Megvan a Kalotaszegi Magyar Napok programja

Július 13-án és 14-én szervezik meg a Kalotaszegi Magyar Napokat Bánffyhunyadon. A fesztivál programjából, idén sem hiányzik a népviseleti mustra, a könyvbemutatók, kerekasztalbeszélgetések, sporttevékenységek, a képzőművészeti kiállítások és a kézműves vásár sem, hangzott el a szervezők pénteki sajtótájékoztatóján.

„A kalotaszegi közösség nem csupán szereti a hagyományokat, hanem műveli, tiszteli azokat. Ez az eseménysorozat is abban segít, hogy a közösséget összetartsa, találkozási teret biztosítson számára, illetve hogy megmutassuk az élő, pezsgő Kalotaszeget” – fogalmazott Csoma Botond parlamenti képviselő, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke.Július 13-án, szombaton gyerek- és sportfoglalkozások, kerekasztalbeszélgetés, könyvbemutatók és képzőművészeti kiállítás várja az érdeklődőket. Este a Barcsay-kertben 4S Street és Loose Neckties Society koncert lesz. Vasárnap a néphagyományé a főszerep, hisz a népviseleti mustra után a régió valamennyi néptánccsoportja és zenekara bemutatkozik a Barcsay-kert színpadán. Az eseményt a kolozsvári Knock Out zenekar, illetve Nagy Feró és a Beatrice koncertje zárják.

„A rendezvény célja a kalotaszegi kultúra bemutatása és az évszázados néphagyományok ápolása. Közösségi összefogással, olyan rendezvényt kívántunk összehozni, amelyen valamennyi kalotaszegi település lakója otthonosan érezheti magát és büszke lehet viseletére, táncára, hagyományaira” – nyilatkozta Buzás-Fekete Mária, Bánffyhunyad RMDSZ-es alpolgármestere.Antal Géza, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének ügyvezető elnöke elmondta, hogy a kalotaszegi települések képviselőivel egyeztetve szervezik meg évről évre az eseményt, hisz ez nem csak a bánffyhunyadiak eseménye, hanem az egész régió ünnepe. „Továbbra is a népviselet és népviseleti mustra a központi elem, amely köré felépítjük a rendezvényt, idén viszont jelentősen bővítettük az élőzenei felhozatalt, igazodva a kor igényeihez” – tette hozzá, az ügyvezető elnök.

A szervezők kiemelték szívesen várnak mindenkit az eseményre, különsképpen a népviseleti mustrára, amelyhez egyénileg és csoportosan is csatlakozhatnak az érdeklődők, kiváltképpen azok akik kalotaszegi népviseletben érkeznek. A Kalotaszegi Magyar Napok programja itt olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?