Kultúra

  • Bányavakság a vásárhelyi színpadon

    Ősbemutatóra készül a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Mikós Társulata augusztus 13-án a kisteremben este fél nyolckor Székely Csaba Bányavakság című darabjával.
  • Szekszárdi gitárkoncert Kolozsváron

    Kolozsvárra érkezik szerdán a Szekszárdi Gitárkvartett, amely 18 órai kezdettel ad reneszánsz, barokk, klasszikus, romantikus és kortárs zenei koncertet a Bocskai tér 15. szám alatt.
  • Szerdától élőben közvetíti a YouTube a Sziget fesztivált

    Élőben követhetik a Nagyszínpad, a Világzenei Party Nagyszínpad és a A38 Színpad programját a YouTube videomegosztón a nézők, a koncerteket több mint hatvanfős stáb közreműködésével 24 kamerával rögzítik.
  • Helikoni megemlékezés Áprily Lajosra

    Áprily Lajosra emlékeznek születésének 125-ik évfordulóján Marosvécsen a Helikoni írók leszármazottainak idei, augusztusi találkozóján. A szervező Helikon – Kemény János Alapítvány két napos rendezvénysorozatra várja a leszármazottakat és az irodalom iránti érdeklődőket augusztus 24-25-én.
  • Aki megformázta a pedikűrözést – Benczédi Sándor centenárium

    Évődés, Gyerekfürdetés, Pedikűrözés, Masszírozás. Így, nagy kezdőbetűkkel. Merthogy ami másnak a hétköznapi élet legbanálisabb tevékenysége, az Benczédi Sándornak inspiráció, alkotói téma volt. Most lenne 100 éves.
  • Orgonakoncert nyárestékre Marosvásárhelyen

    A Marosvásárhelyi Állami Filharmónia a Nyáresti orgonahangversenyek  sorozat keretében, Molnár Tünde orgonaestjén, csütörtökön, 2012 augusztus 2-án, este 7 órakor a Vártemplomban először szólal meg egyszerre a két orgona.
  • A Súrlott grádicsnál elmaradt a nyári vakáció

    A korábbi gyakorlattól eltérően az idén elmaradt a nyári vakáció a Súrlott grádicsnál, az irodalmi kör vezetősége augusztusban is összehívta közönségét, hogy a Marosvásárhelyi Örmény-Magyar Kulturális Egyesülettel közösen bemutassa Száva Tibor Székelyföldi magyarörmény családok című kötetét. 
  • Római kori kincsek útja Pannóniából Magyarországra

    Zelnik István nem vonja kétségbe a magyar állam Seuso-kincsek fölötti tulajdonjogát, és Szőcs Géza volt kulturális államtitkárral állapodott meg arról, hogy saját felelősségére megkísérli a kincsek hazahozatalát.
  • Csíki Játékszín: nyit a pénztár

    Augusztus elsején, azaz holnap nyit a Csíki Játékszín jegypénztára és ezzel kezdetét veszi az új évadra szóló színházbérletek árusítása.
  • Mesterségek ünnepe és kenyérszentelés Buda várában

    A magyar fővárosban régi, ritka mesterségek lesznek a főszereplői az idei, 26. Mesterségek Ünnepének, amelyet augusztus 17. és 20. között rendeznek meg a Budavári Várban.
  • Vér fog folyni! – ígérik a fesztiválszervezők

    A Nosferatu és a Kill List című alkotásokat is vetíteni fogják a Telehold Horror és Fantasztikus film Fesztiválján, amelyet a Szeben megyei Berethalom településen szerveznek augusztus 16-a és 19-e között.
  • Könyv és vándortárlat Thorma János emlékére

    Thorma János élete és munkássága című előadásra és könyvbemutatóra kerül sor augusztus 8-án, szerdán délután 18 órai kezdettel Kolozsváron, az Agapé szálloda Heltai termében. Nagybányán, a festő egykori lakhelyén pedig augusztus 9-étől megtekinthető a THORMA. Thorma János (1870 – 1937) nemzetközi vándorkiállítás kollekciójának 30 darabja.
  • Magyar dal napjával kezdődik a Sziget fesztivál

    Az ötödik magyar dal napjával a mínusz kettedik napon, vasárnap megkezdődik a 20. Sziget fesztivál: a Presser Gábor által megálmodott eseményt négy év után tartják ismét az óbudai Hajógyári-szigeten, ahol a nagyszínpadon 12 órától 23 óráig folyamatosan váltják egymást a fellépők.
  • Testületileg lemondtak Patapieviciék

    Testületileg lemond a Román Kulturális Intézet (ICR) vezetősége – jelentette be az intézmény igazgatója.
  • Tábor, színház és buli a hétvégén

    Közel 450 fiatal vesz részt Magyarsároson a hétvégi színházi találkozón, amelyet az ODFIE szervez. Az idei rendezvényre az előzetes bejelentkezések alapján közel négyszázötven fiatalt várnak 17 településről.
  • „Lappangó" Munkácsy-képet mutattak be Szegeden

    Évtizedekig lappangó, a széles nyilvánosság előtt ismeretlen Munkácsy-képet mutatott be Pákh Imre műgyűjtő pénteken a szegedi Móra Ferenc Múzeumban.
  • Megnyílik a Vatikán alatti ókori római temető

      Néhány hét múlva megnyitják a nagyközönség előtt a Vatikánváros területe alatt húzódó római nekropoliszt. Az ókori temetőből eddig négyszáz sírt és nyolcvan kriptát ástak ki. A földalatti sírok között és ezek felett áthaladó útvonalon lehet majd megcsodálni a sírok díszítését, a szarkofágokat, szobrokat.
  • Akkreditálták a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumot

    A Székely Nemzeti Múzeum magyar múzeumként Romániában elsőként kapta meg a bukaresti Kulturális Minisztérium által akkreditált múzeumi státust. Az ország 800 múzeuma közül mindeddig csupán félszáz szerezte el ezt az igazolást.
  • A Kino-hadművelet Kolozsváron

    A június eleji Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) után most visszatérnek a szabadtéri filmvetítések Kolozsvár Főterére.
  • Magyar festmény a bécsi Albertina lépcsőjén

    Moholy-Nagy László Ungarische Felder (Magyar mezők) című műve díszíti a bécsi Albertina lépcsőjét néhány napja – adta hírül a turizmusonline.hu.