Kultúra

 • Fekete seregnyi tömeg Mátyás király előtt

  A szobor-Mátyás előtt talán még soha gyűlt össze akkora tömeg, mint amekkorát az igazi király szemrevételezhetett a Fekete Sereg hadba szólítása idején. A Kolozsvári Magyar Napok talán legnagyobb érdeme, hogy a magyarok buliztak a központban, és közben a románok nem érezték kirekesztve magukat.
 • Az inspiráló Mezőbergenye: képzőművészeti alkotótábor határkerüléssel

  Szombatig tart az amatőr képzőművészek kilencedik alkalommal megszervezett alkotótábora Mezőbergenyében, ahol az idén tíz, zömében Magyarországról érkezett vendég örökíti meg a vidék látnivalóit.
 • Kezdődik az évad: mától már válthatók bérletek Marosvásárhelyen

  Mától lehet bérletet váltani a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának 2012-2013-as évadára. Az új idény új szolgáltatásokat is hoz Vásárhelyen: bevezetik a szabadbérleteket, és áttérnek az elektronikus bnérletkibocsátó rendszerre.
 • Jókedvű workshop Temesváron Grecsó Zoltánnal

  Augusztus 27-éig lehet jelentkezni a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház által meghirdetett műhelymunkára, amelyet Grecsó Zoltán táncos-koreográfus tart. "A jókedvű, kötetlen" workshopra, ahogy azt az oktató jellemzi, főként fiatal színészeket és középiskolásokat várnak.
 • Milyen Kolozsvár madártávlatból?

  A Szent Mihály templom tornya csak ritka alkalmakkor látogatható, így augusztus 15–21. között a Kolozsvári Magyar Napok alkalmából. A plébánia naponta 10 és 16 óra között felengedi az érdeklődőket a harangok melletti erkélyre, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a kincses városra.
 • Szól a III. Kolozsvári Magyar Napok „harangjáték-koncertje”

  A harmadik Kolozsvári Magyar Napok harangszóként kondul Erdély fővárosában augusztus 13–20. között, és mindannyian, akik valamiképpen bekapcsolódnak, a maguk sajátos hangjával hozzájárulnak a közös harangjátékhoz.
 • Nyári Kastélynaptár: újból a Mikó fotója győzött

  Ma, augusztus 20-án zárult a Kastálynaptár 2013: Nyár fotóverseny közönségszavazata. Ennek következtében az első helyezett Páll Levente által beküldött Mikó várát ábrázoló fotó lett, 959 szavazattal, őt követte Pápai Andrea, Károlyi kastélyt ábrázoló fotója, 823 szavazattal, a harmadik pedig Balázs Csaba, Teleki Kastély fotója, 778 szavazatot gyűjtött össze.
 • Átadták a magyar állami kitüntetéseket a nemzeti ünnepen

  Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke augusztus 20-a alkalmából rangos állami kitüntetéseket adott át hétfőn a Parlamentben. A Magyar Érdemrend nagykeresztjét életművéért Jókai Anna Kossuth-díjas író, esszéista vehette át.
 • Tűzijátékkal érnek véget a Kolozsvári Magyar Napok

  Végéhez közeledik a Kolozsvári Magyar Napok idei kiadása. Ma, hétfőn este 10-kor tűzijátékkal tisztelegnek az Államalapítás ünnepe előtt a fesztivál szervezői és résztvevői – ezzel zárul az idei rendezvénysorozat.
 • Nyolcvanezer dollárt is adhatnak Banksy Micimackójáért

  Akár a 80 ezer dollárt (18 millió forint) is elérheti Banksy brit graffitiművész, politikai aktivista és festő Micimackója (Winnie The Pooh) egy októberre kitűzött amerikai árverésen.
 • Maratoni orgonahangversenyt tartottak a kolozsvári Szent Mihály-templomban

  Vasárnap délután több mint négyórás orgonamaratont tartottak a Szent Mihály-plébániatemplomban a Kolozsvári Magyar Napok részeként.
 • Közelednek a Kolozsvári Magyar Filmnapok

  Harmadik alkalommal szerveznek Kolozsvári Magyar Filmnapokat a Tranzit Házban, augusztus 14–17. között.
 • Szombaton rajtolt az Inter-Art nemzetközi alkotótábor

  Megkezdődött szombaton a XVII. nagyenyedi Inter-Art művészeti alkotótábor, amelynek programja több kontinens művészeit is kíváncsivá tette, s amely keretében mail-art kiállítást is tartottak.
 • Partiumban át(nép)táncolják a történelmüket

  Idén először egy egész hetet ölel fel az augusztus 20-án kezdődő Partiumi Magyar Napok programsorozata. Az első három napban a hangsúly a régió történelmére és néptáncaira kerül.
 • A Zokogó majom szerzőjére emlékeztek

  A harmadik Kolozsvári Magyar Napok nyitórendezvényén ösztöndíj-alapítással és -átadással tisztelgett a Zokogó majom szerzőjének emléke előtt a Bálint Tibor Baráti Társaság.
 • Megkezdődött a nemzetközi gitárfesztivál Marosvásárhelyen

  Hetedik alkalommal szervezik meg hétfőtől a Harmonia Cordis klasszikusgitár-fesztivált Marosvásárhelyen; a Kultúrpalotában vasárnapig ingyenesen hallgathatók a gitárelőadások.
 • Újra pompázik a francia Akantuszfű

  Három évi munka kellett ahhoz, hogy restaurálják Henri Matisse (1869-1954) késői remekművét, az Acanthes (Akantuszfű) című nagy méretű színes kollázst.
 • Újabb csillagok a Félsziget egén

    Két héttel a Félsziget fesztivál kezdete előtt újabb világsztárral és magyarországi zenekarokkal gazdagodott a kínálat. Jön a Faithless-alapító Sister Bliss, a magyarországi indie zenekarok előfutára, a Heaven Street Seven, a Korált alapító Balázs Fecó és zenekara.
 • Hogy állna a tőkehalkalap?

  „Ha úgy tartanák, hogy tőkehalat illik felvenni, felvennéd?” – kérdezi címében Kürti Andrea augusztus 15-én nyíló gyermekruha kiállítása. A Kolozsvári Magyar Napok keretében zajló kiállításmegnyitón divatbemutató formájában tekinthetők meg a kreatív, mókás alkotások.
 • Kolozsvári együttes zenél a Szigeten

  Először lép fel a Sziget fesztiválon a kolozsvári Grimus együttes, az alternatív rockzenét játszó csapatot az Aréna színpadon láthatja a közönség vasárnap.