Irodalmi stand-up és Tűzbeszéd A Holnap után fesztiválon

Csütörtökön, április 18-án kezdődik Nagyváradon A Holnap után című fesztivál, amely a „Pece-parti Párizshoz” valamilyen módon kapcsolódó művészekre hívja fel a figyelmet. A rendezvénysorozat csütörtökön 17 órakor startol az alapító okirat aláírásával, a részletes program itt olvasható. „Olyan irodalmi, színházi, zenei, képzőművészeti személyiségeket szeretnénk bemutatni, akik munkásságuk révén kötődtek a városhoz, vagy itt születtek. Akik az egész magyar nyelvterületen, és egyesek európai mércével mérve is, jelentős sikereket értek el. E személyiségekről mind Nagyváradon, mind egy tágabb kulturális régióban, igen keveset tud az átlagember. Ezt a hiányt hivatott pótolni a fesztivál, mielőtt e személyiségek nagyváradi vonatkozása végleg elfelejtődne" – áll a Szigligeti Színház szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Szintén az első napon, 19 órától Gáspárik Attila színművész  egyéni műsorát tekinthetik meg az érdeklődők. Az előadásra a Fekete Sas-palota felújítási munkálatai miatt nem az  Árkádia Bábszínházban, hanem a Városi Művelődési Házban (Arlus) kerül sor. Az Emőd Tamás és Bajor Andor szövegein alapuló „irodalmi stand-up comedy” különleges élménynek ígérkezik.

Gáspárik Attila Nagyváradon született, színész, műsorvezető, egyetemi tanár, médiaszakértő a pedagógiai tudományok doktora, a Magyar Tudományos Akadémia külső köztestületi tagja, volt államtitkár, volt egyetemi rektor, az Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál alapítója és művészeti igazgatója, jelenleg a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház igazgatója. Az előadásra jegyeket a színház pénztárában lehet váltani 10 lejért. A pénztár nyitvatartási ideje: keddtől péntekig 11-13 és 17-19 óra között.

A Holnap után fesztivál szombati (április 20.) programjának egy jelentős része Horváth Károly nagyváradi származású zeneszerző köré épül. 17.30-tól Szabó K. István beszélget a zeneszerzővel, életéről, pályájáról a színház páholyelőcsarnokában, majd 21 órától Tűzbeszéd címmel Horváth Károly és meghívottai koncertjére kerül sor a Szigligeti Színház nagyszínpadán. Az est díszvendége Bereményi Géza  Kossuth díjas író és rendező.

Horváth Károly szülővárosában, Váradon tanult meg zenélni édesanyjától, aki a Népművészeti Iskola tanárnője volt. Karvezetés szakon végzett, zenészként és színpadi zeneszerzőként dolgozott, eközben önálló lemeze is megjelent. Régizene-együttest alapított, majd a a Vox Humana kamarakórus tagja volt. A Mákvirág együttes tagjaként körbejárta a világot, majd színpadi zeneszerzéssel kezdett el foglalkozni. 2001-ben a Veszprémi Színház zenei vezetője lett, 2005-től a zalaegerszegi Griff Bábszínház igazgatója. 2012-től ismét szabadfoglalkozású zeneszerző. Több mint 250 színpadi előadáshoz írt zenét Európa különböző színházaiban. Filmzenéket is komponált Demian József, Bereményi Géza és Bagó Bertalan felkéresére. Több lemeze jelent meg Romániában, Magyarországon, Brazíliában, Skóciában és Olaszországban.

 

 

Kimaradt?