Nagy Imre állatos festményeivel nyílt újra a zsögödi képtár

Tematikus kiállítással nyitották újra az időszakosan, tavasztól őszig látogatható Nagy Imre képtárat a csíkszeredai Csíki Székely Múzeum munkatársai. A tárlat a csíkszeredai festőművész állatokat ábrázoló festményeiből, rajzaiból, vázlataiból ad lebilincselő ízelítőt.

Különleges hangulatú kiállítóhelye Csíkszeredának a város zsögödi részén található Nagy Imre Galéria, melyet kedden nyitottak meg újra a közönség előtt. Gyarmati Zsolt a Csíki Székely Múzeum igazgatója köszöntőjében elmondta, utoljára egy évvel ezelőtt nyílt a helyszínen válogatás Nagy Imre műveiből. A festőművész születésének 125. évfordulója alkalmával megrendezett kiállítást az azóta nyugdíjba vonult Szabó András állította össze. Ezt a szerepet ettől az évtől, a Nagy Imre hagyaték kezelésével együtt a múzeum művészettörténész munkatársa, Túros Eszter vette át, aki az Állatok című, most megnyílt kiállítás kurátora.Az állatok megjelenítése Nagy Imre művészetében tematikájú tárlat kurátora köszöntőjében úgy fogalmazott: egyszerre jelentett „felelősséget és kihívást” a kiállítás anyagának összeállítása. Túros Eszter elmondta, a mai napig számtalan meglepetést tartogat a Nagy Imre hagyaték, megismeréséhez évtizedek kitartó munkájára van szükség. A kiállítás kurátora kihangsúlyozta: Nagy Imre karakterének, tudatosságának köszönhető, hogy művei rendszerezve maradtak ránk, hatezernél is több alkotást őriz tőle a Csíki Székely Múzeum. A kurátor szerint hálás téma a művész állatokat is megjelenítő műveivel foglalkozni. A kiállításon most bemutatott alkotások egy része ritkán, vagy egyáltalán nem került még nagyközönség elé. A különböző technikákat felsorakoztató válogatást digitális vetítés, interaktív múzeumpedagógiai eszközök, játékok teszik teljessé. Túros Eszter elmondta még, hogy a tematikus kiállítások a jövőben is lehetőséget adnak arra, hogy egy-egy témát „kifuttassanak”, ne ismétlődjenek a kiállított alkotások.Székedi Ferenc személyes hangvételű visszaemlékezésében felidézte a festő állatokhoz, természethez fűződő különleges viszonyát. A nagy természetjáró és szenvedélyes vadász Nagy Imre tiszteletteljesen és részletekbe menően ábrázolta a legkülönfélébb állatokat az egyszerű háztáji baromfiktól a halakon át a nemes vadakig.

A kiállítás megnyitóján közreműködtek a Nagy Imre Általános Iskola tanulói: László Anna és Tompos Tamara, valamint Antal Imre rajztanár, népzenész.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?