Kultúra

 • Ady Endre szellemisége ma is fáklyaként világít

  November 17-én, szombaton délelőtt több száz érdeklődő jelenlétében szervezték meg a XXIII. Érmindszenti zarándoklatot, amelyen a Kárpát-medence jeles magyar kulturális, politikai és egyházi szereplői is részt vettek.
 • Marosvásárhelyi könyvvásár: történelemóra a próbateremben

  Szombaton délben a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház 1. számú próbatermében két történelmi tematikájú könyvet mutatott be a Mentor Kiadó. A 18. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár keretében került az olvasók elé Sebestyén Mihály Bánffi Dienes elárultatása című kötete, valamint a Szabó Miklós 80-ik születésnapjára szerkesztett A történetíró elhivatottsága című emlékkönyv.
 • Jól sikerült az idei könyvvásár első napja a szervezők szerint

  Jó vásár az idei könyvvásár – állapították meg többen is a résztvevő könyvkiadók és kereskedők közül. Káli Király István, a Romániai Könyves Céh elnöke jó ötletnek tartja azt, hogy a szervezőcsapat kibővült, és fiatalos lendületet vett a 18-ik kiadásához érkezett könyvszemle. A programok, a számos újdonság, ami az idén várja a könyvbarátokat, igazi felfrissülést hozott és rengeteg látogatót.
 • Buddhista olvasóval nyílt a vásárhelyi könyvvásár

  Szellemi védnöke is van az idei, 18-ik Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárnak: a Látó szépirodalmi folyóirat. A csütörtöki megnyitón Kovács András Ferenc főszerkesztő a könyvvásár szervezőinek, a Romániai Magyar Könyves Céhnek és elnökének, Káli Király Istvánnak köszönte meg, hogy 18 év óta minden évben sikerül megrendezni a nyomtatott betű seregszemléjét.
 • Tizenhatezer látogatót vonzott az Art Market Budapest

  Tizenhatezer látogatót vonzott az Art Market Budapest 2012 nemzetközi kortárs képzőművészeti vásár november 8. és 11. között a Millenárison.
 • Magyar-román kölcsönhatások a színházban

  Kifejezetten produktív, az alkotói munkához termékeny közeget jelent a magyar és a román színházi iskola egybefonódása – így foglalható össze a Nagyváradon zajló Interetnikai Színházi Fesztivál (I-FESZT) keretében szerdán tartott beszélgetés tanulsága.
 • Örkény és Caragiale könyvtár a marosvásárhelyi Könyvvásáron

  Mivel a 18. Nemzetközi Könyvvásár a Caragiale- és Örkény-centenárium jegyében zajlik, a Vásár történetében először a szervezők olyan sarkat rendeznek be a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokának galériáján, ahol a két nagy író művei kikölcsönözhetők és helyben olvashatók. A kezdeményezésben a Könyvvásár megfelelő partnerre talált a Maros Megyei Könyvtárban.
 • Übü király Párizsban

 • Csak bányában virágzik a kortárs magyar dráma?

  Az új erdélyi magyar drámaírásról alakult ki meglehetősen élénk vita Nagyváradon, az I-FESZT programpontjaként megszervezett szakmai fórumon, amely – Székely Csaba Bánya-trilógiájára való utalásként – a Bányavirágzás címet kapta.
 • Elismeréssel távozott Budapestről Brîndușa Armanca

  Brîndușa Armanca, a Budapesti Román Kulturális Intézet távozó igazgatója miniszteri elismerő oklevelet vehetett át L. Simon László kultúráért felelős államtitkártól szerdán Budapesten.
 • Kertész Imre letette a tollat: nem kíván többet írni

  Kertész Imre lezárta irodalmi munkásságát, nem kíván többet írni. A Berlinben élő Nobel-díjas magyar író erről a Der Spiegel című német hetilapnak nyilatkozott abból az alkalomból, hogy csütörtökön Berlinben megnyitják a Kertész Imre-archívumot.
 • Játéktér: megjelent a romániai magyar színházi folyóirat

  A Nagyváradon zajló Interetnikai Színházi Fesztiválon mutatták be az azt a hiánypótló kiadványt, amely a romániai színjátszás magyar nyelvű reflexiója kíván lenni. A színházi szakfolyóirat neve Játéktér, negyedévente fog megjelenni és már az online változata is olvasható a www.jatekter.ro webhelyen.
 • I-feszt: kisebbségi színházak, nagy előadások

  Színészek, rendezők, kritikusok és Thália más „papjai és szolgái" népesítik be vasárnap este óta Nagyváradot, ahol megkezdődött az Interetnikai Színházi Fesztivál. Az immár 6. alkalommal megrendezett I-Feszt hangulatos, a szervezés gördülékeny, a meghívott produkciók és járulékos rendezvények izgalmasaknak ígérkeznek.
 • Szélforgók hirdetik: elkezdődött az IFESZT Nagyváradon

  Vasárnap délben a nagyváradi városháza tornyából a pontos időt jelző dallam elhangzásakor több mint félszázan gyűltek össze a színház előtt, hogy egy-egy IFESZT-szélforgót ültessenek el a közeli üres virágágyásban, a fesztivál kezdetére hívva fel a figyelmet.
 • Orosz-ukrán film kapta a fődíjat az Alter-Native fesztiválon

  Orosz-ukrán koprodukcióban készült film, az Egy véletlen esemény jelentéktelen részletei nyerte a marosvásárhelyi Alter-Native nemzetközi rövidfilmfesztivál fődíját.
 • "Parányok életét" próbálta élni Páll Lajos festőművész

  Pénteken a székelyudvarhelyi kórházban elhunyt Páll Lajos költő, festőművész, az erdélyi magyar kultúra jeles alakja. A neves művészt hétfőn 13 órától Korondon temetik el a kalondai római katolikus temetőben.
 • Ablak a múltra: 800 éves műemlék Kaplonyban

  Az 1200-as évekből való, román stílusban készült ablakot találtak a napokban a Nagykároly melletti Kaplonyban, a helyi ferencesek régi kolostorépületének renoválása közben.
 • Alter-Native: versenyfilmek, találkozók

  A 20. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilmfesztivál a versenyfilmek mellett gazdag programot kínál az érdeklődőknek, koncertek, kiállítások, nagyjátékfilmek várják a látogatókat.