Kultúra

 • Égen korcsolyázni, Hold mögött csónakázni

  Zsigmond Júlia recenziója a Blanka birodalmáról
 • Sebestyén Mihály a Látó színpadán

  A 2013-as év első Irodalmi Színpadát tartotta szombaton este az Ariel Gyermek és Ifjúsági Színház új épületében a Látó, ahol Sebestyén Mihály íróval Demény Péter szerkesztő beszélgetett.
 • Ajándékot adott és kapott a tízéves Agnus Rádió

  Hitünkért, közösségünkért és kultúránkért – ezt a három irányelvet követi a kolozsvári székhelyű Agnus Rádió immár tíz éve. Az Erdélyi Református Egyházkerület rádióadója szombat este, gálaműsorral, tortával és tíz gyertyával ünnepelte jubileumát.
 • Feltárják a levéltárak a Kárpát-medence lakóinak adatait

  A történelmi Magyarország lakóiról, tanulóiról megmaradt hiteles személyi adatok gyűjtését tűzték ki célul a magyar levéltárak az egész Kárpát-medencére kitekintő országos projektben. A program célja informatika eszközökkel feltárni a történelmi Magyarország lakóiról megmaradt hiteles személyi adatokat a 16. századtól kezdve a fellehető iskolai és egyházi anyakönyvek alapján, s ezt közkinccsé tenni. 
 • Kiválók gálája Szatmáron, politikai beütésekkel

  A kulturális életben és sportban legjobb eredményeket elért személyeket és egyesületeket díjazták a péntek este Szatmárnémetiben megrendezett Kiválóságok Gálája nevű rendezvényen, amelyen nem jelent meg a helyi RMDSZ vezetése.
 • Gyermekdarabot játszanak a Figurások Csíkban

  Marc Chagall képei ihlették azt a gyermekdarabot, amelyet a Figura Stúdió Színház Csíkszeredában és Csíkkarcfalván mutat be a napokban. A Szamár a torony tetején című mesejáték egy kisfiúról szól, aki nekivág a nagyvilágnak, hogy megkeresse „Holdon lakó" édesanyját.
 • Tehetséges gyerekeket vár a Kolozsvári Magyar Opera

  A Kolozsvári Magyar Opera 7-16 év közötti, jó hangú és színészi adottságokkal rendelkező gyerekszereplőket keres a VALAHOL EURÓPÁBAN című musical bemutatására. A szereplőválogatás időpontja: febr. 16-án, 11.00 órakor.
 • Egész napos programmal ünnepel szombaton az Agnus Rádió

  A kolozsvári székhelyű Agnus Rádió szombaton, február 9-én ünnepli 10-ik születésnapját. A jubileumot egész napos rendezvénysorozattal teszik emlékezetessé a kolozsvári magyar közösség számára.
 • Csütörtökön kezdődik a Berlinále

  Százhúszezer vendéget várnak Berlinbe a csütörtökön kezdődő Nemzetközi Filmfesztiválra, köztük 19 ezer filmes szakember és 4 ezer újságíró. A jegyárusítás első órájában már tízezer jegyet kapkodtak el az interneten, a belépők ára egyébként megfizethető: 9 és 13 euró között mozog.
 • Házhoz szállítják a Bánk bánt a középiskolásoknak

  Rendhagyó térben adja elő a Váróterem Projekt Katona József drámája alapján készült produkcióját, a Bánk bán? Jelen! című előadást. A középiskolások igényeire szabott, de nem csak középiskolásoknak szóló előadást legközelebb február 12-én lehet megtekinteni a kolozsvári Apáczai líceumban.
 • Vásárhelyi forgatag készülődik kolozsvári mintára

  A Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozat sikeréből kiindulva idén először szerveznek Marosvásárhelyen is magyar napokat. A Vásárhelyi forgatag névre elkeresztelt rendezvényre augusztus 28-a és szeptember 1-je között kerül sor -- számolt be hétfői sajtótájékoztatóján Portik Vilmos és Soós Zoltán szervező.
 • Mosoni Emőke: megtépázták a szakmai önérzetünket

  Új főszerkesztője van a Román Televízió (TVR) bukaresti magyar adásának, az intézmény vezetősége Mosoni Emőke újságírót nevezte ki a tisztségbe. Az új főszerkesztő Kacsó Sándort váltja, aki mintegy évtizedig irányította a magyar szerkesztőség munkáját.
 • Magyar blues-siker Amerikában

  Minden idők legnagyobb magyar sikerét könyvelhetik el a blues rajongók. Little G. Weevil, azaz a 36 éves Szűcs Gábor nyerte a Memphisben véget ért 29. Nemzetközi Blues Fesztivál szóló/duó kategóriáját.
 • Baricz Gergő is szerepel A Dal szombati első elődöntőjében

  Szombaton rendezik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyének első elődöntőjét: az M1 és a Duna World csatornán élőben látható A Dal című show-ból hatan jutnak be a február 23-24-i középdöntőkbe.
 • Alföldi nyílt levelet írt a Nemzeti közönségének

  Nyílt levélben fordult a közönséghez Alföldi Róbert, a Nemzeti Színház főigazgatója, aki az előadásaik iránti érdeklődést megköszönve leszögezte: a korábban meghirdetett bemutatóikat megtartják.
 • Marosvásárhely történetének kezd irodalma lenni

  A Mentor Könyvkiadó két frissen megjelent, történelmi tematikájú tanulmánykötetét mutatták be csütörtökön este Marosvásárhelyen a Bernády Házban. A Marosvásárhely történetéből és A Maros megyei magyarság történetéből című könyvnek a harmadik kötete látott napvilágot, ezeket ismertette a szerkesztők és szerzők jelenlétében Spielmann Mihály történész, a kiadó megbízottja, maga is egyike a szerzőknek.
 • A kádári külpolitika és az erdélyi magyarok

  Földes György, a budapesti Politikatörténeti Intézet igazgatója a Borsos Tamás Egyesület meghívására az unitárius egyház Bolyai téri tanácstermében tartott előadást a kádári külpolitikáról és annak az erdélyi magyarsághoz való viszonyáról.
 • Hivatalos: Kolozsvárra költözik a Félsziget Fesztivál

  Aláírta szerdán Emil Boc, Kolozsvár polgármestere és a Félsziget Fesztivál menedzsmentje azt a három évre szóló megállapodást, mely szerint Kolozsváron szervezik meg a Félszigetet. Bodor László főszervező szerint az új helyszínnel – az egyetemisták révén – a rendezvény Székelyföldhöz közelebb kerül.