Kultúra

 • Szépségverseny és Republic koncert a Youth Festen

  A Szilágy Megyei Ifjúsági Egyeztető Tanács (SZIT) idén augusztus 10-12 között hatodik alkalommal szervezi meg a Youth Festet. A számos együttes között fellép a REPUBLIC és a magyarországi lemezlovas, Bárány Attila is.
 • Nyári színház: Búzakalász a Mikó-várban

  Móricz Zsigmond Búzakalász című színművét augusztus 3-án, pénteken 20.30-tól a csíkszeredai Mikó-várban játssza a Csíki Játékszín társulata. A szabadtéri előadás része a csíkszeredai városnapok programjának.
 • Pezsgőzés és tűzijáték a Kolozsvári Magyar Napokon

  A Kolozsvári Magyar Napok szervezői 99 százalékban aláírták az önkormányzattal kötött szerződéseket. Így megkezdődhet augusztus 13-án a rendezvénysorozat, amely nyolc napra felrázza a kincses várost nyári szendergéséből.
 • Csárdásrekordot döntöttek Gyegyószentmiklóson

  Rekordot döntöttek szombaton a gyergyószentmiklósiak az egy időben, együtt csárdást táncoló személyek számát illetően. A csárdást Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes is együtt táncolta gyergyószentmiklósiakkal. A csárdás legfiatalabb résztvevője három hónapos volt, a legidősebb 84 éves.
 • A magyar film helyzete rossz, de nem tragikus

  A magyar film helyzete rossz, de nem tragikus – körülbelül így lehetne, a viccet parafrazálva, összefoglalni a péntek délutáni, tusványosi beszélgetés konklúzióit. A MISZSZ sátorban kissé zajos körülmények között folyó eszmecsere (a sokadik sörüknél tartó alig-húszévesek népes tábora ugyanis vígan kártyázott, hangosan röhögve az asztaloknál, fittyet hányva arra, hogy egy előadás helyszínén tartózkodnak) házigazdája Lakatos Róbert filmrendező volt, meghívottai két erdélyi kollégája, bajtársa: Felméri Cecília és Bálint Arthur rendezők, valamint Terján Nóra, a magyarországi Mandiner.film szaklap szerkesztője.
 • Robbanások és a földhöz vágott író

  Kénytelenek korlátozni a belépők számát a tusványosi tábor szervezői a pénteki Omega-koncertre, a tábori színpad előtti tér befogadóképessége ugyanis messze lemarad a várható tömeghez képest. A szervezők arra kérik az érdeklődőket, hogy kora délután érkezzenek meg a táborba, mert utána le kell zárniuk a bejáratot.
 • Végtelen percek Isztriában

  A szombaton kezdődő horvátországi nemzetközi filmfesztivál 17 rövidfilmet bemutató szekciójába az erdélyi Felméri Cecília rendezte Végtelen percek című alkotást is beválogatták.
 • Minimum „homályos” természetművészet

  A ma kezdődő Minimum Party alkotótábor és szakmai fórum központi témája a beláthatatlan, a „tükör által homályosan" eszméje. A Hargita megyei Kászonaltíz község közelében, a Tiszás patak torkolatánál 17. alkalommal megszervezett természetművészeti táborban tíz műhely vár a különböző területeken alkotókra augusztus 25-ig.
 • Az első három közt van Fliegauf

  Fliegauf Bence Csak a szél című díjnyertes alkotása is szerepel az Európai Parlament (EP) által odaítélt Lux-díj végső esélyesei között egy portugál és egy olasz film mellett.
 • Új logókat kap a magyar közmédia

  Új arculattal jelentkezik az M1, M2, Duna TV, a Magyar Rádió és az MTI az olimpia kezdetére. Az új logókat Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója mutatta be kedden, Budapesten. Az egységes arculat alapmotívumait a tűz, a víz, a levegő és a föld jelképrendszere adja, mindegyik alapja a kör.
 • Káposzta- és eperruha kosztümök a Csűrszínházban

  Balassi Bálint Szép magyar komédiáját mutatják be a héten a mikházi Csűrszínházban. Az igazi nyári hangulatú, zenés, táncos előadás lázban tartja a helybélieket és az előre bejelentkezett nézőket is, akik már minden kiadó szállást lefoglaltak.
 • Művészképzés munkanélkülieknek: magyarokat is várnak

  Egyedülálló projekt indul a 15-24 év közötti fiatal munkanélkülieknek Kolozsváron: kéthónapos, fizetett továbbképzést szerveznek nekik az előadóművészet területén. A képzésre magyar fiatalok jelentkezését is várják, a résztvevők 1250 lejt kapnak a kéthavi munkára.
 • Hajba kaptak Caravaggio miatt

  Egyre hevesebb szakmai vita övezi Olaszországban a milánói Sforza-kastély gyűjteményében július elején felfedezett Caravaggio-rajzok eredetiségét. A "felfedezők" és a művészettörténészek nyilvánosan hajba kaptak.
 • Bring the Art Home: erdélyi pályázókat is várnak

  Idén is útjára indítja a magyarországi LOFFICE művészetmenedzsment cég a Bring the Art Home (Vidd haza a művészetet) című programját. A képzőművészeti kezdeményezés célja, hogy megtöbbszörözza a kezdő és már befutott művészek érvényesülési esélyeit.
 • Kolozsvári diák-énekkar sikere Spanyolországban

  Negyedik helyezést és az ezzel járó különdíjat nyerte el a kolozsvári Apáczai Líceum gyerekkara a spanyolországi Cantonigros Nemzetközi Zenefesztiválon. A rendezvényen Romániát még egy kórus, a brassói Concentus képviselte a kolozsváriakon kívül.
 • Készülnek a XI. Partiumi Magyar Napokra

  Tucatnyi helyszínen, négy színpadon rendezik meg Szatmárnémetiben augusztus utolsó hétvégéjén, 22-e és 26-a között a IX. Partiumi Magyar Napokat, a régió legnagyobb családi ünnepét.
 • Tusványos, kulturális- és kísérőprogramokkal

  Kedden, július 24-én kezdődik a Tusványosnak "becézett" 23. Bálványosi Nyári Szabadegyetem. A Tusnádfürdőn 29-éig tartó rendezvénysorozaton a koncertek mellett számos kulturális, gasztronómiai, egészségügyi, szabadidős és szórakoztató program is várja a résztvevőket.
 • Népek zenéjétől visszhangzott a hétvége

  Német, görög, szerb, bosnyák, észt, török népzenétől és népviseletek forgatagától volt színes-hangos Nagyenyed a hétvégén. A Fehér megyei város felvállaltan támogatja a többnemzetiségű rendezvényeket, a népi kultúra pedig komoly hagyományra tekint vissza a térségben.
 • Románia vad tájai Kolozsvár főterén

  Vad Románia címmel természetfotó-kiállítás tekinthető meg Kolozsvár Főterén. Dan Dinu fotográfus képeit már bemutatták Bukarestben, Temesváron, Brassóban, Nagyszebenben, és Kolozsvár után Iaşi, Konstanca és Craiova lakosai is láthatják a Románia legszebb „arcát" ismertető pillanatképeket.
 • Hetvenhetesek tárlata

  A Marosvásárhelyi Művészeti Líceum 1977-ben végzett és a művészi pályát folytató egykori diákjainak alkotásaiból nyílt kiállítás a Kultúrpalota földszinti kiállítótermeiben.