Borszék Bogrács Fesztivál: egy kis kultúrcsepp a gasztronómiában

Második alkalommal válik pár nap erejéig Erdély gasztronómiai fővárosává Borszék. Ám ezúttal sem csupán a kulináris élményekre fókuszálnak a szervezők, hanem igazi kulturális csemegét is kínálnak vendégeiknek. Mindezek mellett a gyerekekre is gondoltak – olvasható a pénteki közleményükben.

Gyerekműhellyel jelentkezik idén a Borszék Bogrács Fesztivál. Július 12-14 között kiemelt figyelmet fordítanak a kicsikre is, a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központtal közösen egész napos foglalkozásokat kínálnak számukra. Lesz mézeskalács díszítés, bábkiállítás és bábkészítés. A gyergyószentmiklósi HalVirág Bábszínház „Vert viszi veretlent” című bábelőadását tekinthetik meg a kicsik vasárnap 11 órától. És ha már gasztronómia, és kulináris fesztivál, egyedi kezdeményezésként főzőtanfolyamot is tartanak a szervezők a gyerekeknek a hétvége során, ebben a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend szakácsai lesznek segítségükre.

A bukaresti Balassi Intézet közreműködésével nem csak gasztronómiai, hanem igazi művészeti központtá varázsolják a fürdőtelepülést. Általuk tekinthető meg a magyarországi Fonyód fürdőtelepülést bemutató fotótárlat. A partnerszervezet hozzájárulásával a gasztroirodalomra is fókuszálhatunk. A GastroArt Kiadó gondozásában először jelent meg román nyelven az 1695-ben Misztótfalusi Kis Miklós által kiadott első erdélyi szakácskönyv. Szintén ehhez kapcsolódik Székely Ervin Szerelmes szakácskönyv szingliknek magyarul és románul is megjelent könyvének bemutatója.

De jelen lesz a magyar zenefesztivál is, két marosvásárhelyi származású zenésztestvér fellépésével. Pe­thő Rebeka és Pethő Csaba koncertjével, melynek egyedi helyszínt is biztosítunk a borszéki új kezelőbázis és wellnessközpontban. Valamint idén két díjnyertes természetfilmet is vetít a Balassi Intézet a fesztivál idején: a Vad Magyarország című 52 perces, tudományos-ismeretterjesztő film, valamint az Ultra című 80 perces dokumentumfilmet.

A részletes program a fesztivál hivatalos Facebook-oldalán tallózható, ahol sok egyéb érdekességgel is jelentkeznek a szervezők a következő napokban.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?