Kultúra

 • A nemzeti ereklyékről készült színdarab Gyergyóban

  A Figura Stúdió Színház idén is új előadással készül a magyar szabadságharc és forradalom emlékére. A március 15-én, péntek este 7 órától bemutatásra kerülő produkció a Klenódium címet viseli. Az utóbbi évekhez hasonlóan az idei ünnepi műsor is koprodukcióként jön létre, ez alkalommal a város színjátszó köre, a Szín-kron csoport tagjai kapnak szerepet az előadásban.
 • The Human Body: Bukarestbe érkezik a felkavaró kiállítás

  Tiltakozó levelet kapott a bukaresti Természettörténeti Múzeum igazgatója a fővárosban is bemutatásra kerülő "The Human Body" (Az emberi test) című kiállítás miatt. Dumitru Murariu akadémikust, a Grigore Antipáról elnevezett intézmény vezetőjét a levél aláírói etikátlansággal vádolják, és azt állítják, a kiállítással nyerészkedési céljai vannak.
 • Március 15.: ünnepi hangulat az otthonülőknek is

  A magyar forradalom és szabadságharc emlékének szentelheti a holnapi napot az is, aki az időjárás, egészségi állapot vagy más miatt nem vesz részt a közösségi ünnepléseken: a magyar közmédia igényes műsorkínálattal várja nézőit és hallgatóit március 15-én. A választékban helyszíni közvetítések, ifjúsági műsorok és az ünnepi hangulathoz illő filmek szerepelnek.
 • Zenemű Márton Áronról - újra

  Újabb erdélyi körútra indul a Márton Áron életét feldolgozó zenemű. A Népemért vállalom című zeneművet március 15-én Gyulafehérváron a Szent Mihály Székesegyházban, március 16-án Sepsiszentgyörgyön a Szent József Templomban,  17-én Gyergyószentmiklóson a Művelődési Házban, 18-án Marosvásárhelyen a Nemzeti Színházban mutatják be. Az előadások kezdési időpontja 19 óra. 
 • Székelyföldi medvét sorsolnak ki az idei Humorfeszten

  Újításokkal, meglepetésekkel és egy Székelyföldről szállítandó medvével kecsegtetik nézőiket a 10. Erdélyi Humorfesztivál szervezői. A vetélkedőre április elején, három városban szűrik meg a jelentkezőket, akik közül a legtehetségesebbek április közepén, a kolozsvári versenyen állnak a zsűri és a nagyközönség elé.
 • Gyászol a zenevilág: nem tudták tovább életben tartani Cipőt

  A Republic frontembere, a Cipő néven ismert Bódi László már nincs az élők sorában: a szívbetegségben szenvedő énekes három hétig volt kómában, szervezete ma hajnalban feladta a harcot.
 • Bábszínházi szabadelőadás Szatmáron: Majolenka hercegkisasszony

  Szatmárnémetiben bérletszünetes előadásként tűzi műsorára a Jan Romanowsky Majolenka hercegkisasszony című művéből készült bábelőadását a Harag György Társulat Brighella bábtagozata. A Szilágyi Regina bábtagozat-vezető által színpadra állított előadást eddig nagyrészt az Iciri-Piciri bérlettel rendelkező nézők tekintették meg, ám 2013. március 16-án, szombaton 11. órától a bérlettel nem rendelkezők is belépőjegyet válthatnak a produkcióra.
 • Önkénteseket várnak a TESZT-re

  A temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház olyan, elsősorban temesvári fiatal önkéntesek jelentkezését várja, akik szeretnének részt venni a 2013 május 24-31. között zajló Temesvári Eurorégiós Színházi Találkozó (TESZT) előkészítésében, szervezésében, promoválásában.
 • Rendhagyó színházi bemutató Szatmárnémetiben

  Rendhagyó bemutató lesz ma vasárnap este a szatmárnémeti Északi Színház román tagozatán.
 • Belvárosi séta Kolozsváron Balázs Ernő kiállításán

  Vörösbort és Chardonnay-t javasolt Balázs Ernő festőművész Kolozsvár belvárosát megörökítő, illetve szürrealisztikus képeihez, amelyek március 25-éig tekinthetők meg a kincses város Györkös Mányi Albertről elnevezett galériájában. A „Séta a belvárosban" című kiállítás a művész második egyéni tárlata, noha nosztalgikus hangulatú városképeit már a világ minden tájára elvitték a Kolozsvár-rajongó műggyűjtők.
 • Változik a magyar helyesírás, a reform elmarad

  Apróságok változnak a magyar helyesírási szabályzat legújabb kiadásában. A szakma szerint elmarad a szükséges nagy reform.
 • Fogyatékos gyerekeknek zenél az Erdélyben turnézó Alma

  A Sepsiszentgyörgyi Polgármesteri Hivatal jóvoltából egy csoport fogyatékos gyerek is részt vesz a március 12-i sepsiszentgyörgyi Alma koncerten. A Magyarország legnépszerűbb gyerekzenekara a Marosvásárhelyi Kulturális Központ és a vasarhely.ro szervezésében március 12-én 14 órától, kedden a kézdivásárhelyi Vigadóban, 18 órától pedig a sepsiszentgyörgyi Unitárius templomban szórakoztatja a kicsiket és nagyokat.
 • A Bányavakságot is beválogatták a POSZT versenyprogramjába

  Kihirdették a magyar nyelvterület egyik legjelentősebb színházi fesztiválja, a POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) idei versenyprogramját. A hat nagytermi és hat kamara (stúdió) előadás között egyetlen erdélyi produkció szerepel: a marosvásárhelyi Yorick Stúdió és a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának koprodukciója, a Székely Csaba által írt Bányavakság, Sebestyén Aba rendezésében.
 • Kezdődnek a Nagyszebeni Magyar FilmNapok

  Magyar FilmNapokat szervez a nagyszebeni magyar közösség a nemzeti ünnep és a Kulturális Iroda és Központ fennálásának hetedik évfordulója köré. A magyar dokumentum-, rövid- és nagyjátékfilmek szemléjét a Szeben környéki településekre is kiterjesztik a szervezők, akik természetesen román nézőket is várnak.
 • Az Erdély című Edda-dal zárja majd a Szent György napokat

  Az Edda Művek koncertje zárja az idei Szent György napokat, jelentették be csütörtöki sajtótájékoztatójukon az Erdély legnagyobb városünnepeként számon tartott fesztivál szervezői. 
 • Nőnapkor vetítik A gyermek fekvése című filmet Kolozsváron

  Călin Peter Netzer rendező filmjét, a Poziția copilului (A gyermek fekvése) című alkotást vetítik a kolozsvári Florin Piersic (régi Republica vagy Köztársaság) moziban március 8-án este 8-tól, az alkotók - Călin Peter Netzer rendező valamint Luminița Gheorghiu, Bogdan Dumitrache és Ilinca Goia színművészek - jelenlétében.
 • Európa Kulturális Fővárosa címére pályázik Szentgyörgy

  Sepsiszentgyörgy Székelyföld nevében pályázik az Európa Kulturális Fővárosa címére, jelentette be kedden Antal Árpád. A háromszéki megyeszékhely polgármestere szerint a szabályzat értelmében csak települések pályázhatnak erre a címre, de megtehetik egy régió nevében is.
 • „Erdélyben megsokszorozódik a szeretet”

  Március 11-e és 16-a között Erdélyben koncertezik az Alma Zenekar. A magyar nyelvű gyerekzene porondján legnépszerűbbnek számító együttes énekesét, Buda Gábort erdélyi tapasztalatairól, a várható koncertről és népszerűségük titkáról faggattuk.