Kultúra

 • Újra műsoron a Nem élhetek muzsikaszó nélkül

  A Kolozsvári Állami Magyar Színház ebben az évadban is műsorra tűzte Móricz Zsigmond: Nem élhetek muzsikaszó nélkül című nagytermi előadását. Először hétfőn, október 21-én du. 6 órától, majd pénteken, október 25-én este 7 órától tekinthetik meg az élőzene-kísérettel előadott vígjátékot. 

 • Rendkívüli régizene koncert a kilyéni unitárius tempomban

  Új zenei helyszínt kíván bevinni a köztudatba Sepsiszentgyörgy önkormányzata. A közigazgatásilag a városhoz tartozó Kilyén értékes, de kevésbé ismert műemléképülete az unitárius vártemplom, ahol október 25-én koncertet adnak „Igaz Messiás ez világra jött... – Áthallások a XVII.század egyházi zenéi közt a Kájoni-kódex alapján” címmel.

 • Szatmárnémetiben lép fel a Nemzeti Énekkar

  Közös otthonunk a zene! – ezzel jelszóval kezdte meg szeptemberben vendégszerepléseinek sorozatát a Magyar Nemzeti Filharmonikusok Nemzeti Énekkara. Az énekkar azokban a Magyarország határain túli városokban ad koncertet, amelyekben jelentős magyarság él. Az első fellépése Szabadkán volt, majd Beregszász és Dunaszerdahely következett. Ma, péntek este hét órakor a szatmárnémeti római katolikus székesegyházban koncertezik, Antal Mátyás karigazgató vezényletével, novemberben pedig Temesváron és Nagyváradon. 

 • Vörös István: Dante mindenkinek a kollégája

  Bemutató előtt szakdolgozatot olvas, verset, prózát ír, fordít, mégis csak akkor tartaná magát sokoldalúnak, ha valami egészen máshoz is értene, például profi módon sportolna. Vörös István, aki az Őfelsége pincére voltam kolozsvári bemutatója apropóján volt a magyar színház vendége, versekről, filmrendezői ambícióiról, kedvenc velencei szálláshelyéről és az irodalom mágikus erejéről is beszélt.   

 • Székelyföldi turnén a temesvári Parasztopera

  A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház nagysikerű Parasztopera előadása, Szikszai Rémusz rendezésében, október 19.-én Székelyudvarhelyen, 20.-án Csíkszeredában vendégszerepel.

 • A Leonida Gem Session a Nottara Színházban

  Október 19-én, szombaton este 7 órától a Leonida Gem Session, Tompa Gábor rendezésében, a bukaresti Nottara Színház által első alkalommal megrendezett Fest(in) pe Bulevard nemzetközi színházi fesztiválon lesz látható.

 • Hazatalált az Osonó Színházműhely

  Saját székhelye is lesz a világjáró sepsiszentgyörgyi színházi társulatnak, az Osonónak. Az Osonó Bázis névre keresztelt ingatlant pénteken 18 órakor, előadással és koncerttel avatja a társulat. A „Húszéves az Osonó” rendezvénysorozat keretében megtartják az „Ami nem tetszik!” témára meghirdetett fotó- és rövidfilmpályázat eredményhirdetését is. 

 • Európai polgári díjat kapott Nyisztor Ilona

  Brüsszelben, negyvenhárom díjazottal együtt vette át Nyisztor Ilona az Európai polgári díjat október 16-án. A 2008-ban alapított Európai polgári díjat olyan személyiségeknek ítélik oda, akik hozzájárulnak a polgárok és a tagállamok közötti megértés, a szorosabb integráció előmozdításához. 

 • Mi volt: tánc- és mozgásszínházi előadás a Figuránál

  Október 21-én, hétfő este 7 órától a Figura Stúdió Színház stúdiótermében lehet megtekinteni a MI VOLT című tánc- és mozgásszínházi előadást, mely az Örökség Egyesület és az Udvarhely Táncműhely közös produkciója. A 2012 óta tartó együttműködés célja fiatal koreográfusok támogatása, kiselőadások létrehozása, forgalmazása. A Trilógia projekt után, amelynek keretében egy év alatt három előadás került bemutatásra, most e negyedik produkciót Antal József koreográfus jegyzi.

