Csíkszeredai Városnapok: az ötven éves művészeti oktatást ünnepelték a megnyitón

Ünnepélyes zászlófelvonással és kettős kiállításmegnyitóval vette kezdetét csütörtökön az idei Csíkszeredai Városnapok rendezvénysorozata.

A Csíki Székely Múzeumban Márton Ferenc, csíkszentgyörgyi születésű festőművész eddig a nagyközönség számára ismeretlen tanulmányait, grafikáit, portréit mutatták be, emellett szintén ez alkalommal nyílt meg a csíkszeredai művészeti oktatás ötven éves évfordulójának kapcsán a Nagy István Művészeti Iskola egykori és jelenlegi oktatóinak alkotásaiból összeállított tárlat is.A Csíkszentsimoni Ifjúsági Fúvószenekar zenei közreműködése mellett ünnepélyesen felvonták Csíkszereda városának zászlóját a Mikó vár előtti Vár téren. Ezzel hivatalosan is megkezdődtek a hagyományosan augusztus első hétvégéjén megtartott Csíkszeredai Városnapok rendezvényei. A zászlófelvonással egy időben megtekinthették a jelenlévők a csíkszeredai építészeti oktatásról szóló szabadtéri kiállítást is.

A zászlófelvonást követően a Mikó vár udvarán, hangulatos körülmények között – és némi esővel fűszerezve – nyitották meg a Márton Ferenc születésének 135. évfordulója alkalmából megrendezett kiállítást, valamint a város művészeti iskolájának oktatói által alkotott képekből válogatott tárlatot. A kiállítás megnyitóján Gyarmati Zsolt, a Csíki Székely Múzeum igazgatója köszöntőjében kiemelte a csíkszeredai művészeti oktatás és a múzeum szakmai együttműködését. Márton Ferenc kapcsán pedig elhangzott az az érdekesség, hogy az első világháború idején két másik csíkszeredai kötődésű művész-társával, Nagy Imrével és Nagy Istvánnal egy rövid ideig egy magyarországi városkában, Mezőtúron állomásozva rövid idő alatt kis festészeti műhelyt rendeztek be. A háború nem állt útjába Márton Ferenc művészetének sem, bár a trianoni békeszerződést követően alkotói kedve és témái is változtak.

Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere a művészeti oktatás kapcsán általánosan a közoktatás helyzetéről is szót ejtett, ezen kívül megemlítette, hogy Márton Ferenc Csíkszeredában megérdemelne egy állandó kiállítást. A kiállítást hivatalosan megnyitó szegedi Zombori István történész, muzeológus, egyetemi tanár beszédében elmondta, nem könnyű feladat Márton Ferenc alkotásainak állandó kiállítását megszervezni, hiszen számos művének sorsa ismeretlen, sajnos több alkotása eltűnt, vagy megsemmisült. Példaként említett Zombori István egy egykori soproni kápolnát, amelyet a kommunista érában leromboltak és Márton Ferenc festményei díszítették egykor. Szerencsére maradt fenn az utókor számára olyan épület, ahol megcsodálhatjuk Márton Ferenc keze nyomát, ilyen a szegedi fogadalmi templom, ahol a homlokzaton és a belső térben is találunk tőle mozaik-díszítést.A művészeti oktatásban oktató művész-pedagógusok sokszínű kiállítással mutatkoztak be az 50 éves évforduló alkalmával. A kiállítás különlegessége, hogy egyszerre jelennek meg a „nagy öregek”, a ma már nyugdíjas korba lépők, a közép-generáció és a legújabb művészeti oktató nemzedék is. Az alkotások minősége és egyedisége bizonyítja, hogy a művészeti oktatás jó kezekben van Csíkszeredában és biztosított a folytonosság.

A kiállításmegnyitón közreműködtek a művészeti iskola volt és jelenlegi diákjai, valamint oktatói. A tárlatok szeptember 15-éig tekinthetők meg a Csíki Székely Múzeumban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?