Kolozsvár központjában mutatkozik be az új képzőművész- és tervező-generáció

Vasárnapig látogatható még a kolozsvári Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem végzős hallgatóinak kiállítása, amelyet először költöztettek be a városközpontba. Aki kreativitás-bombára vágyik, a napokban beugorhat a helyszínek valamelyikére, vagy, ha van két órája, átmazsolázhatja a teljes anyagot.

A Bánffy-palotában működő Művészeti Múzeum kiállítótermei és zegzugos pincéje, valamint az egyetem főtéri székhelye mellett ritkán látott helyszínt is belaktak a fiatal designerek: az Erdélyi Történeti Múzeum padlásán kialakított „manzárd-galériát”, amelyben kellemes faillatot árasztanak a friss gerendák, viszont túl meleg van a műélvezethez.A központi helyszínek könnyebben megközelíthetőek, de összességében talán kevesebb tér áll a fiatal alkotók rendelkezésére, mint korábban az Expo Transilvanián, amely évekig hagyományos helyszíne volt a június végi szemlének: a Bánffy-palota földszinti termében például cserélik a kiállított alkotásokat, hogy mindenkinek jusson hely. A Művészeti Múzeum termeiben egyébként a festészet, szobrászat, grafika, restaurátor, kerámia-üveg-fém, textil és fotó-film szakosok munkái láthatóak.

A kiállítás jellegéből adodóan eklektikus, a látogató viszont garantáltan nem fog unatkozni: a munkák mellett többnyire írott koncepció segíti a befogadást, és számos munka aktív közreműködésre szólítja fel a nézőt különböző QR-kóddal letölthető okostelefonos applikációktól kezdve a műalkotás megváltoztatására történő konkrét felhívásig. A grafikus-szekció egyik kiállítási tárgya például ez a régi íróasztal, amelyre a Minerva Archívumból származó korabeli fotókat nyomtattak, és amelyeket a látogató – mint régi, rossz előítéleteket – megpróbálhat letörölni.Az egyhetes szemle szombat este a divattervezők bemutató gálájával folytatódik, amelyet a szak 25. évfordulója alkalmából szintén új helyszínen, a Nemzeti Színházban szerveznek meg.

Kapcsolódók

Kimaradt?