A magyar holokauszt fényképanyagát bemutató honlap indult

A magyar holokausztról készült ritka felvételek összegyűjtését tűzte ki célul egy új weboldal. A holokausztfoto.hu egyelőre száz fényképet mutat be a vészkorszakból, köztük erdélyieket is, és a kezdeményzők további felvételek felbukkanását remélik. 

A Fortepanhoz kapcsolódó kezdeményezés június 21-én, a csillagos házakról szóló rendelet 75. évfordulóján indult el, írja az Index.hu. Célja, hogy segítse a sajtó munkáját és megkönnyítse a korszak hiteles bemutatását. Az online archívumba olyan fényképeket gyűjtenek, amelyek a „zsidóellenes diszkrimináció, az antiszemita törvényhozás hatásának látható jeleit mutatják meg”, például a sárga csillag viselését, a gettóba zárást vagy a deportálást. Az oldalra a történelmi Magyarországon 1938-1948 között készült felvételeket, illetve magyarországi zsidók külföldi meghurcolását bemutató fényképeket töltenek fel.A holokausztfoto.hu oldalt önkéntesek működtetik: Tamási Miklós, a fortepan.hu szerkesztője, Szlávy Adrienne, családfakutató, Lénárt András, történész, Kelemen Ágnes, doktorandusz és Dési János, újságíró.

Annak ellenére, hogy a negyvenes években a fényképezés elterjedt volt, a holokauszt eseményeiről alig ezer kép ismert. A kezdemnéyezők remélik, hogy külföldi múzeumok, intézmények és fotóügynökségek is hozzájárulnak a kezdeményezéshez magyar vonatkozású képeikkel. A Magyar Nemzeti Múzeum egyik munkatársa már ígéretet tett erre, derül ki az Index cikkéből.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?