UNITER-gála: kórusban énekelték a díjazott függetlenek, hogy a kormány pénzt von el a kultúrától

Az Országos Kulturális Alap (AFCN) a tervezettnél 30 százalékkal kevesebb pénzt tud szétosztani 2019 második pályázati körében. A kolozsvári Reactor független színházi társulat kórusban adott hangot nemtetszésének a hétfő esti UNITER-gálán.

A Román Színházi Szövetség (UNITER) 27. díjátadó gáláján, ahol Tompa Gábor a legjobb rendezőnek járó díjat kapta, a British Council társadalmi felzárkóztatásért és közösségi felelősségvállalásért járó elismerését a Reactor független társulat kapta. A színpadra lépve Oana Mardare színésznő, alapító elmondta: azért, amit az elmúlt öt évben megvalósított a társulat, a művészek és az országos és helyi hatóságok felelősek. Mint mondta, örülnek az elismerésnek és annak, hogy jelen lehetnek, bár a Kulturális Minisztérium úgy döntött, hogy 30 százalékkal csökkenti az AFCN büzséjét, ami a társulat fő anyagi forrása, és a kolozsvári polgármesteri hivatal úgy gondolta, hogy egy teljes évadot elvisznek a hátukon az UNITER-gála megszervezésére megítélt összeg egytizedéből. Oana Mardare beszéde után a társulat tagjaiból verbuválódott kórus énekben is elpanaszolta, hogy „nincs elég pénz a kultúrára.” A felvétel 1:04 percnél megtekinthető.

A gála megszervezését 500 ezer lejjel támogatta a kolozsvári önkormányzat.

Az AFCN május elején jelentette be, hogy a pénzügyminisztérium 2018. december 18-án kiadott 3809-es rendelete értelmében változik az alap pénzügyi struktúrája, ezért az eredetileg tervezett 38 millió lej helyett csak 31 millió lejt tudnak szétosztani 2019 második pályázati körében. A 30 százalékos csökkentés a kultúra minden területét érinti, a területenként lebontott büdzsé itt érhető el.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?