déli és keleti oldalát is lezárják a szervezők. Augusztus 18-án pedig a teljes Farkas utcát, tehát az Egyetem utca és a Bethlen utca közötti területet is sétálóutcává alakítják. A Kolozsvári Magyar Napok alatt zajlik a Szent István-napi néptánc-találkozó, a hagyományos népviseletes felvonulás idején, augusztus 20-án 18-19 óra között a Mikó utca, a Béke tér és a Jókai utca útvonalán egy autósáv szakaszonként, a menet haladásának ütemében lesz lezárva.

Augusztus 24-én 9-12:30 óra között a Donaton futóverseny ideje alatt a Bethlen utcának a Farkas és a Király utca közötti szakasza, a Király utcának a Bethlen utca és a Minorita utca közötti szakasza, a Minorita utcának a Deák Ferenc utca és a Farkas utca közötti szakasza, a Deák Ferenc utca déli oldalán pedig egy parkolósáv, illetve az Egyetem utca keleti oldalán a Király utcáig egy autósáv lesz lezárva.

Fontos tudni, hogy az Egyetem utcában a piarista templom előtti parkoló a Kolozsvári Magyar Napok teljes időtartama alatt zárva lesz, a helyszínen ugyanis augusztus 18-26. között lacikonyhák működnek majd. Augusztus 19. és 25. között a főtéri szökőkút a koncertek alatt, azaz 19 és 23 óra között nem üzemel majd, valamint ebben az időpontban a teret megvilágító reflektorokat is lekapcsolják. A közvécék nyitvatartási idejét is meghosszabbítják, és a KMN teljes időtartama alatt 23 óráig használhatóak.

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X