Kitárta kapuit a Csíkszeredai Könyvvásár

Erdélyi és magyarországi kiadók több mint 20 standon elhelyezett könyveiből és több mint negyven program közül válogathatnak vasárnapig a könyvbarátok az Erőss Zsolt Arénában a csütörtök délután megnyitott Csíkszeredai Könyvvásáron.

Ferencz Angéla, a Hargita Megyei Kulturális Központ vezetője a megnyitón emlékeztetett: idén ünneplik Kájoni János születésének 390 évfordulóját, így azt is, amikor 1675-ben megalapította az első nyomdát Csíksomlyón. Úgy vélekedett, hogy ez a történelmi tény nagyban meghatározta Erdély szellemi és művelődési életét.

Ráduly Róbert Kálmán polgármester a múltbéli sajtóorgánumokat, azok múltját idézte és követendő példaként említette beszédében. Ezután pódiumbeszélgetés tartottak Márton Evelin költő, rádiós újságíró és a Bookart Kiadó szerzői, Hajdú Farkas Zoltán, Kovács András Ferenc, Tánczos Vilmos részvételével.

A szervezők minél több gyermeket is be szeretnének vonni programjaikba, ezért rendhagyó irodalomórákat is tartanak a város iskoláiban, amelyeken a diákok a különböző könyvek szerzőivel beszélgethetnek. Idén jelen van rendezvénysorozaton a magyarországi Előretolt Helyőrség Íróakadémia is, amelynek meghívottai között szerepel például Lövétei Lázár László, György Attila és Sántha Attila.

Az ifjúsági- és gyerekkönyv bemutatók mellett interaktív meseolvasást tartanak, a könyvek világához kapcsolódó kézműves foglakozások, továbbá zenés mondókázások is lesznek. A vásártérben Pixelerdő címmel Orosz Annabella illusztrációs kiállítása, illetve a Nagy István Művészeti Középiskola diákjainak alkotásai lesznek megtekinthetőek.

A záróeseményen vasárnap 17 órától Czinki Ferenc, a Szépírók Társaságának alelnöke beszélget Cserna-Szabó Andrással és Részegh Botonddal az Új Kriterion Galériában egy képzőművész, illetve egy szépíró világáról.

A könyvvásár pénteken és szombaton 10–20 óra között, illetve vasárnap 10–14 óra között van nyitva. Részletes programja elérhető Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának honlapján, illetve az esemény Facebook-oldalán.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?