A Csíkszeredai Régizene Fesztivál a Magyaradásban

Régizene a Magyaradásban címmel vetítéssel egybekötött közönségtalálkozót tart Csíkszeredában a Román Televízió bukaresti Magyar Adása. A rendezvényre július 9-én, 18 órakor kerül sor, a csíkszeredai Csíki Mozi épületében. 

A Magyar Adás és a Csíkszeredai Régizene Fesztivál immár negyven éves együttműködésre tekint vissza. Maga a fesztivál elindulása is szorosan kötődik a Magyar Adás és még szorosabban Kájoni János nevéhez, aki nemcsak korának polihisztora volt, hiszen munkássága hatását ma is érezzük. A Csíkszeredai Régizene Fesztivál ötletét tudniillik egy Kájoni kiállításon előadott és általa gyűjtött dalok adták, a kezdeményezést pedig a helyiek mellett a Román Televízió magyar szerkesztősége is felkarolta.

Az idén megalakulásának 50. évfordulóját ünnepelő Magyar Adás már a 70-es évektől népszerűsítette és dokumentálta a hazai régizene mozgalmat, és természetesen társ-szervezője lett az 1980-ban induló Csíkszeredai Régizene Fesztivál első kiadásainak. A Magyar Adás mind a mai napig hozzájárul ahhoz, hogy a Régizene Fesztiválnak ne csak a helybéliek örüljenek, vagy azok, akik részt vesznek évről-évre a rendezvényen, hanem a nagyközönség is, azok, akik a televízióból szereznek tudomást a rendezvényről, a képernyőkön keresztül örülnek neki.

A július 9-i közönségtalálkozó a szerkesztőség félévszázados jubileumi rendezvény-sorozatának része, amelyen a meghívottak visszaemlékezései és a Magyar Adás archívumában található korabeli felvételek segítségével rajzolódik ki a fesztivál története.

Meghívottak: Boros Zoltán, a Magyar Adás volt zenei szerkesztője, később főszerkesztője, Antal Áron, a Magyar Adás egykori zenei szerkesztője, a Román Televízió kolozsvári területi stúdiója kisebbségi műsorainak főszerkesztője, Kacsó Sándor szerkesztő, a Magyar Adás volt főszerkesztője, és Márkus Barbarossa János hangszerkészítő, protest-song előadó. Házigazda Mosoni Emőke.

A rendezvényre szeretettel várják mindazokat, akik kíváncsiak a régi, kedves felvételekre, illetve az ezeket készítő tévésekre. A belépés szabad és díjtalan.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?