Idén is lesz Szabadság Feszt: a szezonzáró nagy felszabadulás

A margittai önkormányzat jóvoltából a strand teljes területére kiterjed idén a Szabadság Feszt – jelentették be kedden Kolozsváron a főszervezők, akik szerint a fesztivál lassan már nemzetközivé nőtte ki magát.

A szervezők, a Vidéki Ifjúsági Szövetség (VIDIFISZ) tagjai a hét hektárnyi területen augusztus 29. és szeptember 1. között két színpadot és négy fesztiválsátrat is építenek. Céljuk az előző évek diákközpontúságából kitörni, és minél több generációt megszólítani, bevonni.

A margittai Szabadság Feszt főszervezői a VIDIFISZ vezetőségi tagjai:  Demján Zsolt, Boda Gergő és Kozák Róbert. Sajtótájékoztatójukon elmondták, a kezdeményezés évekkel ezelőtt indult, és akkor még csak műhelytáborként volt ismert. Mára már Kárpát-medence-szerte emlegetett esemény, annak ellenére, hogy az elmúlt években fapados fesztiválként élt a köztudatban. Fapados megnevezésére rászolgált, ugyanis alacsony költségű, három napig tartó szabadtéri diszkóból nőtte ki magát olyannyira, hogy tavaly már Maros megyei, Temes megyei, pesti, ukrán és egyéb külföldi jelzésű autók is láthatóak voltak a parkolójában, a résztvevői pedig változatos helyekről érkeztek.

 

Az idei szezont azonban az eddigieknél is magasabb elvárásokkal és kecsegtető ígéretekkel indítják a szervezők: a helyszínbővítés mellett a változatos programkínálatot és a generációk sokszínűségét is biztosítani kívánják. Mint elmondták, „attól igazi egy fesztivál, hogy minden korosztály megtalálhatja benne a helyét, és a fiatal az időssel együtt bulizhat”.

Olcsó bérletet ígérnek

A kezdeti diákközpontúságot az idei koncepcióból sem mellőzik: küldetésüknek tartják, hogy olyan lehetőséget biztosíthassanak a fiataloknak, amelyet a legtöbben megengedhetnek maguknak, annak ellenére, hogy a nevezetesebb külföldi és belföldi fesztiválokra esetleg nem tudnak eljutni a magas árak miatt. Ebből kifolyólag a fesztiválbérletek megvásárolhatóak „egy egyszerű hétvégi sörözés árából”, ez az ár pedig a négy napos strandbelépőt is tartalmazza a programokon való részvétel és koncertjegyek mellett.

A koncertek fellépői folyamatosan bővülnek, és a legtöbb már bejelentésre került a fesztivál Facebook-oldalán. Nemrégiben derült ki, hogy a Kowalsky meg a Vega és a Soulwave is szórakoztatni fogja a közönséget, az Ossian, a Road, az Anna and the Barbies, Horváth Tamás és ByeAlex mellett.

Interaktív programokat biztosítanak

A szervezők elmondták, a VIDIFISZ a Bihar megyei ifjúsági civilszervezetek ernyőszervezete, s mint olyan, fontosnak tartja, hogy a fiatalsághoz minél változatosabb utakon keresztül jusson el. A Szabadság Fesztivál nagy lehetőség ezen a téren: nem erőlteti a fiatalokat a bulizásra, a programokon való részvételre, és még csak meg sem vásárolja őket ingyen sörrel vagy hasonló kezdeményezésekkel, hanem kötetlenül és lazán vonja be az érdeklődőket.

Az érdeklődés fenntartása érdekében olyan napi programokat biztosít, amelyek az előző évekhez hasonlóan interaktívak, vonzzák a kíváncsi középiskolásokat és egyetemistákat, valamint kedvükre való témákat érintenek, mint például a szexualitást, a párkapcsolatokat, az egészségügyet, a közlekedést. Ezzel párhuzamosan pedig történelmi-szakpolitikai irányultságú előadásokat is meghallgathatnak.
Az esti koncertekkel egy időben szabadtéri mozik filmvetítései zajlanak majd, amivel azt próbálják nyomatékosítani, hogy nem kötelező reggelig bulizni, ha valakinek nincs kedve hozzá, attól még maradhat a fesztivál területén, és harmonikus légkörben, családiasan töltheti az idejét a barátaival, rokonaival.

Facebookos játékokat indítanak

A Szabadság Feszt főszervezői elmondták, a fiatalokat könnyebb játékokkal, kihívásokkal megszólítani. Fontosnak tartották, hogy két fajta facebookos játékot is indítsanak, mert ezek által az érdeklődők is részeivé válnak a fesztiválszervezésnek.

Az első játékban való részvétellel megszavazhatják, hogy milyen amatőr együtteseket szeretnék a színpadon látni, a második játék során pedig közönségszavazás alapján azt is eldönthetik, hogy ki az a diákcsoport, akivel szívesen megismerkedhetnének a négy nap során. Ebben a játékban a legkreatívabb, legfrappánsabb fesztiválnépszerűsítő fényképeket lájkolhatják azok, akik csatlakoznak a közös tevékenységekhez, legyenek egészen fiatalok vagy idősek. Így megvalósulhat a főszervezők legnagyobb vágya is: „ne csak este jöjjenek és koncertezzenek, hanem töltsenek időt velünk egész nap, mert tanulhatnak is, ha velünk tartanak!”.

Felszabadulás egymás társaságában

A folk-sátorral is azt próbálják nyomatékosítani, hogy a népzene, a néptánc, a kézműves tevékenységek mindenkit érintenek, és a fiatal generációt is ugyanúgy szórakoztathatják, mint az idősebbeket. Hogy ezt bebizonyíthassák, 1000 néptáncost és 100 népzenészt hívnak, az amatőr és profi néptáncegyütteseket pedig Erdélyből, Magyarországról, Ukrajnából és Szerbiából fogadják. A folk-sátor dísze Hold Viola és a Magos zenekar, valamint a Magyar Nemzeti Táncegyüttes, Zsuráfszky Zoltán, Fölszállott a páva zsűritag kíséretében.

A Szabadság Feszt évekkel ezelőtt szezonnyitóként indult, és az iskolából és egyetemről való szabadulást jelezte. A neve átöröklődött, az üzenete azonban sokkal komplexebbé vált az évek során: felszabadulás egymás társaságában, a korosztályok közötti zárak felnyitása és közösségteremtés a célja, így kiváló szezonzáró most már. Utolsó nagy felszabadulás, a legmélyebb szabadságérzete a nyárnak.

Kapcsolódók

Kimaradt?