A háromszéki lovas életről és a Mikes Ménes évszázados történetéről nyílik kiállítás

Lovas életképek és hagyományok Háromszéken címmel nyílik kiállítás hétfőn 17 órától a sepsiszentgyörgyi Lábasházban a sepsiszentgyörgyi Balassi Intézet – Magyarország Kulturális Központja szervezésében.

A Mikes Ménes évszázados hányatott történetébe és a háromszéki gazdák lovas életébe betekintést nyújtó összeállítás a 2019-es Székely Vágtán volt látható először. A kiállításhoz, amelynek kurátora Dr. Szebeni Zsuzsa intézetvezető és amelyhez Dr. Hecker Walter, a lovas sportok és a lótenyésztés szakértőke írt tanulmányt, fotókkal járult hozzá a Chowdhury-Mikes család, a Bod Péter Megyei Könyvtár, a Székely Nemzeti Múzeum és több magánadományozó is (Nagy Zoltán, Major Andrea, Köpeczi Gúzs Sándor, Barabás Gyöngyi, Biró Miklós, Balogh Katalin), derül ki Balassi Intézet közleményéből.Gróf Mikes Mihály feltehetően az 1700-as évek elején alapította marosújvári ménesét erdélyi kancákból, akiket a kor szokásához híven török ménekkel fedeztetett. „Nagyon szép finom fej, jól illesztett fülek, nagy és élénk szemek, egyenes far, igen jó lábak, élénk vérmérséklet és kitartás jellemzi ezeket a lovakat” – olvasható a marosújvári lovakról Michael v. Erdelyi Beschreibung der einzelnen Gestüte des österreichischen Kaiserstaates című 1827-es könyvében.

A háromszéki Zabolán pedig Gróf Mikes Ármin alapított ménest a 19. század utolsó éveiben 20 angol félvér kancával. „A lovak rendkívül sok mozgással és edzve nőnek fel, a nyarat 1600 méter magasságban, kitűnő havasi legelőn töltik, ahonnan feltűnően jó állapotban jönnek le” – írta báró Podmaniczky Gyula Magyarország Állami és Magánménesei című könyvében.

A Balassi Intézet a lakosság segítségét kéri további lovas fotók gyűjtésében. Mint írják, az 1950-es évekig készült fekete–fehér fotókat várnak eredetiben, egy scannelés erejéig a Bod Péter Megyei Könyvtár első emeletére, a Balassi Intézet irodájába, vagy elektronikusan a balassisepsi@gmail.com címre, nagy felbontásban (minimum 600 dpi/TIF) az adományozó nevének feltüntetésével.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?