Kultúra

 • Fekete-piros a Művészegyüttes színpadán

  Évadkezdő bemutatóját tartotta pénteken este a Maros Művészegyüttes Marosvásárhelyen. Juhász Zsolt rendezésében a Kányádi Sándor ihlette Fekete piros produkciót vitték színpadra az együttes művészei.

 • Tárlat az államosított képzőművészet évtizedeiről

  A második világháborút követő húsz évben keletkezett erdélyi képzőművészeti alkotásokból nyílt kiállítás Sepsiszentgyörgyön. A tárlat címe eleve sokat sejtető, mesterségesen kreált fogalom: Szocrelatív.

 • Bukarestben muzsikál a 40 éves Muzsikás együttes

  Bukarestben lép fel kedden a Muzsikás együttes, amely idén ünnepli fennállása 40. évfordulóját.

 • Cate Blanchett rendezőként is bemutatkozik

  Rendezőként is bemutatkozik Cate Blanchett: az ausztrál filmcsillag Herman Koch The Dinner című regényéből forgat filmet.

 • Apa és fia képei a Bernády Házban

  Két képzőművész, Simon Endre és Simon Zsolt tárlatát nyitották meg Marosvásárhelyen a Bernády Házban.

 • Huffington Post: Kolozsvár lesz a művészet irányadó városa

  A neves amerikai portál, a Huffington Post szerint Kolozsvár az egyike annak a tizenkét városnak a világon, amely gyökeresen át fogja alakítani a 21. század művészetét.

 • A Mélylevegőt és a Nyóckert is vetítik a San Sebastián-i Filmfesztiválon

  Kovács Claudia Mélylevegő című rövidfilmjét és a Nyócker című animációs filmet is levetítik a pénteken kezdődő 61. San Sebastián-i Filmfesztiválon.

 • Gobbi Hildát ünneplik a magyar dráma napján

  Születésének 100. évfordulója alkalmából Gobbi Hilda-életműkiállítást rendez az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI): a tárlat megnyitóját szombaton, a magyar dráma napján tartják a Bajor Gizi Színészmúzeumban.

 • Virtuális színház az Európai Együttműködés Napján Temesváron

  Idén másodszor kerül megrendezésre az Európai Együttműködés Napja, melynek keretében 2013. szeptember 26-án, csütörtökön a Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 égisze alatt a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház és a szegedi Inno-Motive Nonprofit Kft. rendkívüli eseményt szervez. Az E-THEATRUM projekt csapata innovatív formában állítja ismét színpadra az „Alice (Lewis Carroll nyomán)” című előadást.

 • Felolvasószínház Nagyváradon a Magyar Dráma Napján

  Tasnádi-Sáhy Péter Kistotál című darabját mutatják be felolvasószínházi formában a magyar dráma napja alkalmából a Szigligeti Színház művészei szeptember 21-én, szombaton 17 órától a Silent Kávéházban (Szilágyi Dezső/Moscovei utca 8. Szám, a Moszkva alatt).

 • Láng Zsolt író üzenete a Magyar Dráma Napján

  A Magyar Dráma Napja alkalmából a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Láng Zsolt Marosvásárhelyen élő József Attila-díjas írót, a Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztőjét kérte fel egy, az ünnepet méltató üzenet megfogalmazására.

 • Színházba csalogatja a diákokat és tanárokat a vásárhelyi társulat

  A Bolyai Farkas Elméleti Líceumban, diákok és tanárok előtt tartott rendkívüli tájékoztatót az évadról és a színházbajárás előnyeiről a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata.

 • Nemzetközi Néptáncfesztivál és Őszi Vásár Szentgyörgyön

  Szeptember 20–22. között Sepsiszentgyörgy városközpontja második alkalommal ad otthont a Nemzetközi Néptáncfesztiválnak és Őszi Vásárnak. A háromnapos rendezvény alatt több külföldi meghívott ifjúsági néptáncegyüttes lép színpadra, az estéket pedig népzenei és folk-koncertek zárják.

 • Sztrájk a budapesti Magyar Állami Operaházban

  Szeptember 21-én 19 órától éjfélig tartó sztrájkot hirdetett a budapesti Operaházi Dolgozók Független Szakszervezete (ODFSZ). A munkabeszüntetés miatt Verdi Falstaff című operájának bemutató előadása elmaradhat.

 • Meghalt Marcel Reich-Ranicki, "az irodalom pápája"

  Szerdán 93 éves korában elhunyt Marcel Reich-Ranicki, a német nyelvterület egyik legtekintélyesebb irodalomkritikusa. A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című lap online kiadásában közölt hír szerint az otthonában, Frankfurtban halt meg.

 • Gyermekoperát írt Csukás István

  Szökevény csillagok címmel írt gyermekoperát a 77 éves Csukás István, hogy tovább töltögesse a gyerekek szívét, lelkét életörömmel és vidámsággal, "hogy az kitartson legalább életük végéig". A darabot várhatóan jövő tavasszal mutatják be.

 • Négyéves kislányával közös alkotásokat hoz létre egy képzőművész

  Mica Angela Hendricks illusztrátor, rutinos portrérajzoló, amilyenből számtalan van. Négyéves kislánya azonban elkérte és rendre kiegészítette portréit, és ezzel ketten egy egészen különleges, egyedi stílust hoztak létre. 

 • Film készül Kincsemről, a csodalóról

  Film készül Kincsemről, a csodalóról, a tervek szerint mintegy 30-60 millió dollárból (6,5-13 milliárd forintból) megvalósuló alkotást 2015 tavaszán mutathatják be - hangzott el az előkészületekről tartott szerdai budapesti sajtótájékoztatón.

 • Turczi István román irodalmi díjat kap

  A Craiován alapított Mihai Eminescu Akadémia nemzetközi költészeti díját kapja Turczi István József Attila-díjas költő, író, műfordító.

 • Brassóba várják a vers- és énekmondókat

  A brassói Apáczai Csere János Közművelődési Egyesület idén is megszervezi a Bartalis Jánosról elnevezett vers- és énekmondó versenyt. A vetéledőre november elsejéig várják a 16. életévüket betöltött versenyzők jelentkezését, a rendezvényre november 7-e és 10-e között kerül sor a brassói Reménység Házában.