Kultúra

 • Jimmy Keegan dobolt a csíkszeredai Mikó-várban (GALÉRIA)

  A Csíkszeredai városnapok részeként tartották meg egy év kihagyás után az immár hetedik kiadását megért Dob-Ban nemzetközi ritmusfesztivált a Mikó-vár udvarán, az Agora Alapítvány szervezésében, a csíkszeredai Role együttes közreműködésével.

 • Táncdalfesztivál a Partiumi Magyar Napokon

  A fiatalabb generáció tagjai nemigen emlékezhetnek a Táncdalfesztiválokra, de az idősebbek minden bizonnyal számtalan boldog pillanatot tudnak felidézni azokból az időkből, s hogy ezt elősegítsük, a Partiumi Magyar Napok színpadán idén két olyan fellépő is lesz, akik egykor megfordultak a 20. század “x-faktorában”: Kovács Kati és Korda György. 

 • Partiumi Magyar Napok: Péterfy Bori, majd dè lá Funk

  Ha valaki nem tudná, hogy kihez kell kötni a „Hajolj bele a hajamba, dúdold bele, hogy labamba” szövegrészletet, akkor annak a Partiumi Magyar Napok szervezői egy kis házifeladatot adnak.  Augusztus 24-én este 8 óráig kapnak időt arra, hogy megkedveljék a magyarországi popszakma „alternatív Madonnájának” becézett énekesnő és együttese dallamait. Ekkor fognak ugyanis fellépni a Kossuth kertben a City rádió színpadán, hogy Szatmárnémetibe is elhozzák költői hangulatú, verseket idéző dalaikat.

 • Tűzszobrokkal világítják be a Duna-partot

  A tűz segítségével, a közönség előtt jönnek létre azok az alkotások téglából és agyagból, amelyek a Duna partját világítják majd be. A fesztivál névadói - Gorka Géza és Lívia - a magyar és a nemzetközi kerámiaművészet kiemelkedő alakjai voltak, akik maguk is folyamatosan kísérleteztek az anyaggal és a technikákkal.

 • Winkler Gyula: a nyomtatott magyar szó pótolhatatlan a szórványban

  Az Arad, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény és Temes megyében megjelenő magyar nyelvű polgári napilap, a Nyugati jelen idén A sajtó szerepe identitásunk megőrzésében címmel szervezte meg szombaton a 2013-as sajtónapot. Az aradi Jelen Házban tartott megnyitón beszédet mondott Böszörményi Zoltán, Bognár Levente, Arad alpolgármestere, az RMDSZ Arad megyei elnöke és Winkler Gyula EP-képviselő.

 • Külföldiek jöttek cigánytáncot tanulni Kommandóra

  Vasárnap ért véget a tizenötödik alkalommal megrendezett nemzetközi Kommandói Cigányfolklór Tábor, írja a Székelyhon. A Lajtha László Alapítvány által szervezett eseményre a nyolc országból érkeztek táborozók hagyományos cigány táncokat és énekeket tanulni.

 • Bodyscapes: dimbes-dombos testtájak egy londoni fotóstól (GALÉRIA)

  A Bodyscapes (Testképek) című sorozat a londoni fotóstól, Carl Warnerről egyszerre értelmezi újra a tájkép és az ízléses aktfotó műfaját. A megfelelő szögben beállított emberi testek különleges helyszíneket hoznak létre – írja a kulturpart.hu.

 • Cipő-emlékkoncert a Sziget mínusz egyedik napján

  Az idén márciusban elhunyt sikeres és népszerű dalszerző-énekes, Cipő - Bódi László - emlékét idézi fel egy nagyszabású koncerten együttese, a Republic és a magyar könnyűzene élvonala hétfőn 19 órától a nagyszínpadon, a Sziget fesztivál mínusz egyedik napján.

 • Komplex tábor: startolt az előadóművészek paradicsoma

  Tizenharmadik kiadásához érkezett a Csíkszereda melletti Zsögödfürdőn megszervezett Komplex előadóművészeti tábor, amely iránt idén is nagy az érdeklődés. Öt oktató foglalkozik a gitározni, muzsikálni vágyókkal és a színpad szerelmeseivel. Idén is családias, meghitt, de ugyanakkor elitebb légkörben indul a Komplex előadóművészeti tábor Zsögödfürdőn. A szervezőkkel, Crăcea Ádámmal és Sütő Timeával beszélgettünk.