 • Alter-Native 21 – nagyjátékfilmekből sem lesz hiány

  Az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál 11 órás versenyprogramján kívül idén is számos nagyjátékfilmet nézhet meg a közönség, köztük olyanokat, amelyek fontos díjakat, elismeréseket nyertek rangos külföldi fesztiválokon.  

 • Bábszínházi vetélkedőt rendeztek Szatmárnémetiben

  Az idei színházi évadban ünnepli fennállásának tízedik évfordulóját a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának Brighella Bábtagozata, amelynek tiszteletére 2013. október 25. és 27. között programsorozatot szerveznek. Az ünnepség előkészítéseképpen BábSzóTér címmel vetélkedőt szerveztek óvodás és kisiskolás csoportok számára. 

 • Már keresik A Dalt a 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválra

  Az MTVA és a Magyar Televízió Zrt. idén is keresi azt a dalt, amelyik Magyarországot képviseli 2014-ben Európa legnagyobb zenei versenyén, az Eurovíziós Dalfesztiválon. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap nyilvánosságra hozta az idei pályázati feltételeket, amelyek alapján az előadók nevezhetik műveiket a megmérettetésre. Újdonság, hogy idén a magyar nyelvű dalszövegek mellett angolul, valamint Magyarország területén élő kisebbségek és etnikumok nyelvén íródott pályaműveket is vár a zsűri, azonban minden dalhoz csatolni kell magyar nyelvű szöveget is.

 • Két óra a föld körül Vujity Tvrtkoval

  Erdélyi városokba látogat és tart előadásokat Vujity Tvrtko, a TV2 Naplójának műsorvezető-riportere. A világutazó tudósító Marosvásárhelyen, Kézdivásárhelyen, Csíkszeredában és Gyergyószentmiklóson találkozik a közönséggel október 28-a és 31-e között. 

 • A legrangosabb brit könyvdíjat rekordfiatal író kapta

  Eleanor Catton új-zéladni író kapta The Luminaries című regényéért a legrangosabb brit irodalmi elismerésként számon tartott Man Booker-díjat, amelyet kedd este adtak át Londonban. A 28 éves szerző a legfiatalabb kitüntetett a díj 44 éve íródó történetében.

 • Kemény Jánosra emlékezik a Tompa Miklós Társulat

  Születésének 110. évfordulóján a marosvásárhelyi állandó színtársulat egyik alapítójára, báró Kemény Jánosra emlékezik a Tompa Miklós Társulat. 

 • Bemutatták a vakoknak készült Weöres Sándor-kötetet

  Bemutatták a Weöres Sándor műveit Braille-írással tartalmazó kötetet kedden, a fehér bot nemzetközi napján Budapesten. Az ezer példányban készült könyvet többek között a Magyarország területén működő rehabilitációs központok, vakokkal és gyengénlátókkal foglalkozó intézmények, könyvtárak és megyei egyesületek között osztják szét.

 • A Bandát mutatja be a Háromszék Táncegyüttes

  Könczei Árpád rendezésében viszi színre az évad első bemutatóját a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncegyüttes. „A banda” című produkciót csütörtökön 19 órától mutatják be az Új Stúdióban. 

 • Bábszínészeket keres a temesvári magyar színház

  A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház bábszínészeket keres. A jelentkezőket október 27-én 16 órától várják személyesen: egy verssel, egy mesével és egy bábjelenettel kell készülniük, melyet kötetlen beszélgetés követ.

 • Önkénteseket keres a Györkös Mányi Albert Emlékház

  Kolozsvár egyik legaktívabb, széles skálán mozgó kulturális rendezvények szervezését felvállaló kezdeményezése az EMKE Györkös Mányi Albert Emlékháza, amely most önkénteseket keres. 

 • Az opera színfalai mögé tekinthetnek az egyetemisták

  Négy előadás közül választhatnak szabadon azok az egyetemisták, akik a Kolozsvári Magyar Opera, a Kolozsvári Magyar Diákszövetség és a Kolozs Megyei Magyar Diáktanács közös bérletét megvásárolják, tudatták a partnerséget kötött felek kedden.