Tiszteletlen volt az Electric Castle fesztiválról kitiltott zenész a szervezők szerint

Tommy Cash koncertjén túl explicit volt a zenei és képi tartalom, ami tiszteletlenség a közönséggel szemben – reagált a romániai Vice-nak a bonchidai fesztivál kommunikációs igazgatója.

Andi Vancát a portál azt követően kereste meg, hogy a hétvégén bejárta a sajtót és a közösségi médiát a hír, hogy román mulatós zene (manele) csendült fel az Electric Castle fesztiválon az észt rapper koncertjén, ami után a szervezők Facebookon azt írták: ez volt Tommy Cash utolsó fellépése a bonchidai fesztiválon. Helyszíni beszámolók szerint Adrian Minune egyik számát egyesek poénként fogták fel, és táncoltak rá, mások kifütyülték. Ugyanilyen vegyes reakciókat váltott ki az is, hogy a szervezők azonnal elhatárolódtak tőle.

A fesztivál kommunikációs igazgatója leszögezte: tudták, hogy Tommy Cash „extravagáns művész”, viszont a pénteki koncert után rájöttek, hogy nincsenek egy hullámhosszon. A bemutatott zenei és képi tartalom értelmezésük szerint túl explicit volt, ami tiszteletlenség a közönséggel szemben. Andi Vanca hozzátette, mindössze a reklám kedvéért a zenész folytatta azt, ami a Neversea fesztiválon történt, ahol ugyanezt a számot mixelte egy svédországi DJ.

Bár a felcsendült Adrian Minune-dal ütötte meg leginkább a közvélemény ingerküszöbét, az előadó péntek esti koncertjét többször pornográf és szado-mazochista vetített tartalmak kísérték. Vélhetően erre utalt Andi Vanca is. 

Érzelmi döntést hoztak, ismerték el ugyanakkor a szervezők, hozzátéve, hogy soha nem fogják egy meghívott előadó művészi kifejezésmódját sem cenzúrázni, a koncertet nem szakították meg. Ám az biztos, hogy nem kívánnak tovább együttdolgozni Tommy Cash-sel, zárta gondolatát Andi Vanca.

Tommy Cash visszaszólt a szervezőknek

Ő sem kér többet a bonchidai Electric Castle fesztiválból – adta értésre az észtországi zenész a Vice-nak. Szerinte „lealacsonyító, szörnyű és sokkoló”, hogy egyesek azt gondolják egy zenei műfajról, hogy a szegényeknek és a műveletleneknek való. Az EC szervezőinek elitizmusa pedig nevetséges, folytatta.

Tommy Cash hozzátette, addig nem fog az EC-n fellépni, amíg a szervezők nem tanulnak meg viselkedni a kevésbé szerencsésekkel, valamint zenei ízlésük és kulturális hátterük miatt nem lenézni másokat. A Vice erre jogosan jegyzi meg, hogy az EC-n idén több mint 300 roma származású – többnyire bonchidai – személy dolgozott, a hallássérülteknek pedig ingyenes belépést és jelnyelvi tolmácsot is biztosítottak.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?