Hazulról Hazaiaknak: fiatal zenei virtuózok lépnek fel Csíkszeredában

A XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny első díjasa, Bojtos Luca, a legjobb külföldi mestereknél tanuló tenor, Kovács Gábor és a Virtuózok tehetségkutató felfedezettje, Szüts Apor karmester lép fel a június végi Hazulról Hazaiaknak Gálakoncerten Csíkszeredában, közölték a szervezők a csütörtök délelőtti sajtótájékoztatón.

A június 30-i hangversenyt, és a július 1-én induló ARTSTART4U Mesterkurzust a magyarországi Művészeti Alap Értetek Egyesület és a székelyföldi székhelyű Class Értékeink Egyesület szervezi a Bethlen Gábor Alap támogatásával.Tóth László csíkszeredai főkonzul szerint a koncert és a mesterkurzus egyedülálló lehetőségek a komolyzenei tanulmányokat végző diákok számára. Ebben az évben is Erdély fiatal tehetségei kapják a főszerepet, a résztvevőkön kívül érkeznek majd fiatal zenészek Marosvásárhelyről, Sepsiszentgyörgyről. Emellett színpadra lépnek magyarországi művészek is, mint a XI. Nemzetközi Lehár Ferenc Operett Énekverseny első díjasa, Bojtos Luca, vagy a Maestro Massimo Morellinél, jelenleg pedig az amerikai származású Berle Sanford Rosenbergnél tanuló tenor, Kovács Gábor. A hangverseny közreműködőit a Csíki Kamarazenekar kíséri, az együttest pedig Bolyky Zoltán vezényli. Mellette pedig ez évben először bemutatkozik Szüts Apor, a Virtuózok felfedezettje, mint karmester.

A hangversenyt követő kurzus 2016-os indulása óta az érdeklődésnek és a támogatásoknak köszönhetően, háromnaposról tíznaposra bővült, hangsúlyozta Bocskor-Salló Lóránt, a Művészeti Alap Értetek Egyesület titkára, a koncert színpadi rendezője.

A kétrészes előadás műsora a történelmi Magyarország és a Kárpát-medence zeneszerzőinek állít emléket, de Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Bartók Béla művei mellett felcsendülnek részletek néhány klasszikus zenei slágerből is, mint a „Parigi, o Cara” Verdi Traviatájából. A hangverseny hallgatói mindezek mellett egy ősbemutató tanúi lehetnek, a zeneszerzőként is egyre ismertebb Szüts Apor Quelque chose á la „grotesque” zongorára és kamarazenekarra írt műve először lesz hallható a nagyközönség számára.

„Könnyű dolga van az embernek ilyen tehetséges palántákkal. Kivételesek a székely gyerekek, küzdenek és nagyon céltudatosak. Látszik rajtuk, hogy szeretve vannak, ezért muzsikálnak ilyen csodálatosan. Van önbizalom, szeretet, segítőkészség és tehetség. Sokat kaptam az otthonomtól és igazán boldog vagyok, hogy vissza is adhatok valamit” – mondta Molnár Levente, az esemény házigazdája. Az ARTSTART4U kurzust most teljes körűen Csíkszeredában hívják életre a szervezők, ezúttal is elismert nemzetközi, magyarországi mestertanárok közreműködésével, többek között Berle Sanford Rosenberg, Molnár Levente, Megyimóreczné Schmidt Ildikó és Lakatos György is tart majd órákat.

A már szintén hagyományos, a közönség számára nyitott kurzuszáró hangversenyen, melynek időpontja július 10. kizárólag erre az alkalomra összeállított kamaraformációkat láthatnak majd, valamint a tanárok és tanítványok együtt lépnek színpadra.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?