Megmutatják a magyar virtust a marosvásárhelyi színházban

Kodály Zoltán életműve előtt tiszteleg és a magyar néptáncra jellemző virtuskodást mutatja be a Magyar Állami Népi Együttes és a Hagyományok Háza előadása, amelyet a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházban is bemutatnak.

A szervezők közleménye rámutat, hogy a magyar néptánc egyik legsajátosabb és legegyedibb megnyilvánulása a férfi táncok virtuozitása, dinamizmusa, amely virtus, férfiúi „hősiesség” nélkül nem táncolható hitelesen. Ez a táncos magatartás, érzelmi fűtöttség azonban nem csak a férfiak sajátja. Ugyan árnyaltabban, de megjelenik mind a páros, mind a női táncokban is.Az előadás folyamatosan változó képeiben a magyarság paraszti hagyományainak kavargó sokszínűsége tűnik fel: a férfi táncok akrobatikussága, a lánytáncok lírája, a páros táncok formagazdagsága. A népzenei kultúra legszebb dallamai hol tánckíséretként, hol bravúros szólókként, hol fergeteges zenekari játékként jelennek meg, bizonyítva a zenészi „virtuskodás” természetességét is.

Az előadás Kodály Zoltán, a világhírű zeneszerző, zenetudós és pedagógus életműve előtt is tiszteleg. A produkció egymást váltó képeiben döntő módon olyan tájegységek, falvak zenéi, dalai, táncai jelennek meg, hangzanak el, ahol a mester gyűjtött és műveihez inspirációt nyert.

A Magyar Állami Népi Együttes tánckara és zenekara június 3-án, hétfőn este héttől lép fel a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház nagytermében. Szólót énekel Szerencsés Martina, zenei szerkesztő Pál István Szalonna, rendező-koreográfus Mihályi Gábor.

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott előadásra érvényesek a Bernády György mecénásbérletek, jegyek egységes 9 lejes áron válthatók a Kultúrpalotában működő jegyirodában keddtől péntekig 12.00-17.30 óra között (tel. 0372 951 251), a színházban működő jegypénztárban pedig keddtől péntekig 9.00-15.00 óra között (tel. 0365 806 865), valamint online.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?