Jelentkezőket vár a csíkszeredai XII. Régizene Nyári Egyetem

Még vannak szabad helyek a július 7–12. között zajló Régizene Nyári Egyetem kurzusain, amelyet az előző évekhez hasonlóan a Hargita Megyei Kulturális Központ, Hargita Megye Tanácsa és a Cultura Nostra Egyesület szervez Csíkszeredában.

A szervezők közleménye szerint az érdeklődők tizenkét mesterkurzus közül választhatnak az előképzettségüknek és érdeklődési területüknek megfelelőt. Idén újdonságként orgona-, valamint kórus- és karvezetői kurzus is szerveznek.Emellett továbbra is meghirdetik a barokk hegedű, fuvola, furulya, csembaló, ének, lant és gitár, viola da gamba és violone, ütőhangszerek, reneszánsz együttes, reneszánsz és barokk táncok kurzusokat. A szabadon választható, minden hallgató számára nyitott melléktárgyként szerepel a reneszánsz együttes mesterkurzus, a közös reggeli tánckurzus és az Alexander-technika mesterkurzus, ez utóbbi nem csoportos formában, hanem egyénileg zajlik majd.

A résztvevők nemzetközi hírnévnek örvendő, külföldi és hazai előadóművészek, vezető tanárok irányítása alatt fejleszthetik barokk és reneszánsz zenei tudásukat, valamint a korhű historikus előadásmódot, a Régizene Fesztivál idei témájához, Kájoni János munkásságához és hagyatékához illeszkedve. Nem véletlen tehát, hogy a szervezők ebben az évben indítják útjára az orgona kurzust, amely kifejezetten az ogonaépítő és orgonista Kájoni előtt hajt fejet, de más kurzusok is reflektálnak majd a polihisztor tudományos és művészeti munkásságára. A képzések magyar, román, német és angol nyelveken zajlanak, szükség esetén tolmács igényelhető.A kurzusokra bármely 10. életévét betöltött hallgató jelentkezhet, aki zenei előképzettséggel, illetve (hangszeres) tapasztalattal rendelkezik. A Régizenei Nyári Egyetemen a részvételi díj változatlan: az aktív hallgatók részvételi díja 250 lej/fő/kurzus, míg a csak megfigyelőként részt vevő passzív hallgatóké 50 lej/fő/kurzus; a Nagy István Művészeti Középiskola diákjai és tanárai partnerségi alapon 100 lej/fő/kurzus kedvezményes áron vehetnek részt a képzéseken. Mivel a kurzusokon nagyrészt egyéni foglalkozások zajlanak, ezért a helyek száma korlátozott, elfoglalásuk jelentkezési sorrendben történik.

A mesterkurzusok bármelyikére június 10-ig, hétfő éjfélig lehet jelentkezni. További részletek a nyariegyetem@regizene.ro e-mail címen, a +40-266-372044-es és +40-0746-244235-ös telefonszámokon, valamint Csíkszeredában személyesen, a Temesvári sugárút 4. szám alatt igényelhetők.

Kapcsolódók

Kimaradt?