Kultúra

 • Ingyenes tárlatvezetések a csíki vártörténeti kiállításon

  A Csíki Székely Múzeum ingyenes tárlatvezetésekkel várja A Mikó-vár története című kiállítás egyéni látogatóit vasárnaponként 15 órától az év hátralévő részében. A kiállítás látogatóit egy olyan térbe vezetik be, amely megidézi a Mikó-vár Bethlen Gábor korabeli, majd a 18. századi virágkorát: a tudományos kutatások tükrében letűnt korok eseményeit jelenítjük meg. Az eredeti helyszínen (in situ) mutatja be a vártörténet különböző fázisait, a korabeli tárgyi kultúrát, a hétköznapi élet aspektusait, a katonáskodás tárgyi világát.
 • Özönvíz előtt és Gardénia a temesvári színházban

  Ünnepi hangulatban várja temesvári közönséget a Csiky Gergely Állami Magyar Színház. A szokásos műsor mellett gyerekelőadások, meghívott produkció, és egy bemutató is színesíti a műsort.
 • Felolvasószínházi bemutató: Lilike medika leveleiből

  Ma, december 7-én, pénteken 20 órakor felolvasószínházi bemutatóra várják a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház közönségét. Az Underground teremben Gáspárik Attila idézi föl a marosvásárhelyi ötvenes éveket.
 • Megjelent a romániai újságírás enciklopédiája

  A romániai sajtótörténeti munkák közt egyedülálló kötetet mutattak be pénteken a kolozsvári egyetemi könyvtárban. A romániai újságírás történetének adatai. Kronologikus enciklopédia erényei közé tartozik, hogy számba veszi az ország valamennyi településének sajtótermékeit 280 évet átfogva.
 • Színházjegy az okostelefonon

  A Kolozsvári Állami Magyar Színházban újabb technikai könnyítéssel léphetnek be a nézők az előadásokra: az online felületen vásárolt jegyet már nem szükséges kinyomtatniuk az okostelefon-tulajdonosoknak. A biletmaster.ro felületen vásárolt belépők jegyvásárlás után bármikor elérhetők a Saját vásárlások menüpontban.
 • Film készül a fejlövéséből lábadozó pakisztáni lányról

  Egy indiai rendező filmet akar forgatni arról a jogaiért küzdő pakisztáni iskoláslányról, akit tálib merénylők lőttek fejbe hazájában, de szerencsésen megmenekült és most egy brit kórházban részesül kezelésben.
 • Kriterion Koszorú Kántor Lajosnak

  A csíkszeredai székhelyű Kriterion Alapítvány kuratóriuma legutóbbi ülésén úgy döntött, hogy idén Kántor Lajos irodalomtörténésznek, szerkesztőnek, publicistának, neves romániai magyar közéleti személyiségnek adományozza a Domokos Géza alapította Kriterion Koszorút.
 • Monodráma a Figuránál Bolyai János életéről

  December 14-én, pénteken két alkalommal, 15.00 és 19.00 órától is megtekinthető a marosvásárhelyi Yorick Stúdió vendégjátéka a Figura Stúdió Színház stúdiótermében. Kocsis István darabja, A TÉR, Bolyai János hitéről, gyötrelméről és szerelmeiről szóló monodráma. Az előadást Török Viola rendezte, előadója Sebestyén Aba, a nagy sikernek örvendő Bányavirág és Bányavakság című előadások rendezője.
 • Új székhelyet nyit a Kájoni János Megyei Könyvtár

  Ünnepélyes keretek között nyitja meg kapuit 2012. december 18-án az új székhelyre költözött Kájoni János Megyei Könyvtár. A csíkszeredai Stadion utcai új könyvtárépületben korszerű feltételek között, végre egy térben kapott helyet az összes könyvtári szolgáltatás. Féléves szünet után befejeződtek az átköltözés és a könyvtári állomány leltározásának munkálatai, a könyvtárhasználó közönség funkcionálisan kialakított, modern igényeknek megfelően felszerelt közszolgálati tereket vehet birtokba.
 • Isten pénze: musical bemutató a Csíki Játékszínben

  Parádés szerzői névsor olvasható a Csíki Játékszín soron következő bemutatójának plakátján. December 21-én a Bánk bán bemutató bérletesek számára, 30-án pedig óévbúcsúztató ünnepi előadásban, bérletszünetben mutatja be a csíkszeredai társulat az Isten pénze című musicalt, Tolcsvay László, zeneszerző, Müller Péter, drámaíró és Müller Péter Sziámi, dalszövegíró közös művét.
 • A színész-zenekar koncertezik Mona Marianért a Kolozsvári Rádióban

  Akinek télvíz idején kellene „egy ház az óceán partján", vagy aki szereti Gerschwin-t, azt várja a Kolozsvári Rádió csapata december 18.-án, kedden este 7 órától a Donát út 160-as szám alá, meghallgatni a jórészt kolozsvári magyar színészekből álló 2AM zenekart. A koncert bevételét a Puck Bábszínház igazgatónője, a súlyos beteg Mona Marian rendezőnő megsegítésére fordítják.
 • Bánffy Dénes tragédiája a történész szemével

  A Borsos Tamás Egyesület decemberi rendezvényének meghívottja Spielmann Mihály történész volt, aki Bánffy Dénes erdélyi főúr sorsáról tartott előadást az unitárius egyház Bolyai-téri tanácstermében.
 • A Csak a szél is meghívást kapott a Les Arcs Európai Filmfesztiválra

  Fliegauf Bence Csak a szél című filmje is meghívást kapott a szombaton kezdődő Les Arcs Európai Filmfesztiválra, amelyet negyedik alkalommal rendeznek meg a francia Alpokban.
 • A temesvári színház vendége lesz a Gardénia drámaírója

  A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház december 18-án, kedden 19 órakor ünnepi előadásra készül. Elżbieta Chowaniec, a Gardénia szerzője - a színház meghívásának eleget téve - jelen lesz a produkció díszbemutatóján, majd az ezt követő közönségtalálkozón.
 • Digitálisan elérhetővé váltak a Bolyai-kéziratok

  Az Erdélyi Magyar Műszaki Társaság marosvásárhelyi fiókszervezete és a Bolyai János Tudomány Háza által véghezvitt projekt keretében sikerült elvégezni a Bolyai János kéziratainak digitalizálását, amit péntek délután adtak át a Bolyai Múzeumnak.
 • Huszonegyedszer adták át a Látó-nívódíjakat

  Szombaton átadta nívódíjait a Bernády Házban a Látó szépirodalmi folyóirat. A pályakezdőknek járó debüt-díjat Korpa Tamásnak, a próza-nívódíjat Király Kinga Júliának, az esszéért járó díjat Kántor Lajosnak és a vers kategóriában odaítélt díjat Balla Zsófiának adták át az irodalmi est keretében.