Elhunyt Winterfeld Sándor, a temesvári színház egykori díszlettervezője

Kedden 86 éves korában, Nagyszebenben elhunyt Winterfeld Sándor nyugalmazott díszlettervező, közölte a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház, amelynek harminc évig munkatársa volt.

Winterfeld Sándor 1933-ban született Kolozsváron, pályafutását díszletfestőként kezdte. 1954-ben művészeti középiskolába felvételizett, majd annak elvégzése után, a bukaresti Nicolae Grigorescu Képzőművészeti Intézetben szerzett diplomát, olvasható a színház közleményében.

Harminc évig volt a temesvári magyar színház munkatársa, de dolgozott a Temesvári Nemzeti Színház és a temesvári Állami Német Színház produkcióiban is. A temesvári közönség előtt az 1960 decemberében bemutatott Lopes de Vega: A kertész kutyája című előadás díszletével mutatkozott be.

1961 és 1996 között – előbb főállású díszlettervezőként, majd közreműködőként – a temesvári Állami Magyar Színház közel száz előadásának játékterét és látványvilágát álmodta meg és állította színpadra a gyakorlott mester kezének biztonságával. Életműve végigkíséri a temesvári Állami Magyar Színház rendszerváltás előtti korszakának jó részét.

Játékterei a számos produkció ellenére, a rendelkezésre álló lehetőségek kiaknázásával a folytonos megújulás és a funkcionalitás jegyében születtek. Csak néhány cím az ő kéznyomát viselő előadásokból: Kispolgárok (1962), Éjjeli menedékhely (1963), A revizor (1966),Sári bíró (1968), A gondnok (1969), Kutyavásár (1974), Tündérlaki lányok (1976), amelyekben együtt dolgozott a színház valamennyi neves alakjával: Taub Jánossal, Cseresnyés Gyulával, Sinka Károllyal.

Nyugdíjba vonulása után a festészetnek szentelte mindennapjait. A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház közössége osztozik a hozzátartozói gyászában.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?