 • Kölcsey Ferenc emlékünnepséget tartottak Sződemeteren

  Idén 24. alkalommal hajtottak fejet a nemzeti himnusz alkotója, Kölcsey Ferenc előtt a költő szülőfalujában, a Szatmár megyei Sződemeteren.

 • Szobrot kap születésnapjára Gárdonyi Géza

  Gárdonyi Géza születésének 150. évfordulójára kétnapos rendezvénnyel emlékeznek az író szülővárosában, a programsorozat részeként szombaton a Gárdony-Agárdpusztán lévő Gárdonyi Emlékháznál felavatják az alkotót mintázó egészalakos szobrot.

 • Érmelléken vette át Jókai Anna írónő a Bocskai-díjat

  Jókai Anna írónő kapta meg a magyarság érdekében végzett következetes és hosszan tartó munkájáért a Bocskai István Társaság idei díját, amelyet az érmelléki Szentjobbon vehetett át az alkotó.

 • Csak magyar felirat nincs a most avatott temesvári szobron

  Augusztus 2-án, pénteken szoboravatásokkal rajtolt a Temesvári Városnapok rendezvénysorozat. A Rózsapark főbejáratánál állították fel Mühle Vilmos rózsakertész, kertészeti szakíró mellszobrát. A szobor mellett négynyelvű tábla hirdeti a kiváló császári- és királyi rózsakertész érdemeit, magyarul ezek nem olvashatók.

 • Ősszel új elnököt választ az EMKE

  Új elnököt választ őszi közgyűlésén az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE), miután Dáné Tibor Kálmán más megbízatás miatt lemondott az EMKE éléről.

 • Tom Hanks filmje nyitja meg a Londoni Filmfesztivált is

  Gyarapodik Tom Hanks őszi programja: a hollywoodi filmsztár legújabb filmjét, a Captain Phillips című kalózdrámát több nemzetközi filmfesztivál nyitófilmjéül választotta: a New York-i és tokiói után a londoni is.

 • "szÉpítkezz velünk" és fotózz Sepsiszentgyörgyön!

  "Otthonunkban, ha valami elromlik, megjavítjuk, ha valami régi, felújítjuk. A városunk az otthonunk." Ezzel a mottóval indítja Sepsiszentgyörgy önkormányzata kedden, július 30-án a szÉpítkezz velünk elnevezésű közösségi kampányát, és ezzel együtt a Munkálatok egy más perspektívából című fotópályázatot. A versenyzők számára a kihívás egy szokatlan nézőpont kiválasztásában áll, amely által a munkálatok egy különleges pillanatát kell megörökíteni.

 • Klubkoncertekre is készül Szatmárnémeti a PMN-n

  A Partiumi Magyar Napok felpezsdíti a város vérét. A hétvégi nagy robbanás előtt már kiállításokon és színházi előadásokon keresztül csatlakozhat bárki az eseménysorzathoz, de az elmúlt években úgy tűnt, hogy ez nem elegendő, mert a felfokozott hangulatot oldani kell valamivel. Éppen ezért született meg a klubesték ötlete. Ezeken az estéken a város néhány ismertebb és látogatottabb szórakozóhelyén helyi és külföldi zenészek lépnek majd fel, hogy a nyár hangulatát ne csak a űtött üfítő és sör, hanem a zene is fokozza. Az egyik ilyen helyszín a No Pardon Pub.

 • Székely (zenei) termékek a Partiumi Magyar Napokon

  Bár a Partiumi Magyar Napokon jó, ha minél több „hazai” együttes kap fellépési lehetőséget, s ezzel élni is szoktak a Szatmár megyei zenészek, sokszor kínál a rendezvénysorozat olyan zenei csemegét is, amely Erdély más régiójában született meg. Ezúttal Sepsiszentgyörgy kerül fókuszba ugyanis két különböző zenei irányzat képviselői is a szatmári közönség elé állnak, s már most biztosak lehetünk abban, hogy a maguk nemében egyedi hangulatottal járunak majd hozzá a régió legnagyobb fesztiváljához.

 • Lajkó Félix lemeze a világzenei toplista élére került

  A világszerte ismert hegedűs első, Mező című citerás albuma áll a világzenei toplista első helyén. Ilyen rangos helyre legutóbb a kilencvenes évek elején került magyar szerzemény, Sebestyén Márta egy felvétele.