Kultúra

 • Magyar Kultúra Napja Székelyudvarhelyen

  A Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont szervezte utóbbi fotótáborok anyagából nyílik gyűjteményes kiállítás a Magyar Kultúra Napját ünneplő rendezvénysorozat részeként, január 20-án délben a székelyudvarhelyi Művelődési Ház koncerttermében.
 • A többi néma csend? – szünetel a hamlet.ro színházi portál

  Szakmai és magánéleti okokból függesztette fel az első és sokáig egyetlen romániai magyar színházi portál működését főszerkesztője, Hegyi Réka. A színikritikus a maszol.ro-nak úgy nyilatkozott: a hamlet.ro megújítása régóta esedékes már, de erre nincsenek meg a kellő erőforrások, ezért inkább szüneteltetik működését.
 • Golden Globe: több díjat is begyűjtött az Argo-akció

  Az Argo-akció című filmnek, Daniel Day-Lewisnak és Jessica Chastainnek ítélték oda a legfontosabb kategóriákban a Golden Globe-díjat Los Angelesben, helyi idő szerint vasárnap éjjel.
 • Újabb tárgyalások a Félsziget Fesztivál elköltöztetéséről

  Újra egyeztettek a hét végén a marosvásárhelyi Félsziget szervezői a fesztivál tulajdonosa, a budapesti Sziget Management Kft. vezetőivel a nyaranta több tízezer fiatalt vonzó rendezvény elköltöztetéséről – tudtuk meg Bodor Lászlótól.
 • Merészet álmodó kolozsvári színészek: Várótermesek

  Mit csináltál három évig? Ez a címe annak az előadásnak, amellyel a Váróterem Projekt ünnepelte szombat este a kolozsvári Tranzit Házban fennállásának harmadik évfordulóját. A fiatal színészekből álló független társulat előadása az egyetemista évekről szól ugyan, de róluk, pályakezdő színészekről is.
 • Keményen lobbizik Kolozsvár a Félsziget átcsábításáért

  Minden tőle telhető anyagi és szervezési segítséget meg kell tennie a kolozsvári városvezetésnek, hogy el ne szalassza a Félsziget átköltöztetését és ennek előnyeit – véli Horváth Anna. Az alpolgármester a maszol.ro-nak elmondta, jelentős befektetésre van szükség ahhoz, hogy a fesztiválnak helyszínt biztosíthassanak.
 • Mandragóra: Vadnyugatra költöztetett, ötszáz éves történet

  A Figura Stúdió Színház január 19-én, szombat este 7 órától mutatja be az idei évad első bérletes, nagytermi előadását, Kövesdy István rendezésében. Háy János Mandragóra című vígjátéka Niccolo Machiavelli azonos című színművének átirata, vadnyugati környezetben.
 • Szabó Ádám a Bretter körön Kolozsváron

  A kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör idei első találkozójára január 14-én, este 20:00 órától kerül sor a Bulgakov Irodalmi Kávéházban. A hétfői meghívott Szabó Ádám, prózaíró, aki 1989-ben született Gyergyószentmiklóson, majd Csíkszeredában nevelkedett.
 • A Lincoln és a Pi élete kapta a legtöbb Oscar-jelölést

  A Lincoln, a Pi élete, A nyomorultak és a Szerelem című filmek szerepelnek az idei Oscar-díj favoritjai között, a legjobb alkotásnak járó szoborért kilenc mű van versenyben. A jelöltek listáját csütörtökön hozták nyilvánosságra Los Angelesben.
 • Új bemutatóra készül a gyergyószentmiklósi Figura

  A Figura Stúdió Színház bemutatóval kezdi az új évet. Január 19-én Kövesdy István rendezésében kerül bemutatásra Háy János Mandragóra című darabja. A komédia Niccolo Machiavelli azonos című komédiájának átirata, tovább értelemezése. Botrányos volta, szerelem és intrika különös keveréke által Machiavelli vígjátéka a mai kor számára is érvényes kérdéseket vet fel.
 • Farsang idejére komédia dukál Székelyudvarhelyen

  A székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház január 10-én, csütörtökön 19 órától a Haáz Rezső felnőttbérletes nézőit, másnap, január 11-én 19 órától Kovács György felnőttbérletes nézőit várja G. Feydeau vígjátékára, a Le is út, fel is út című előadásra.
 • Kolozsváron ismét Fizikusok

  Pénteken, január 11-én este 7 órától tekintheti meg a közönség a Dürrenmatt a Fizikusok című drámájából színre vitt előadást a Kolozsvári Állami Magyar Színház nagytermében. Lori Petermann rendezése tele van kihívásokkal és fekete humorral. A tragédia vonásait is megjelenítő szatiriukus komédiaolyan konfliktusokat és félelmeket idéz, amelyek akkor válnak uralkodóvá, amikor a egymással szembenálló államok a hadviselés legkorszerűbb és legfejlettebb technológiájáért versengenek.
 • Jó tündért várnak Csíkba

  A kézdivásárhelyi Városi Színház A jó tündér című vígjátékával vendégszerepel a Csíki Játékszínben január 18-án, pénteken 19 órától. A jó tündér nem a rekeszizmokat próbára tevő harsány vígjáték, inkább könnyed, játékos lélekmelegítés.
 • Közönségsiker a My Fair Lady Marosvásárhelyen

  A Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban szilveszterkor bemutatott My Fair Lady című musical eddigi öt előadását 2385 néző látta, január 27-én 19 órakor pedig a Kovács György bérletesek is megtekinthetik.
 • Hároméves a kolozsvári Váróterem Projekt

  A kolozsvári Váróterem Projekt független színtársulat január 12-én ünnepli fennállásának harmadik évét. Az ünnepi alkalomból stílusosan a Mit csináltál három évig? előadásukat adják elő a Tranzit Házban (Bariţiu utca 16. szám) 19 órátót. Az előadás után pezsgőbontásra kerül sor.
 • Évtizedes szünet után új David Bowie-szám

  Évtizedes szünet után, 66. születésnapján új számmal jelentkezett David Bowie: a brit énekes kedden jelentette be Where Are We Now? című dalának kiadását.
 • A legnagyobb amatőr színházi fesztiválra megy az Osonó

  A monacói Nemzetközi Amatőr Színházi Világfesztiválra hívták meg a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhelyt. A Monaco városi Théâtre des Variétés-ben, augusztus 19 és 28 között sorra kerülő fesztivál keretében az „Ahogyan a víz tükrözi az arcot" című előadást mutatják be a sepsiszentgyörgyiek.