Remekművekkel bővül a marosvásárhelyi Modern Magyar Művészeti Galéria

Kőrösfői Kriesch Aladár, Nagy Oszkár, Gáll Ferenc és más erdélyi vagy Erdélyben alkotó művészektől származó alkotók festményeivel bővül a marosvásárhelyi Kultúrpalota bal szárnyában működő Modern Magyar Művészeti Galéria.

 A Maros Megyei Múzeum közleménye szerint a gyűjteménybe frissen került be Kőrösfői Kriesch Aladár Három Gyermek című, 1905-ben készült festménye, amelynek színtere az alkotó gödöllői házának kertje. A mezítlábas gyerekek bő, reform ruhát viselnek, frizurájuk hosszú, vállig érő. A gyerekek megjelenése jól tükrözi azon reform-eszméket, amelyek jegyében a Körösfői-család élt és nevelte gyermekeit.A gyermek, mint képzőművészeti téma azonban Körösfői-Kriesch Aladár számára jóval több volt, mint egyszerű családi emlékkép. Világnézetében, értékrendszerében a családot és a gyermeket kitüntetett hely illette meg. Marosvásárhelyen Kőrösfői több jelentős falképe látható a Kultúrpalotában, a múzeum gyűjteménye azonban eddig nem rendelkezett egyetlen festménnyel sem a nagy művész hagyatékából.

Nagy Oszkár Nagybányai táj című, 1936-ban készített festménye a nagybányai hagyaték fontos eleme, amely kiválóan összesíti a természet ábrázolásra különös hangsúlyt fektető festőiskola eszmeiségét. A kiállítás Litteczky Endre, Tibor Ernő, Jándi Dávid és Gáll Ferenc további műveivel szemlélteti az erdélyi képzőművészet gazdag kínálatát.

A Kultúrpalota felújítási munkálatai miatt a Modern Magyar Művészeti Galéria nagyrésze ugyan zárva tart, de a pénteken este hét órától nyíló kiállítás a galériához tartozó, harmadik emeleti folyósón kialakított képcsarnokban kap helyet és nyár végéig látogatható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?