Kínai filmeknek szentel külön szekciót a TIFF

A kortárs és klasszikus kínai filmre összpontosít többek között a 18. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amelyet május 31. és június 9. között szerveznek meg Kolozsváron.

A kínai filmtörténet egyik mestere, Zhang Yimou a 2018-as Velencei Filmfesztiválon életműdíjat vett át és egyúttal új, Shadow című filmjét is bemutatta. A lélegzetelállító harcjelenetekkel tűzdelt kosztümös filmet Kolozsváron is bemutatják, közölték a szervezők.Szerepel a válogatásban Bi Gan második nagyjátékfilmje, a Long Day’s Journey Into The Night, amely bevételi rekordot döntött a 2018-as cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában. A film 3D-ben forgatott utolsó órája egyetlen, vágás nélküli hosszú snitt.  

Tibetben, 5000 m magasan, ráadásul a tél közepén forgatták Pema Tseden Jinpa című road movie-ját, amelyben egy teherautósofőr és egy autóstoppos utazó sorsa fonódik össze. A tibeti rendező hatodik nagyjátékfilmjét a velencei Orizzonti szekció legjobb forgatókönyvnek járó díjával tüntették ki.

Vetítik Kolozsváron a nagy fesztiválok kedvencének számító An Elephant Sitting Still című filmet is, amelyben négy szereplő útra kel a városba, amely a szóbeszéd szerint a mozdulatlan elefánt otthona. Az ígéretes elsőfilmet Hu Bo író rendezte, aki sajnos ezzel le is zárta életművét, ugyanis nemrég elhunyt.A kínai filmművészetben nem ritka társadalmi drámák kiemelkedő darabja a Baby című, amelyben egy apa úgy dönt, inkább hagyja meghalni újszülött gyermekét, mintsem, hogy a gyógyulást nem garantáló műtétek végeláthatatlan sorának tegye ki. A gyermek életéért azonban fáradhatatlanul küzd egy 18 éves lány, aki ugyanolyan rendellenességgel született. Liu Jie filmjét a San Sebastian-i filmfesztivál versenyszekciójában vetítették.

A Hong Kong-i akciófilmek aranykorát idézi a Project Gutenberg című film Aaron Kwok (Port of Call) és Chow Yun-fat (Tigris és sárkány/Crouching Tigger Hidden Dragon) sztárokkal a főszerepben. A Szigorúan piszkos ügyek (Infernal Affairs) forgatókönyvírója, Felix Chong rendezte fordulatos thriller egy sikertelen festőről szól, aki pénzhamisítók közé kerül.

Yang Heng lassú, szürreális Ghost in The Mountain című filmje szinte szavak nélkül beszél arról, hogy milyen hatással bír az agresszív urbanizáció a vidéki Kínára.

A bemutatott felújított klasszikusok közé tartozik Huang Shuqin 1994-es Soul of a Painter című filmje, amely Pan Yuliang festőnő életéről szól, aki egy vidéki bordélyházból vált a huszadik század végi Párizs elismert művészévé, illetve az 1934-es The Goddess című némafilm (r. Wu Yonggang), amelyet Gary Lucas amerikai gitáros élő kíséretével vetítenek a TIFF-en. A némafilm restaurálásáról Jiao Xiang előadást is tart Kolozsváron.A TIFF-en kerekasztal-beszélgetést is szerveznek a kínai-román filmes kapcsolatokról 1949 és 2016 között, különös tekintettel a román filmek kínai forgalmazására. Az érdeklődők kínai filmek román és román filmek kínai plakátjaiból is megtekinthetnek egy kiállítást. A programok moderátora Yao Wang filmkritikus, aki a pekingi filmakadémia kutatója és a román újhullám filmjeiből írta doktori dolgozatát.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?