Ekkora tömeget mozgatott meg a 18. TIFF

A rossz időjárás ellenére sikeresnek értékelték a szervezők a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) 18. kiadását. Közölték: idén több mint 130 ezer résztvevőt számoltak, 95 ezer mozijegyet adtak el. 

A fesztivál legnézettebb filmjei a következők lettek: Tudor Giurgiu Parking című nagyjátékfilmje, a TIFF nyitófilmje több mint háromezer nézőt érdekelt, Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség (Pain and Glory) című alkotására több mint 3 300-an ültek be, a fesztiválzáró Denys Arcand-rendezés, Az amerikai birodalom bukása (Le déclin de l'empire américain) pedig több mint kétezer nézőt vonzott. 

Népszerű esemény volt még az az életműdíj-átadó, amelyen Nicolas Cage-et tüntették ki és levetítették az Ál/Arc (Face/Off) c. filmet. 

Az idei kiadás meglepetésének számított a TIFF Unlimited streaming platform, amelyen román és nemzetközi filmek havi 5 euró + ÁFÁ-ért érhetők el. A felületen kéthetente jelennek meg új filmek, ezidáig közel 1 500-an fizettek elő a szolgáltatásért. A közönség kérésére a fesztiválon levetített Woodstock-generáció (Woodstock: Three Days that Defined a Generation) is visszanézhető a platformon. 

A TIFF azonban még nem ért véget – derült ki a szervezők közleményéből, hiszen a legsikeresebb és a díjazott filmeket június 11. és 16. között Bukarestben vetítik le, valamint a Michel Gondry francia filmrendező által felavatott Amatőrfilmgyárat július 31-ig ki lehet próbálni a Lomb-tetőn található CREIC stúdiójában. Ennek lényege, hogy bárki filmes alkotóvá válhat, ehhez pedig 15 díszlet, megfelelő felszerelés és segítők állnak rendelkezésére. Az Amatőrfilmgyár ingyenes, de regisztrációhoz kötött

A szervezők ugyanakkor bejelentették: 2020. május 29.–június 7. között tartják majd a 19. TIFF-et. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?