Kultúra

 • Elhunyt Sławomir Mrożek lengyel drámaíró

  83 éves korában, csütörtökön elhunyt Sławomir Mrożek lengyel drámaíró. A lengyel kortárs dráma legismertebb képviselője, szatirikus elbeszélések és drámai művek szerzője 1963-ban Olaszországba, majd Franciaországba emigrált, de élt Mexikóban is. 1996-ban visszatért Lengyelországba, Krakkóban telepedett le, de 2008-ban ismét Franciaországba költözött, Nizzában halt meg.

 • Kiállítások és komolyzene a Partiumi Magyar Napokon

  Szatmárnémetiben rövidesen kezdődnek a Partiumi Magyar Napok, amelyek idén számos programpontot kínálnak a közönség minden, kulturális érdeklődésű tagjának.  Rögtön a programsorozat elején kiállításra hívja a nagyérdeműt a PMN szervezőcsapata, ugyanis 2013. augusztus 19-én, hétfőn délután 5-től a világhírű magyar futballista, Albert Flórián emléke előtt tiszteleghetünk az ő személyes- és sportrelikviáiból kialakított tárlaton.

 • Fiatal fotósok tárlata nyílt a Bolyai Házban (GALÉRIA)

  A Bolyai János Tudomány és Technika Háza adott otthont és támogatta a szerda délután megnyílt fotókiállítást, amelyen a Marosvásárhelyi Művészeti Líceum tanulói, Moldován György tanítványai mutatkoztak be egyedi meglátású alkotásaikkal.

 • Sepsiszentgyörgyön forgatja Florin Şerban a Bokszot

  Sepsiszentgyörgyön forgat nagy-játékfilmet a román filmgyártás új sztárrendezője Florin Şerban. Lapunk értesülése szerint a „Boksz” című film forgatása csütörtökön kezdődik a város Csíkszereda fele vezető kijáratánál lévő autómosóban. 

 • Zajlik a 18. Minimum Party alkotótábor (GALÉRIA)

  Immár vége fele tart a 18. Minimum Party alkotótábor és szakmai fórum a Kászonaltíz melletti Tiszás patak torkolatánál. A Játék: szabály és szabadság címmel július 31. és augusztus 11. között megszervezett összművészeti rendezvény számos alkotóműhely keretében dolgozik a résztvevőkkel.

 • Drukkerszelídítő, fair-play támogató futballkiállítás nyílik

  „A játék történelme nem azonos a történelem játékával” – ezzel a mottóval nyílik magyar-román futballtörténeti kiállítás Székelyudvarhelyen. A „Történelem a pályán” című tárlatot márciusi, budapesti bemutatása után most, augusztus 16-án a székely anyavárosba is elhozzák a szervezők, hogy a közönséggel együtt idézzék fel a Magyarország – Románia válogatott labdarúgó mérkőzéseket, a nagy bajnokok emlékét.

 • Perkői búcsú fúvószenekarral és Dancs Annamarival

  Egy színpadon, együtt koncertezik a perkői Szent István-napi búcsún Dancs Annamari és a rétyi fúvószenekar.

 • Bagamérinek állítanak szobrot Csukás István szülőfalujában

  Szobrot kap Csukás István író Keménykalap és krumpliorr című ifjúsági regényének egyik közismert szereplője, Bagaméri, a fagylaltos Kisújszálláson. Az alkotást a város központjában, a volt Vigadó épülete előtti téren, az árus egykori munkahelyén állítják fel.

 • Beszélgetőkönyv Teleki Károlyka gróf emlék-, illetve díszfogatáról

  Nagy érdeklődés övezte a Fehér Holló újságírósorozat legújabb kiadványának bemutatóját kedden délután a kolozsvári EME-székházban. Lőwy Dánielnek az egykori gróf úrfival, a tizennégy éves koráig a sáromberki kastélyban nevelkedett Teleki Károlykával készített beszélgetőkönyvét több mint félórás dedikáló sor tette nemcsak hitelessé, de nagycsaládiassá is.

 • Pénteken kezdődik a 15. Szent István-napi Néptánctalálkozó

  Kolozsváron már másfél évtizede az Államalapítás ünnepe körül szervezi meg a Heltai Gáspár Alapítvány a Szent István-napi nemzetközi néptánctalálkozót. Idén a Kolozsvár környéki falvakat is bevonó rendezvénysorozat pénteken, augusztus 16-án veszi kezdetét a népviseletbe öltözött résztvevők felvonulásával Mákón, Zsobokon és Gyaluban, majd Válaszúton este fél 9-től gálaműsorral örvendeztetik meg a közönséget.

 • Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótábor Csíkban

  Kilencedik alkalommal kerül sor a FREE Camp Nemzetközi Képzőművészeti Alkotótáborra Csíkszeredában 2013. augusztus 21-31. között, a Szakszervezetek Művelődési Házában. A tábor, ahogy a neve is tükrözi, tematikailag és műfajilag teljes alkotói szabadságot biztosít a résztvevő művészeknek, ugyanakkor az érdeklődő és kíváncsiskodó számára megadja az alkotói munkába való betekintési szabadságot.

 • Szerb nevezés a dokumentumfilmek Oscarjára Lajkó Félix zenéjével

  Oscar-díjra nevezte Szerbia a Második találkozás (Drugi susret) című dokumentumfilmet, amelynek zenéjét Lajkó Félix szerezte, és egyik főhőse szintén vajdasági magyar.

 • Kolozsvári Magyar Napok: összeállt a program

  Felkerült a Kolozsvári Magyar Napok honlapjára az augusztus 18-án kezdődő rendezvénysorozat programja. Noha a hivatalos nyitógála csak 19-én, hétfőn este kezdődik, a rendezvények száma indokolttá tette a nulladik nap beiktatását – a nagy fesztiválok mintájára.

 • Múzeummá alakítják Markovits Rodion kisgércei lakóházát

  Az észak-erdélyi judaizmus múzeumává szeretnék alakítani Markovits Rodion zsidó származású erdélyi magyar író, újságíró kisgércei (Gherta Mica) lakóházát - közölte egy keddi szatmárnémeti sajtótájékoztatón Felician Pop, a hagyományos kultúra megőrzését és terjesztését szolgáló Szatmár megyei központ igazgatója.

 • Öt kontinenst fog össze a nagykorúvá vált Inter-Art

  Nepáltól Kínán át Haitiig, Ausztráliától Egyiptomon és Afrikán át az Egyesült Királyságig, összesen ötvennyolc ország több mint háromszáz művésze fordult meg a tizennyolc év alatt a nagyenyedi Inter-Art képzőművészeti alkotótáborban. Mindezt Balog István, az alapítvány elnöke összegezte, a tábor tizennyolcadik kiadásának megnyitóján.

 • Teltházzal rajtolt a marosvásárhelyi gitárfesztivál

  Nyolcadik alkalommal vette kezdetét Marosvásárhelyen a Harmonia Cordis Nemzetközi Klasszikusgitár-fesztivál a Kultúrpalotában, ahol már első este teltház előtt léptek színpadra az előadók.

 • Előadás egy nyelvzseni-orientalistáról Sepsiszentgyörgyön

  Augusztus 16-án, pénteken délután fél hattól Obrusánszky Borbála történész-keletkutató tart előadást a Székely Nemzeti Múzeumban Szentkatolnai Bálint Gábor keletkutatási eredményei, az új kutatások tükrében címmel.

 • Öt nagyszínpadi előadás az új évadban a Csíki Játékszínnél

  Az előző évekkel ellentétben a 2013/14-es évadban öt nagyszínpadi előadással várja közönségét a Csíki Játékszín társulata.

 • Kolozsvári Magyar Napok: példa nélküli, de példaértékű

  A Kolozsvári Magyar Napok szervezői úgy érzik magukat, mint a kisdiákok vizsga előtt: minél többet készülnek rá, annál jobban izgulnak. Nem is csoda, hisz az utóbbi két évben az egész Kárpát-medence magyarságának figyelmét vonta magára a rendezvény – mondta Gergely Balázs főszervező hétfőn, a rendezvényt megelőző utolsó sajtótájékoztatón.

 • „Kimondták az igazságot” az Osonó nemzetközi drámatáborában

  Hazai és magyarországi fiataloknak szervezte nemzetközi drámatáborát a sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely. Amint arról beszámoltunk, alighogy hazaérkeztek kéthónapos távol keleti turnéjukról az Osonós színészek azonnal megszervezték a már hagyományos színházi és önismereti táborukat, amelyen 26 erdélyi és magyarországi fiatal vett részt augusztus 7. és 12-e között