Kultúra

 • A Csak a szél is meghívást kapott a Les Arcs Európai Filmfesztiválra

  Fliegauf Bence Csak a szél című filmje is meghívást kapott a szombaton kezdődő Les Arcs Európai Filmfesztiválra, amelyet negyedik alkalommal rendeznek meg a francia Alpokban.
 • A temesvári színház vendége lesz a Gardénia drámaírója

  A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház december 18-án, kedden 19 órakor ünnepi előadásra készül. Elżbieta Chowaniec, a Gardénia szerzője - a színház meghívásának eleget téve - jelen lesz a produkció díszbemutatóján, majd az ezt követő közönségtalálkozón.
 • Digitálisan elérhetővé váltak a Bolyai-kéziratok

  Az Erdélyi Magyar Műszaki Társaság marosvásárhelyi fiókszervezete és a Bolyai János Tudomány Háza által véghezvitt projekt keretében sikerült elvégezni a Bolyai János kéziratainak digitalizálását, amit péntek délután adtak át a Bolyai Múzeumnak.
 • Huszonegyedszer adták át a Látó-nívódíjakat

  Szombaton átadta nívódíjait a Bernády Házban a Látó szépirodalmi folyóirat. A pályakezdőknek járó debüt-díjat Korpa Tamásnak, a próza-nívódíjat Király Kinga Júliának, az esszéért járó díjat Kántor Lajosnak és a vers kategóriában odaítélt díjat Balla Zsófiának adták át az irodalmi est keretében.
 • Évzáró zenés szuperprodukciójára készül a Tompa Miklós Társulat

  A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház 2012-es évi tevékenységének sarokszámait ismertette Gáspárik Attila vezérigazgató az intézmény idei utolsó sajtótájékoztatóján, amelyen a Tompa Miklós Társulat művészeti igazgatója, Keresztes Attila a következő évi produkciókról, a My Fair Lady musical alkotói pedig a készülő szilveszteri bemutatóról számoltak be.
 • Törőcsik Mari: Alföldi Róbertre szavaztam

  Alföldi Róbertre szavazott a Nemzeti Színház vezetői posztjára beadott pályázatok értékelésekor Törőcsik Mari, a pályázatokat véleményező szakmai bizottság tagja.
 • A "háború gyermekeiről" forgatna Mészáros Márta

  A második világháború után játszódik és a szétszakadt emberi kapcsolatokról szól majd Mészáros Márta új filmje, amelynek forgatókönyvét a varsói European Network Remembrance and Solidarity (ENRS), az osztrák Boltzmann Intézet és a Magyar Nemzeti Filmalap együttműködésével, támogatásával fejleszti a Kossuth-díjas rendező.
 • Erdélyi elődöntő a Neumann János informatika versenyhez

  A híres magyar matematikus, Neumann János nevét viselő informatikai találmányok versenyét már 29 éve minden esztendőben megszervezik Szekszárdon. Az eredetileg helyi jellegű verseny mára már nemzetközivé nőtte ki magát. A Csík Terület Ifjúsági Tanácsa kezdeményezésére külön megszervezik a verseny erdélyi elődöntőjét.
 • Romok igaz menedék: ma este Kolozsváron

  Idén utoljára tekinthető meg ma, kedd este 8-tól a Kolozsvári Állami Magyar Színház stúdiótermébena Romok igaz menedék című mozgásszínházi előadás, Albert Csilla, Györgyjakab Enikő és Sinkó Ferenc fellépésével.
 • Kétszáz színházjegy ajándékba

  A Kolozsvári Állami Magyar Színház és az Életfa Családsegítő Alapítvány közös kezdeményezése alapján több mint 200, anyagilag hátrányos helyzetű gyerek jut el december 23-án színházba, az Óz a nagy varázsló című előadásra. A karácsonyi ajándéknak szánt színházjegyet kolozsvári színházbarát közéleti személyiségek és üzletemberek támogatták.
 • Teltházas gála a Paprika Rádió hatodik születésnapján

  Munkatársakkal, támogatókkal és mintegy nyolcszáz hűséges hallgatójával ünnepelte hatodik születésnapját a Kolozsvári Magyar Opera nagytermében a Paprika Rádió. Kolozsvár első és egyetlen, 24 órában magyarul sugárzó kereskedelmi rádióadója december 19-étől „újratöltve", azaz új műsorráccsal jelentkezik, amely által közelebb szeretne kerülni hallgatóihoz.
 • Colorstar koncert a Moszkva Kávézóban

  A magyar underground zene egyik legkiemelkedőbb zenekara, a Colorstar először koncertezik Nagyváradon december 21-én, pénteken 20 órától a Moszkvában.
 • Mungiu: a film célja a művészet, nem a kereskedelem

  Az értékelvű filmkészítésben hisz Cristian Mungiu és a zsűri elnökeként is elsősorban ez a szempont vezérli - mondta a román filmrendező a Les Arcs Európai Filmfesztiválon, amelyet negyedik alkalommal rendeznek meg a francia Alpokban.
 • A húszéves Duna Tévé díját Csóri Sándor kapta

  Csoóri Sándor író, költő kapta szombaton a Duna Televízió fennállásának 20. évfordulója alkalmából idén alapított Duna-díjat.
 • Több ezer éves templomot találtak Jeruzsálem mellett

  Bibliai időkből származó templomot és kultikus agyagfigurákat találtak izraeli régészek Jeruzsálemtől nyugatra egy útépítésnél - jelentette be szerdán az Izraeli Régészeti Hivatal (IAA). A 2750 évesre becsült leleteket Jeruzsálemtől néhány kilométerre nyugatra a Tel Moca nevű ásatáson találták, a Jeruzsálemet Tel-Avivval összekötő autópálya új szakaszának építését megelőző régészeti feltáráson.
 • Ünnepi előadás a boldogságkeresésről Sepsiszentgyörgyön

  Moliére A fösvény című vígjátékát láthatja a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház közönsége szilveszter előestéjén. A szabadelőadásban bemutatásra kerülő produkciót Bocsárdi László vitte színre. Témája örök: a szeretet- és tulajdonvágyról, tágabb értelemben pedig a boldogság utáni vágyról szól.
 • Nagyvárad: My Fair Lady az év utolsó napján

  A George Bernard Shaw Pygmalion című darabja alapján készült világhírű musical 1955-ös megjelenése óta bombabiztos siker. Tudják ezt az erdélyi színházak is: idén szilveszterre két társulat is műsorra tűzte a My fair lady-t. A nagyváradi előadást Réthly Attila rendezte.
 • Petőfire emlékeztek az új év első napján Szatmárnémetiben

  Egy civil kezdeményezés nyomán, születésének 190. évfordulója alkalmából Petőfire emlékeztek az év első napjának délutánján Szatmárnémetiben. Az ünnepség szervezője az a Tóth István vállalkozó volt, aki öt éve minden január elsején az István parkba, a régi városi kórház előtt álló Petőfi-szoborhoz hívja a költő barátait.