Az eső ellenére hozta a formáját a Méra Világzenei Csűrfesztivál

Az esős, őszi időjárás ellenére 2019-ben is több mint 4000-en vettek részt a Méra Világzenei Csűrfesztiválon, összegeztek a szervezők. A fesztivál 4 napja során 138 zenész és táncos lépett fel, és további 95 programon vehetett részt a közönség - videón mutatunk néhány produkciót.

A csütörtöki nyitónapon a szamaritánus közösségből származó Sofi Tsedaka több mint négy évezredes imák megzenésített változataival büvölte el a zuhogó esőben is kitartó közönséget:A Csík Zenekar elkergette az esőfelhőket, megtöltötte a Szarka-telket és színpadra csábította a mérai legényeket:Pénteken Radu Jude Arany Medve-díjas Aferim című filmjének zenei felelőse, a bukaresti Trei Parale mosolyogtatta meg a résztvevőket a 19. századi román városok zenéjével:

A fesztivál a budapesti Hagyományok Házával, a Hagyományok Háza Erdélyi Hálózatával, a Martin György Néptáncszövetséggel és a Fonó Budai Zeneházzal való szakmai partnerségben valósította meg a kalotaszegi népzenéhez és néptánchoz kapcsolódó szakmai programjait: a II. Kalotaszegi Prímásverseny nyertese Kovács Márton lett, a Türe 50 - Jubileumi legényesverseny osztott első helyzetét Melles Endre és Papp Andrásnak ítélte oda a zsűri. A legényesverseny zsűrielnöke, Zsuráfszky Zoltán és az egyik első díjas, Melles Endre beszélt a Maszolnak az apropóként szolgáló, híres 1969-es türei filmről:Vasárnap a Jeges-tenger partjáról érkező hagyományból táplálkozó kortárs zenével indult a koncertprogram, Torgeir Vassvik személyesen mesélte el, hogy mi a számi joik és a szibériai torokének lényege:A szervezők közleménye szerint a fesztiválra 4 napos bérletet váltók megközelítőleg egynegyede volt mérai, akik együtt szórakozhattak a Romániából, Magyarországról, Chiléből, Mexikóból, Kanadából, Egyesült Államokból, Angliából, Franciaországból, Lengyelországból, Szerbiából, Norvégiából, Szlovákiából, Koreából és Japánból érkező fesztiválozókkal. A fesztivál programjain megközelítőleg 600 tizennégy évnél fiatalabb gyerek vett részt.A tavaly megalapított Kalotaszegi Kulturális Alap útján a Méra Világzenei Csűrfesztivál 11 ezer lejt ajánlott fel a Mérai Cifra Néptáncegyüttes új próbatermének és közösségi terének kialakítására. A közösségi szövés eredményeként született két sál elárverezéséből – 38 fesztiválozó közös munkáját Ferenczi György árverezte el vasárnapi koncertje előtt 120 és 130 lejért –, az emelt árú támogatói jegyekből, és a helyszínen felajánlott adományokból 2620 lej gyűlt össze. Ezt a fesztivál fogja kiegészíteni 11000 lejre, saját bevételeiből. További felajánlásokat a RO42OTPV200000927606RO01 OTP banknál vezetett lejes számlára fogad a PRO Nádasmente egyesület. 

A szervezők bejelentették, hogy 2020-ban július 30. és augusztus 2. között szervezik meg a fesztivált, és erre korlátozott számban kedvezményes árú jegyeket árulnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?