Cziffra György köré szerveződik a 15. Magyar Zene Fesztivál

A 25 éve elhunyt Cziffra György zongoravirtuóz emlékének ajánlják a Bukaresti Magyar Intézetben megszervezett 15. Magyar Zene Fesztivált. A május 14-17. között zajló versenyfesztivál gáláján Balázs János zongoraművész, a budapesti Cziffra Fesztivál alapítója, és művészeti vezetője lép fel, közölték a szervezők.

A verseny három napján, május 14-én, 15-én és 16-án 18 órai kezdettel a fiatal előadóművészek magyar zeneműveket is tartalmazó repertoárral lépnek a közönség és zsűri elé. A fellépők által választott versenyprogramok tükrözik a fesztiválon Cziffra György szellemiségét, hiszen az általa nagy virtuozitással előadott Liszt-művekből (rapszódiák, transzcendens etűdök), illetve Chopin-opusokból (etűdök, prelúdiumok) válogattak a zongorista versenyzők, de szólóhegedűn megszólal Liszt Ferenc Mephisto Valse című darabja Milstein átiratában, nagybőgőn pedig a La lugubre gondola Thomas István nagybőgőművész átiratában. Valamennyi versenyző előszeretettel iktatott műsorába kiváló technikát igénylő műveket.Az idei versenyrepertoár újdonságokkal is szolgál. A Liszt Ferenc, Kodály Zoltán és Bartók Béla opusai mellett Petrovics Emil, Ligeti György, Aggházy Károly, Horváth László-Lászlóffy Zsolt, Márkos Albert, Lendvay Kamilló, Szegő Péter, Dohnányi Ernő, Pavlovits Dávid, Hubay Jenő alkotásaiból is hallhat a közönség.

A zsűri által kiválasztott versenyzők a Balassi Intézet hálózati együttműködésének köszönhetően a Római Magyar Akadémián, a Párizsi Magyar Intézetben, illetve a Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen adhatnak jutalomkoncertet. A harmadik Bács Lajos emlékdíj nyertese 2020 januárjában felléphet a bukaresti Bács Lajos emlékkoncerten, a közönségdíj nyertese pedig a Bukaresti Magyar Intézet karácsonyi koncertjén.

Idén az Icon Arts Akadémia felkínál egy ösztöndíjat a július 21. – augusztus 11. között Szeben megyében megrendezendő nemzetközi nyári akadémiára, melynek nyertesét a zsűri az ütős, hegedű-, gitár- vagy gordonkaszakos versenyzők közül jelölheti ki, hiszen ezeken a hangszereken folyik oktatás az akadémián.

A fesztivál május 17-én, pénteken zárul a Cantacuzino Palota Aulájában, ahol – a díjazottak mellett – fellép a Cziffra Fesztivál alapítója és művészeti igazgatója, Balázs János Liszt Ferenc díjas zongoraművész. A teljes program itt olvasható.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?