Hűs helyen hallgatnál zenét nyáron? Irány a kolozsvári templomok

Fényjáték és kortárs kórusművek, orgona szaxofonnal vagy trombitával, valamint 1914-ben forgatott erdélyi némafilm élőzene-kísérettel – lesz miből válogatni, ha nyáron templomban hallgatnánk zenét Kolozsváron.

A sort a Visszhang kórus kezdi június 29-én, szombaton este a Hangok&Fények ingyenes hangversennyel, amelyen kortárs kóruszenei alkotások hangzanak el, miközben 36 nagyteljesítményű színes reflektorral különleges fényárba borítják a Piarista templomot. Az este 22 órakor kezdődő koncerten A Visszhang kórus mellett Vincze-Dallos Csilla, Csibi Dávid, Tifán Edina és Jakabbffy Kristóf kvartettje is fellép, zongorán közreműködik Lokodi Lehel, dzembén Domide Nichita játszik, Andreea Gorgan szólót énekel, vezényel Molnár Botond.Szintén a Piarista templomban indul az Egyházzene - Kolozsvár egyesület új nyári hangversenysorozata. Júliusban és augusztusban minden pénteken este 7 órától, illetve két vasárnap, július 7- és 14-én, kamarazenével, orgonakoncertekkel, kórus és szimfonikus művekkel várják az érdeklődőket. A KlausenMusik sorozat főtámogatója Kolozsvár polgármesteri hivatala és helyi tanácsa, partnerségben a Szent Mihály plébániával.

Az első fellépő július 5-én az Intono Kvartett, 7-én a baseli Schola gregoriana és a Schola Transsylvanica közösen lép fel, 12-én a magyarországi Elischer Balázs orgonaművész játszik, 14-én a svájci Winterthur Chor a Szent Mihály plébánia Szent Cecília kórusával énekel, 19-én a Neumarkt Brass rézfúvós kvintettet lehet meghallgatni, 26-án pedig Medve Sándor trombitán, Potyó István orgonán játszik.

Augusztus 2-án Hary Noémi oboa d'amoréját Miriam Marinescu kíséri orgonán, 9-én a nagyváradi Józsa Domokos orgonál, 16-án a Concerto Spiralis együttes lép fel, 23-án Ruzitska György emlékkoncertet szerveznek, 30-án pedig a Tolonc című 1915-ben bemutatott Kertész Mihály filmet kíséri orgonán a budapesti Pálúr János.

Nem marad el idén sem a Kolozsvár–Belvárosi Református Egyházközség hagyományos Farkas utcai Nyári Hangversenysorozata, amelynek keretében szerda esténként 19 órától csendül fel a zene a Farkas utcai templomban.A hangversenysorozat július 3-án a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Református Tanárképző és Zeneművészeti Kar diákjainak koncertjével kezdődik, 10-én a nemzetközi La Stravaganza verseny különdíjazottja, a marosvásárhelyi Móriczi Melinda játszik csembalón, 17-én a Romániában és Belgiumban élő tagokból álló Sectio Aurea barokk együttes hangversenye hallható, 24-én a kolozsvári Flauto Dolce barokk együttes lép fel, majd július 31-én, augusztus 7-én és 14-én három orgonakoncert lesz, a nagykőrösi dr. Méhes Balázs, a kolozsvári Müller Márta és a brassói Steffen Schlandt előadásában.

Augusztus 21-én Potyó István orgonán, Réman Zoltán szaxofonon játszik, 28-án a kolozsvári Fonte di Gioia barokk együttes kamarazene hangversenyét hallgathatjuk. A nyári évadot szeptember 4-én Csengeri-Kostyák Zsuzsa orgonakoncertje zárja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?