Elkezdődött a Jazz in the Park: Marcus Miller háttérénekesei lettek a kolozsváriak

A csütörtök estéhez képest jelentékeny tömeget vonzott a kolozsvári Sétatérre a Jazz in the Park egyik fő fellépője, az amerikai Marcus Miller, aki valószínűleg új rajongókat is szerzett második romániai fellépésén.

A New York-i zenész jellegzetes basszusgitár-játéka olyan előadók lemezein hallható, mint Aretha Franklin, Herbie Hancock, Miles Davis, Michael Jackson vagy Snoop Dogg. A hangszerből – amelyről a leginkább ismert – hármat is hozott magával Kolozsvárra, emellett megszólaltatta a tekintélyes, szinte földig érő basszus klarinétot is, éppen egy olyan dalban, amelyet Miles Davis zenekarának írt a híres trombitás karrierjének késői szakaszában.A legtöbb dal az együttes új albumáról, a Laid Blackről hangzott el. A koncert lassan indult, csak az egyharmadánál derült ki, hogy a billentyű és a szaxofon mellett hogyan kaphat főszerepet a basszusgitár, főleg, ha egy Miller-kaliberű zenész játszik rajta. A lelkes reakciókból ítélve több connaisseur hallgatta az előadást, de lassan-lassan a teljes tömeget sikerült bevonni, a groove-ok és az afrikai zenei elemek mellett a klasszikus módszerrel: közönség-énekeltetéssel.Miller évekig nagy nevek zenekarában játszott, illetve zenét szerzett, majd saját bandát alapított, de most is a legnagyobb természetességgel váltott a front- és háttérember szerepe között.A Jazz in the Parkon vasárnapig több mint harminc együttes lép fel négy sétatéri színpadon. A fesztivál első látásra karcsúbb és kompaktabb a tavalyinál: a korábban a Szamos-parton szervezett jazzversenyt most előrehozták májusra, illetve elmaradtak a fizetős koncertek és az egymás után két évben is megszervezett pataréti koncert is.

A koncertek mellett zenei szakvásár, vintage vásár, dobkurzus, fotóverseny, tiroli, képzőművészeti kiállítások és játszótér várja a látogatókat. A belépés továbbra is ingyenes a Sétatérre, és maradtak a nem kötelező támogatói jegyek is, amelyből három kulturális projektet finanszíroz a Jazz in the Park alap. A koncertek éjfél körül véget érnek, de az örömzenélés három helyszínen (Vorbe, Colin’s Gastro Pub, Samsara) folytatódnak.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?