Huszártoborzó: körbelovagolják Háromszék településeit


-A A+Háromszéken, hétvégén kilencedik alkalommal szervezik a színpompás katonai hagyományőrző lovasrendezvényt a huszártoborzót, amelynek során közel száz, székelyföldi és anyaországi hagyományőrző lovashuszár és gyalogos az orbaiszéki településeket járja be és idézik meg a hajdani hadba hívás pillanatait. 

A Székely Virtus Hagyományőrző Egyesület lovasai a hajdani toborzások módját mutatják be, amikor a hadsereg tisztjei és veteránjai megjelentek a települések közterein vagy kocsmákban, együtt italoztak a helybéli férfiakkal, majd kihívták egymást egy verbunkos táncra. Sokszor azzal sikerült meggyőzni a férfiakat, hogy ha csatlakoznak a hadsereghez ilyen életük lesz. Ha valamelyik férfi elfogadta a felkérést és kezet fogott majd ivott a katonák borából, csákót tettek a fejére és akkor már nem volt visszaút, mennie kellett katonának.

A mai ember számára a huszártoborzó lehetőséget teremt megismerni a székelység ezeréves katonai múltját és történetét, másrészt a látvány miatt is érdemes csatlakozni az eseményhez. Idén a daliás huszárok Orbaiszéken idézik fel a hadba hívás pillanatait. Szombaton 9 órakor Rétyen tartanak toborzót, majd tovább vonulnak és 10 órakor Bitán, 10.30-kor Nagyborosnyón, 11.30-kor Cófalván toboroznak. A hagyományőrző huszárok szombaton 13 órakor Barátoson, 17 órakor Pákén toboroznak, majd 18 órától átvonulnak Kovászna városába és aznap este a csomakőrösi kultúrotthonban huszárbállal zárják a napot.

A huszárbálon avatják huszárrá azokat, akiket korábban regrutáknak választottak. Az avatási ceremónián „kardlappal illetik az újdonsült huszárok ülepét”, majd amikor ezen átestek, el kell fogyasszanak egy pohár bort és kezet fogjanak a tisztikarral. Az újonnan felavatott huszárok számára másnap nem mindig esik könnyen a lovaglás, de ez is hozzátartozik a huszárélet kihívásaihoz. Vasárnap délben a huszárok ismét bevonulnak Kovászna városába, ahol részt vesznek az Orbaiszéki Forgács Fesztivál hivatalos megnyitóján.

A Háromszéki Huszártoborzót Kovászna Megye Tanácsa közösen szervezi a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülettel a Székely Virtus Hagyományőrző Egyesülettel és Kovászna, Réty, Nagyborosnyó, illetve Barátos önkormányzatával. A szervezők felkérnek minden székely lovasembert és hagyományőrzőt, hogy csatlakozzon, illetve meghívják Háromszék civil lakosságát, hogy kövesse nyomon a csapatok vonulását a kijelölt útvonalon, és tapasztalja meg, hogyan csalogatták zászlóik alá a hadba vonuló huszárok és honvédek a székely regrutákat. 

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X